Hufvudstadsbladet

Över 150 000 döda i Brasilien – Bolsonaro: Oroa dig inte

Över 150 000 personer har avlidit i covid-19 i Brasilien. President Jair Bolsonaro fortsätter dock att tona ner riskerna med pandemin.

-

– Om du smittas någon dag, oroa dig inte. Jag är 65 år, jag har haft sjukdomen och jag kände ingenting. Inte ens en liten förkylning. Noll, noll. Ingenting, sade presidente­n i ett samtal med en anhängare som videosände­s i sociala medier i lördags.

Kort innan hade beskedet kommit om att fler än 150 000 personer med covid-19 har avlidit i Brasilien. Dödstalet är det näst högsta i världen. Bara USA, med drygt 213 000 döda, har fler.

Brasilien passerade nyligen en annan mörk milstolpe, då fler än fem miljoner fall registrera­ts sedan mars.

Sett till antalet döda per 100 000 invånare är Brasilien femte värst drabbat i världen, enligt universite­tet Johns Hopkins i USA.

Trots det pekar trenden för nya fall och döda i Brasilien svagt nedåt. I sin senaste rapport bedömer Imperial College London att situatione­n förväntas bli bättre, men minskninge­n är låg jämfört med andra drabbade länder i Europa och Asien.

– Det är som att gå ner från Himalaya till Alperna. Du är fortfarand­e på ett berg, säger José David Urbáez, forskare vid Brasiliens infektions­medicinska samfund.

President Jair Bolsonaro tillbringa­de tre veckor i karantän i somras efter att ha testat positivt för covid-19.

 ?? FOTO: SILVIA IZQUIERDO/AP-TT ?? Antalet döda i covid-19 är nästhögst i världen i Brasilien. Trots det uppmanar presidente­n folket att inte oroa sig.
■
FOTO: SILVIA IZQUIERDO/AP-TT Antalet döda i covid-19 är nästhögst i världen i Brasilien. Trots det uppmanar presidente­n folket att inte oroa sig. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland