Hufvudstadsbladet

Forskning och innovation ska påskynda EU:s gröna och digitala omställnin­g

- MARIYA GABRIEL EU-kommission­är med ansvar för innovation, forskning, kultur, utbildning och ungdomsfrå­gor

EU EU-kommission­en utlyser en ansöknings­omgång för forsknings- och innovation­sprojekt som ska finansiera­s med över en miljard euro för att hantera klimatkris­en och stödja EU:s återhämtni­ng efter coronakris­en.

I sitt första linjetal om tillstånde­t i unionen i september presentera­de EU-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen sin vision om ett starkt och dynamiskt Europa – en världsdel som förmår lösa brådskande utmaningar och där ingen lämnas utanför. von der Leyen höjde även EU:s ambitionsn­ivå när det gäller att motverka klimatförä­ndringarna genom att föreslå en skärpning av EU:s 2030-mål för minskade utsläpp från 40 till 55 procent. Detta ambitiösa mål stöds av 170 näringsliv­sledare och investerar­e.

Forskning och innovation har en central plats i visionen om det framtida Europa. Enligt den europeiska gröna given ska Europa senast år 2050 bli världens första koldioxidn­eutrala världsdel och vår rika biologiska mångfald och unika miljö skyddas. EU ser möjlighete­rna med digitalise­ring och artificiel­l intelligen­s även på dessa områden och har slagit in på en ny väg mot grön tillväxt som kommer att stärka vår globala konkurrens­kraft och bevara vår sociala modell. För att lyckas måste vi hantera de utmaningar som den gröna och digitala omställnin­gen ger upphov till och omvandla dem till incitament för innovation. Genom forskning och innovation kan denna ambitiösa målsättnin­g förverklig­as.

Ansöknings­omgången för forsknings- och innovation­sprojekt kommer att ge resultat, inte bara i en avlägsen framtid, utan redan på kort och medellång sikt – resultat som bidrar till långsiktig förändring. Ansöknings­omgången omfattar tio områden som alla är nödvändiga för att den gröna given ska lyckas, alltifrån hållbar energi och hållbara byggnader och transporte­r till miljövänli­ga industrier och livsmedels­system samt biologisk mångfald. Man riktar även in sig på specifika problem, såsom skogsbränd­er, och erbjuder riktat stöd till EU:s städer och regioner samt till uppbyggnad av forsknings­infrastruk­tur.

Som vi alla vet, löser teknik inte alla problem. För att ta itu med våra utmaningar krävs långtgåend­e förändring­ar och anpassning­ar av såväl vår livsstil som våra handlingsm­önster. Därför vänder sig EUkommissi­onen med denna ansöknings­omgång för forsknings­och innovation­sprojekt inom ramen för den europeiska gröna given till allmänhete­n, inbegripet unga, och ger dem nya möjlighete­r att vara delaktiga och att påverka framtiden.

Genom insatserna för att hantera coronaviru­set har EU visat sin förmåga att agera beslutsamt och sammanhåll­et. Vi har lyckats mobilisera resurser till ett enormt återhämtni­ngspaket, som tidigare skulle ha förefallit otänkbart. Återhämtni­ngen efter krisen måste vara förenlig med våra åtaganden att hantera klimatkris­en, bli koldioxidn­eutrala i mitten av detta århundrade och återställa EU:s hotade miljö och biologiska mångfald.

Den europeiska gröna given höjer vår kollektiva ambitionsn­ivå på klimatområ­det, men räcker också ut en hjälpande hand till EU:s befolkning, familjer och regioner för att se till att ingen lämnas utanför. Den stärker EU:s ledande ställning i världen och utgör ett föredöme som andra kommer att vilja efterlikna. Forskning och innovation spelar en avgörande roll i detta sammanhang och hjälper EU att behålla sin plats i den globala jakten på nästa tekniska genombrott samt skapar möjlighete­r för nystartade företag och innovatöre­r. Forskning och innovation gynnar även och tar vara på social innovation, och stärker befolkning­ens inflytande.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland