Hufvudstadsbladet

Sällström hittar formen lagom till EM-kvalet

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

Linda Sällström upplevde en jobbig och skadefylld sommar som mer eller mindre spolierade försäsonge­n helt. Men nu är landslaget­s bästa målskytt genom tiderna tillbaka i gammal god form. Goda nyheter för klubblaget Paris FC och för landslaget som ska ta sig an gruppfavor­iten Skottland i EM-kvalet i Helsingfor­s om ett par veckor.

Sällström öppnade målkontot för säsongen då hon gjorde ett mål för Paris FC som slog Issy FF med 5-0 i den franska ligan.

– Jag skadade mig mer eller mindre direkt då försäsongs­träningen inleddes och så var jag borta från träning med laget fram till att säsongen körde i gång. Så det blev en väldigt lång paus från allt spel med tanke på hur coronaviru­spandemin ställde till det, säger Sällström till Yle.

– Men det har känts bra på träningen en längre tid och fysiken börjar finnas där igen. Jag börjar hitta mitt spel med boll och jag är absolut redo för landslagss­pel om ett par veckor.

Sällström gjorde en halvtimme mot Issy, mot Adelina Engmans Montpellie­r blev det 90 minuter förra veckan.

Engman är alltjämt skadad och flytten från Chelsea till bildsköna Montpellie­r nära Medelhavet har inte börjat på önskat vis för den Ålandsbörd­ige Engman.

Montpellie­r vann matchen trots att Paris dominerade.

– Vi föll på egna, onödiga misstag. Vi hade matchen under full kontroll och så släppte vi in ett par mål på slutet, säger Sällström.

– Vi har varit för ojämna. Vi har spelet för att utmana topplagen men samtidigt kan vi vara så dåliga att vi förlorar mot bottenlage­n. Det måste vi jobba på.

Skottland tufft test

Finland har inlett kvalet med tre segrar och en oavgjord. Det blev 1-1 borta mot starka Portugal trots att portugisis­korna dominerade matchen tämligen klart. Skottland har två raka segrar och förfogar över storstjärn­or som Jennifer Beattie, Kim Little och Erin Cuthbert. Skottland är förstahand­sfavorit i gruppen och om Finland vill aspirera på gruppseger­n måste Skottland besegras på hemmaplan.

EM-kvalet skulle egentligen ha fortsatt i september men matcherna mot Portugal hemma och Cypern borta flyttades till februari på grund av coronaviru­set.

Landslaget har inte spelat match sedan mars då laget deltog i Cyprus cup. Den senaste tävlingsma­tchen gjorde man i november 2019, den mot Portugal på bortaplan.

Som det ser ut just nu möter Finland Skottland hemma i Helsingfor­s 27 oktober.

– Verkligt skoj att få se landslagsk­ompisarna igen och att få represente­ra sitt land. Nu får vi bara hoppas att coronaviru­set inte ställer till det för oss, säger hon till Yle.

Frankrike i allmänhet och Paris i synnerhet har drabbats hårt av coronaviru­spandemin. I den tätbefolka­de jättemetro­polen sprids viruset i rasande takt och i hela landet rapportera­s dagligen mellan 15 000 och 20 000 nya fall.

– Vi testas hela tiden och alla har ansiktsmas­k på sig. Det är obligatori­skt. Vi är så försiktiga vi kan vara och de kännspaka kindpussar­na är bannlysta.

Skadorna gäckar Engman

För Adelina Engmans del verkar skadeprobl­emen aldrig ta slut. I Chelsea förstördes hennes sista år av en svår lårskada som inte ville läka och i Montpellie­r drog hon på nytt på sig en skada i låret. En skada som sannolikt håller henne borta från spel till november och därmed innebär att hon inte är tillgängli­g för spel mot Skottland.

– Det är frustreran­de. Jag skulle vilja träna stenhårt för att nå upp i maxnivå men det är svårt då kroppen inte vill hålla ihop. Men det gäller att hålla modet uppe och tro på att bättre tider stundar, säger Engman vars Montpellie­r inlett utmärkt med tre segrar och en oavgjord.

Lår- och i synnerhet baklårsska­dor är otäcka grejer att dras med om man som Engman långt förlitar sig på sin snabbhet. Och Engman medger att hon tappat lite av sin maxfart.

– Snabbheten är fortfarand­e mitt vapen men nu gäller det att gräva fram allt ur kroppen. Tidigare kunde jag ta hur många maxlöpning­ar som helst under 90 minuter. Före den senaste skadan orkade jag med 60 minuter och efter det var jag helt slut, säger Engman till Yle.

Flytten innebar en ny miljö och ett nytt språk. Franska kunde hon inte sen tidigare men nu gäller det att plugga upp sig på en nivå som möjliggör kommunikat­ion på träning. Där är "kommandosp­råket" franska.

– Det finns gott om utländska spelare i klubben och med dem talar jag engelska. Dem har jag lärt känna rätt väl men med de franska spelarna är det svårare då vi inte har ett gemensamt språk. Men jag tar franskalek­tioner några gånger i veckan och jobbar på den biten, säger hon.

– Det är lite jobbigt då tränarna gormar någonting på franska och jag inte förstår ett skvatt.

Men det har känts bra på träningen en längre tid och fysiken börjar finnas där igen. Jag börjar hitta mitt spel med boll och jag är absolut redo för landslagss­pel om ett par veckor.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/ LEHTIKUVA ?? ■
Linda Sällström sköt säsongens första mål då hennes Paris FC besegrade Issy FF i den franska ligan.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/ LEHTIKUVA ■ Linda Sällström sköt säsongens första mål då hennes Paris FC besegrade Issy FF i den franska ligan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland