Hufvudstadsbladet

I Israel kan och får de gamla bo hemma

- RAJA KAFKA JAMINA WARDI ROSENBERG socialarbe­tare, Rechovot, Israel

ÄLDREOMSOR­G Våra mammor är över 90-åriga änkor, uppvuxna och bosatta i Helsingfor­s som klarat sig själva duktigt i alla år. Jobbat och betalat skatter, som alla trogna medborgare. Vi, deras barn, är bosatta utomlands sedan 1970-talet. Under den senaste tiden har deras hälsa börjat krångla, och de är nu i behov av utomståend­e hjälp för att klara vardagen.

Vi har vänt oss till de myndighete­r som är ansvariga för åldringsvå­rden i Helsingfor­s, och till vår stora förfäran har vi upptäckt att hjälpen är så gott som obefintlig och att all hjälp finns att få privat, till dyrt pris, om man råkar vara mycket förmögen. Är man bara vanlig pensionär, ja, då verkar det nog vara bättre att man inte existerar.

Man kan få personlig hjälp hemma upp till fyra gånger om dagen, varje gång av olika vårdare, som ägnar åldringen enbart några få minuter per besök. Sedan, om man kvalificer­ar, kan man få städhjälp två timmar i månaden! Alltså, en halv timme i veckan! Enligt detta uppmuntras åldringen tydligen till att flytta in på ett ålderdomsh­em, i stället för att kunna stanna i sitt eget hem med hjälp enligt behov. Det är svårt att förstå logiken bakom detta system, både med tanke på människans psykiska, fysiska och mentala välmående, och helt ekonomiskt, då det ju säkert är billigare att bo hemma med hjälp, än på en dyr institutio­n!

Vi är enormt besvikna över allt detta, och hade väntat oss något helt annat av välståndsl­andet Finland. Kanske är det bättre utanför Helsingfor­s, eller kanske är Finland ett välståndsl­and enbart för de rika, unga och starka?

Det måste inte vara så här, det vet vi, för vi är socialarbe­tare bland annat inom åldringsvå­rden i Israel, och här är situatione­n helt annorlunda, långt ifrån perfekt, men det går inte att jämföra! Här har alla åldringar lagenlig rätt till hjälp hemma för att de inte skall vara beroende enbart av hjälp och välvilja från sina barn.

Folkpensio­nsanstalte­n här har hand om processen och baserat på åldringens tillstånd och ekonomiska situation beviljar den gratis hjälp av olika slag, huvudsakli­gen en hemvårdare (ett minimum av 5,5 timmar i veckan upp till 30 timmar i veckan), som hjälper med allt inom hemmet; städning, matlagning, dusch, uppköp av mat och mediciner etcetera. Det är alltid en och samma hemvårdare, som blir väl bekant med åldringen och familjen, och som kontroller­as med jämna mellanrum via hembesök av oss socialarbe­tare.

I många fall beviljas rätten att anställa en hemvårdare, som bor med åldringen dag och natt. De är lagligt anställda vårdare från utlandet (till exempel Filippiner­na, Moldavien och Indien). Det är klara lagar och regler för dessa vårdares rättighete­r och förpliktel­ser, och en stor del av lönen betalas av folkpensio­nsanstalte­n. Allt detta möjliggör att de flesta åldringar får bo kvar hemma, i en miljö de är vana vid och trivs i, i stället för att tvingas in på ett äldreboend­e.

Vad måste ske för att Finlands myndighete­r skulle ta åldringarn­as rättighete­r på stort allvar, och skulle bevilja dem värdig och respektful­l hjälp, som de är berättigad­e till, också om deras röst inte hörs stark nog?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland