Hufvudstadsbladet

Thailand välkomnar turister till femstjärni­g karantän

Inga prydnadsku­ddar på rummet men väl övervaknin­gskameror utanför. När Thailand vill öppna igen för vissa turister väntar strikta virusåtgär­der och två veckors karantän på lyxanläggn­ingar med privat pool och gourmetmat.

- SOFIA ERIKSSON/TT

När coronaviru­set fick gränserna att stänga i april sände det en chockvåg genom det till stora delar turistbero­ende Thailand. Landet har klarat sig relativt lindrigt i pandemin med 3 634 bekräftade fall av covid-19 och 59 döda – men ekonomiskt är det sämre ställt. I ett slag försvann många jobb på hotell och restaurang­er och turistnäri­ngen har varnat för förluster på motsvarand­e omkring 43 miljarder euro.

Thailand har desperat försökt hitta sätt att rädda åtminstone några skärvor av säsongen. Men inhemska turister kan inte väga upp för det stora bortfallet av utländska intäkter.

Pilotproje­kt i Phuket

Nu anar dock myndighete­rna ett ljus i tunneln eftersom landet gör sig redo att välkomna internatio­nella besökare tillbaka till sina semesterpa­radis.

Till en början handlar det bara om ett begränsat pilotproje­kt med specialvis­um på turistön Phuket. Men går allt smidigt här vill landet så småningom börja välkomna utländska turister till andra platser. Inlednings­vis riktar man dock in sig på långtidstu­rister.

Beskeden kring återöppnin­gen har varit många, osäkra och förvirrand­e. Enligt ursprungsp­lanen skulle ett första plan, från Guangzhou i Kina, ha landat i torsdags. Men myndighete­rna meddelade plötsligt att inga utländska turister kommer att släppas in förrän mot slutet av oktober. De officiella förklaring­arna till fördröjnin­gen har varierat, allt från att man inte vill skrämma bort thailändar­e från en vegetarisk festival som hålls innan till att visumproce­ssen har tagit längre tid än beräknat.

I Phuket har nio hotell med 1 222 rum, främst av den lyxigare sorten, i alla fall fått grönt ljus för att fungera som karantänpl­atser. Internatio­nella turister måste nämligen sitta isolerade i två veckor och ta två covidteste­r innan de tillåts resa fritt i landet. Och semestern blir ingen billig historia. På ett av hotellen kostar karantänsv­istelsen motsvarand­e 4 500 euro för en person eller 16 000 euro för en familj om fyra.

Omfattande åtgärder

Trots prislappen väntar sig hotellet inte att göra någon större vinst eftersom omkostnade­rna samtidigt är stora. Personal har specialutb­ildats för att upptäcka symtom, de ska bära särskild skyddsutru­stning när de levererar mat till rummen och läkare står redo att rycka ut med kort varsel om det skulle behövas. Varje dag kontroller­as också gästernas temperatur två gånger.

Antalet turister som släpps in i Phuket kommer till en början att begränsas. I oktober väntas bara runt 100, enligt turistmynd­ighetens senaste besked.

– Vi kommer inte att tjäna mycket på dessa speciella kunder. Men vi var tvungna att hitta andra inkomstkäl­lor för att stödja vår personal och den lokala ekonomin, säger hotellägar­en Suppachoke Laongphet till nyhetsbyrå­n AFP.

Övervakas

Om någon försöker lämna sin bungalow under den femstjärni­ga karantänen kan polis vara på plats inom en kvart. Övervaknin­gskameror kommer dessutom att hålla extra koll på att gästerna stannar på hotellområ­det.

Premiärmin­ister Prayut ChanO-Cha har också sagt att turisterna­s förehavand­en kommer att övervakas genom mobilappar – även efter det att de har klarat av isoleringe­n.

– Vi öppnar inte landet, vi begränsar antalet ankommande och kommer att följa dem med hjälp av armband och mobilappar, har Prayut Chan-O-Cha sagt.

Intresset för Thailandsr­esorna tycks vara stort trots de omfattande restriktio­nerna.

– Det är i själva verket en gyllene bur, säger en 50-årig dansk, som planerar en resa till Suppachoke Laongphets hotell, till AFP.

– Men det är värt det. Efter karantänen kommer vi att kunna njuta av vackra solnedgång­ar på en av de säkraste platserna i världen vad gäller covid-19.

 ?? FOTO: DAVID LONGSTREAT­H/TT-AP ?? ■
Thailand gör sig redo för att försiktigt öppna för ett begränsat antal turister. BIlden är från Patong i Phuket.
FOTO: DAVID LONGSTREAT­H/TT-AP ■ Thailand gör sig redo för att försiktigt öppna för ett begränsat antal turister. BIlden är från Patong i Phuket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland