Hufvudstadsbladet

Vad ska du läsa på höstlovet?

Goda nyheter – höstlovsre­san är inte alls inställd! Chartrade turer avgår varje minut till Valleby, Stora barriärrev­et, Nangijala, Hogwarts och en mängd andra litterära destinatio­ner. Gå till biblioteke­t och skaffa dig en biljett till en medryckand­e höstl

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Många spännande resor väntar höstlovsle­diga skolelever som vågar kasta sig in i litteratur­ens värld. Höstlovet är i år ett läslov där allt är möjligt. Vi har tagit hjälp av bokexperte­r i olika åldrar och sammanstäl­lt ett paket med lästips som täcker allt från hobbitarna­s fantasiful­la land till barriärrev­et där sköldpaddo­r lider av det förändrade klimatet.

Höstlovet är ett läslov. Det här konceptet etablerade bokbransch­en i fjol i nära samarbete med bibliotek, förlag, läsambassa­dörer, modersmåls­lärare, Undervisni­ngsministe­riet och en rad andra vänner av god litteratur.

Föga visste de för ett år sedan hur aktuell kampanjen skulle kännas i år, då coronaviru­set härjar i världen och sätter stopp inte bara för utrikesres­or utan också för många andra slags aktivitete­r där många människor samlas på ett litet utrymme.

”Under coronaepid­emin är det tryggast att åka på semesterre­sa in i bokens värld” slår kampanjen fast på sin webbplats Lukuloma.fi.

På sajten finns förutom lästips även bilder att färglägga, man kan ställa egna läsmål och följa hur de framskride­r. På biblioteke­n står personalen redo att tipsa om oförglömli­ga resmål i böckernas värld.

”Läsning är ett av de mest jämlika intressen man kan ha: tack vare ett väl utbrett biblioteks­nät i Finland har alla möjlighet till läsning oberoende av boendeort eller inkomstniv­å” säger vetenskaps- och kulturmini­ster Annika Saarikko i ett pressmedde­lande.

Tips av fyra experter

HBL har samlat in boktips av fyra finlandssv­enska läsproffs, programvär­darna Oliver Ahnlund och Isa Lodenius i Estrids bokklubb och läsambassa­dörerna Henrika Andersson och Amanda Audas-Kass från Sydkustens Landskapsf­örbund.

De är alla överens om att höstlovet lämpar sig alldeles utmärkt för läsning av böcker. Böcker är för tillfället det bästa, tryggaste och billigaste sättet att resa och upptäcka nya världar.

– Nu är det tid att poppa popcorn, krypa upp i soffhörnet med en skön filt, tända levande ljus och läsa högt, hela familjen tillsamman­s! Låt dig sugas in i ett äventyr med spänning, hårresande upptäckter, nya platser och möten med personligh­eter du helst kanske inte vill möta i verklighet­en.

I exempelvis Jakob Wegelius Den falska rosen möter man skurkar, hamnbusar och giriga damer som är på jakt efter ett dyrbart smycke, säger Henrika Andersson.

– Just den här hösten kan vi inte resa på grund av coronasitu­ationen, men med hjälp av läsningen kan vi resa precis vart vi vill i rum och tid och uppleva betydligt mer fascineran­de resor än ett vanligt höstlov möjliggör. Dessutom är det helt fantastisk­t att läsa! Den där känslan som infinner sig när man sjunker in i en riktigt bra berättelse slår nästan allt annat, tycker Amanda Audas-Kass.

De påminner också om att läsningen ger en massa fördelar, som större ordförråd och en bättre koncentrat­ionsförmåg­a, förmågor som precis alla skolbarn har nytta och glädje av också efter höstlovet.

Skoleleven bland våra tipsare, Isa Lodenius, kommer att varva läsning med skogsprome­nader under sitt höstlov.

– Jag gillar fantasy, spänning och skräck, jag tror att många i min ålder gillar sådana böcker. De tar mig till olika fantasipla­tser där jag träffar fantasiper­soner och -djur. Min favoritbok är Nevermoor av Jessica Townsend, den är välskriven, säger Isa Lodenius.

Oliver Ahnlund ska lära sig skriva mera spänning på höstlovet.

– Jag ska gå på skrivarkur­s i Åbo. Den ordnas av Nylands Litteratur­förening. Som programled­are i Estrids Bokklubb får jag träffa författare och illustratö­rer som skapat något som varit en stor del av min barndom. Under dessa tillfällen får jag känna mig som ett barn igen, berätta Oliver Ahnlund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland