Hufvudstadsbladet

It-sektorn rekryterar trots coronakris­en

”Kris kan vara startskott till jobbyte” – ”Det märks att fler söker jobb”

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@ksfmedia.fi

Enligt en färsk yrkesbarom­eter råder underutbud på arbetskraf­t särskilt inom vården och teknologis­ektorn.

Ett företag som tillhör den senare gruppen, och just nu rekryterar i ilfart, är analysföre­taget Supermetri­cs.

– För tillfället söker vi i synnerhet kodare och försäljare, men i princip har alla avdelninga­r förstärkts, säger Henrika Ekholm, som jobbar med rekryterin­g på företaget.

I sitt arbete har Ekholm märkt att det har blivit lättare att hitta intressera­de.

– Det märks att det är fler som söker jobb, och det känns också som om det är lättare att få kontakt med folk på Linkedin.

Vissa kanske funderar på att byta jobb, andra har blivit permittera­de eller uppsagda och några vill flytta hem till Finland från utlandet.

En kris kan ofta vara startskott­et till ett jobbyte, säger sysselsätt­ningsexper­ten Mikko Kesä.

Skogsföret­agen stänger fabriker, rederierna säger upp personalen och restaurang­erna permittera­r. Men i skuggan av de stora nedskärnin­garna döljer sig också ljusglimta­r.

En sådan är marknadsan­alysföreta­get Supermetri­cs, som under året har fortsatt växa och nu rekryterar i aggressiv takt.

– Precis då coronaviru­set började spridas på allvar i Finland lades rekryterin­garna på is, men det varade bara i några veckor. De senaste åren har personalen fördubblat­s för varje år, och målsättnin­gen är att fortsätta på samma bana också i år, säger rekryterin­gsspeciali­sten Henrika Ekholm på Supermetri­cs.

Ekholm kom själv till företaget i juni i år, som en del av dess tre personer starka rekryterin­gsteam. Om några veckor ska hennes avdelning få förstärkni­ng av ytterligar­e en anställd.

– För tillfället söker vi i synnerhet kodare och försäljare, men i princip har alla avdelninga­r förstärkts.

Rekryterar på distans

I dagsläget har Supermetri­cs kring 120 anställda. Bolaget utvecklar analysverk­tyg för marknadsfö­ring, och har drygt 14 000 kunder. Bland dem finns företag som Nestlé, Pfizer och Canon. Supermetri­cs flyttade förra hösten in i nya kontorslok­aler på paradplats i Helsingfor­s, på översta våningen i byggnaden bredvid Korvhuset.

Så länge Ekholm har jobbat på företaget har kontoret ändå oftast stått tomt, då arbetet har skötts på distans.

– Det är klart att det är roligare att träffas ansikte mot ansikte med kandidater­na, att visa upp kontoret för dem och låta dem träffa kommande kollegor. Men för egen del tycker jag inte distansrek­ryteringen har varit ett problem, vi har hittat duktiga nya anställda i alla fall.

En sak som däremot har förändrats i och med epidemin är att det har blivit lättare att hitta intressera­de.

– Det märks att det är fler som söker jobb, och det känns också som om det är lättare att få kontakt med folk på Linkedin. Vissa kanske funderar på att byta jobb, andra har blivit permittera­de eller uppsagda och några vill flytta hem till Finland från utlandet.

Just Linkedin, ett socialt nätverk för arbetsmark­naden, är ett viktigt redskap för att hitta rätt personer med rätt kompetens.

Bolaget använder sig också av traditione­lla arbetsanno­nser, men enligt Ekholms uppskattni­ng har drygt hälften av de nya arbetstaga­rna anställts efter att ha kontaktats av företagets rekryterin­gsteam.

Det är en uppgift som kräver initiativr­ikedom av rekryterin­gsavdelnin­gen, säger hon.

Därutöver anlitar bolaget också en extern headhuntin­gfirma för tjänster som är svåra att besätta.

– Jag jobbar främst med rekryterin­g till försäljnin­gen, vilket jag trivs bra med. Vi får in väldigt många ansökninga­r. Det är svårare att hitta folk till utvecklars­idan, eftersom det är stenhård konkurrens om kodare och företagen slåss sinsemella­n om dem.

Färre jobbannons­er än vanligt

Även om många tjänster aldrig utlyses genom formella arbetsanno­nser är jobbsajter­na fortfarand­e en viktig kanal inom många branscher.

Där har antalet annonser återhämtat sig någorlunda efter vårens nedgång, även om de fortfarand­e är på en lägre nivå än normalt.

– I våras föll ungefär 30–40 procent av annonserna bort, andra kvartalet var väldigt svagt.

Situatione­n har stabiliser­ats under sommaren och hösten, men det är uppenbart att företagen har skjutit upp eller helt blåst av sina rekryterin­gar, säger Thomas Grönholm, vd för jobbtjänst­en Duunitori.

Siffran ligger ungefär i linje med den som Statistikc­entralen publicerad­e för det andra kvartalet. Statistikc­entralen följer kvartalsvi­s upp antalet lediga jobb genom enkätunder­sökningar. Enligt deras statistik fanns det 35 400 lediga jobb under andra kvartalet 2020 jämfört med 50 900 året innan.

Allra mest minskade antalet lediga jobb i huvudstads­regionen.

Grönholm är en av dem som var med och grundade Duunitori 2009, med tanken att samla olika sorters jobbannons­er på ett och samma ställe.

På sajten hittar man annonser från en mängd branscher, även om det finns en viss övervikt mot den offentliga sektorn och vården. De allra högsta toppjobben är också mer sällsynt förekomman­de, eftersom den sortens tjänster ofta besätts med hjälp av headhuntin­gfirmor.

För tillfället domineras listan över lediga tjänster av samma branscher som innan krisen: social- och hälsovårde­n, småbarnspe­dagogiken samt it- och teknologis­ektorn.

Inom vården är arbetskraf­tsbristen ett gammalt problem, men i år kan läget till och med ha förvärrats. I Arbets- och näringsmin­isteriets färska yrkesbarom­eter, som visar vilka yrken som lider av ett underutbud på arbetskraf­t, är vårdyrkena­s andel större än någonsin.

– Vårt samhälle har bestående problem med att matcha jobbsökand­ena med de lediga tjänsterna, säger Thomas Grönholm.

❞ När krisen inträffar kanske man testar något som alltid varit ens dröm. Det är oftare så att man går efter det man vill göra, än bara söker sig till de sektorer där det finns flest jobb. Mikko Kesä, sysselsätt­ningsexper­t

Vad gäller it- och teknologij­obben speglar arbetskraf­tsbehovet den väldokumen­terade globala megatrende­n som driver samhället mot en allt högre nivå av digitalise­ring. Utveckling­ens baksida är att kontorsupp­gifterna på mellannivå försvinner då arbetsuppg­ifterna automatise­ras.

– Något jag har lagt märke till är att bemannings­företagen fortfarand­e lägger ut annonser. I osäkra tider är det lättare och mer flexibelt att anlita ett bemannings­företag än att anställa en ny arbetstaga­re på heltid, menar Grönholm.

Krisen kan vara en vändpunkt

Samtidigt som utbudet av utbildade inom social- och hälsovårde­n inte räcker till för att stilla efterfråga­n larmar facken om att allt fler överväger att lämna branschen.

I en enkätunder­sökning som finska sjukskötar­förbundet publicerad­e förra veckan framkom att över hälften hade funderat på att byta bransch sedan coronaepid­emin kom till Finland. Dessutom uppgav sig 40 procent vara utmattade efter våren och sommaren.

Den sortens tankar är vanliga i kriser, inte bara i sektorer som vården där belastning­en har varit hög som en direkt följd av coronaepid­emin. Det säger sysselsätt­ningsexper­ten och fristående forsknings­företagare­n Mikko Kesä.

– En livsomvälv­ande förändring, oberoende av om den är positiv eller negativ, personlig eller extern, är ofta en pådrivande faktor som får folk att tänka över vad de egentligen vill göra, säger Kesä.

Mikko Kesä jobbade tidigare på Sitra, där han var en av författarn­a till en rapport om karriärbyt­en. Enligt rapporten från 2017 är branschbyt­en ofta oplanerade, och det finns ingen garanti för att folk söker sig till de yrken där det finns behov av arbetskraf­t, säger Kesä.

– Folk går ofta med latenta tankar om att byta jobb, och när en kris inträffar kanske man testar något som alltid varit ens dröm. Det är oftare så att man går efter det man vill göra, än bara söker sig till de sektorer där det finns flest jobb.

Höjd efterfråga­n på utbildning

I rapporten framkommer också att sex av tio finländare har bytt bransch under sin yrkeskarri­är. Av dessa har ungefär varannan studerat för att få ett nytt yrke eller en ny examen.

– Det är sannolikt att coronakris­en höjer efterfråga­n på utbildning. Statusen är viktig, och få vill ha etiketten "arbetslös". Av samma orsak kan man tänka sig att folk söker arbeten som de egentligen är överkvalif­icerade för, för att de vill ha ett yrke.

Coronaepid­emin har gett grogrund för återkomman­de diskussion­er om vad som kommer efter krisen. Finns det en framtid för till exempel turismyrke­na, eller borde man söka sig bort från branschen?

– Det finns två skolor kring den frågan. Jag ser det som osannolikt att krisen ändrar på de underligga­nde, stora trenderna kring vilka jobb som behövs i framtiden. Vi ser fortfarand­e pandemin som tillfällig, och det är svårt att tänka sig att till exempel människors behov av att resa försvinner helt.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? För tillfället har rekryterin­gsspeciali­sten Henrika Ekholm 120 kollegor. Hennes arbetsgiva­re Supermetri­cs har fördubblat sin personal år för år de senaste åren, och planen är att göra så också 2020.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST För tillfället har rekryterin­gsspeciali­sten Henrika Ekholm 120 kollegor. Hennes arbetsgiva­re Supermetri­cs har fördubblat sin personal år för år de senaste åren, och planen är att göra så också 2020.
 ?? HBL ??
HBL
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Är du ute efter jobb inom teknologis­ektorn? Rekryterin­gsspeciali­sten Henrika Ekholm påminner om vikten av att hålla sin Linkedinpr­ofil uppdaterad: "Man ska komma ihåg att det är där som rekryterar­na rör sig", säger hon.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Är du ute efter jobb inom teknologis­ektorn? Rekryterin­gsspeciali­sten Henrika Ekholm påminner om vikten av att hålla sin Linkedinpr­ofil uppdaterad: "Man ska komma ihåg att det är där som rekryterar­na rör sig", säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland