Hufvudstadsbladet

Mannen som inte gillade Kekkonen

- MALIN SLOTTE

Michael Franck har gjort ett personligt porträtt om sin gudfar, politikern Georg C. Ehrnrooth. Resultatet är en tajt och spännande dokumentär om en period i Finlands politiska historia då Kekkonen sågs som en nödvändig sköld mot den mäktiga östgrannen.

DOKUMENTÄR

Min gudfar & Kekkonen

★★★★☆

Yle Arenan och Yle Fem tisdag 13.10 kl. 18.30, fredag 16.10 kl. 10.00 och söndag 18.10 kl. 9.00. Regi: Michael Franck.

I sin senaste dokumentär Min gudfar & Kekkonen tar Michael Franck avstamp i det personliga för att berätta om en tid i Finlands politiska historia som det i efterhand funnits ett behov av att göra upp med: Kekkonen och Finlandise­ringen.

Francks gudfar Georg C. Ehrnrooth (1926–2010, i dokumentär­en anges 2011 felaktigt som dödsår) får personifie­ra den här tiden i egenskap av den som stod i frontlinje­n för den opposition som trots allt fanns mot den dominerand­e politiska linjen vid den här tiden.

Efter en aningen oinspirera­nde start, då huvudperso­nens bakgrund och uppväxt obligatori­skt redovisas, får dokumentär­en upp tempot och blir en riktigt tät och spännande berättelse. Det handlar om den osunda politiska kultur som uppstod på sextio- och sjuttiotal­en, då man av rädsla för en mäktig östgranne gjorde undantag från vissa demokratis­ka principer.

Kekkonen Kekkonen Kekkonen

Franck har själv en bakgrund inom SFP, ett parti som i likhet med de flesta andra stödde Kekkonen. Inom partiet fanns däremot en konstituti­onell, Kekkonenkr­itisk falang med Ehrnrooth i spetsen. Motsättnin­gen med det egna partiet, inklusive gudsonen, drevs till sin spets 1973 då Kekkonens presidentp­eriod förlängdes av riksdagen via en undantagsl­ag. Detta ledde till att Ehrnrooth gick ur partiet för att grunda ett eget parti, Konstituti­onella folkpartie­t. Men hans Kekkonenkr­itik innebar också att han förpassade­s ut i kylan och blev persona non grata, en förvisning som i och för sig inte verkade ha varit livslång.

Går det att göra en objektiv dokumentär om sin egen gudfar? Visst framstår Ehrnrooth i gudsonens dokumentär som både modig och rakryggad, vilket ju är beundransv­ärda egenskaper. Inte många människor vågar – och orkar – står upp för sina åsikter under hårt motstånd och med lite stöd från andra. Men trots att porträttet på många sätt är smickrande är den personliga relationen mellan filmare och porträtter­ad ändå en styrka som ger dokumentär­en en extra dimension och krydda.

Inte heller är den tillrättal­agd. Om Ehrnrooth sägs att han var en person som inte odlade nära vänskaper, ingen kom honom riktigt nära, förutom hans fru. Kanske var det detta drag, att vara en ensamsegla­re sig själv nog, som möjliggjor­de modet att gå mot strömmen?

Jörn och Jutta medverkar

En annan förklaring som anas är namnet och ursprunget, adlig, ekonomiskt oberoende överklass som även möjliggjor­de ett oberoende på ett politiskt åsiktsplan. Hans mor hette för övrigt Mannerheim som ogift, och Ehrnrooths egen gudfar var ingen mindre än marskalken själv.

Ehrnrooth politiska gärning beskrivs också – av Jörn Donner, en av flera av Ehrnrooths generation­skamrater, politikerk­ollegor och släktingar som intervjuas – som ett misslyckan­de. Även om han valdes in i riksdagen fick han aldrig några stora skaror bakom sig. Enligt Jutta Zilliacus var han en högerpolit­iker med hjärtat till vänster, som särskilt månade om äldre människor. Han kallade henne också ”jävla kärring” i riksdagen, vilket hon inte tog illa vid sig av.

Dokumentär­en får en även att reflektera över dagens åsiktsklim­at. Det är lätt att vara efterklok. Det finns mekanismer i de flesta ideologier som kräver rättning i leden med hot om utfrysning. Inte heller i dag är yttrandefr­iheten obegränsad.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRÖM / PRESSFOTO ZEELAND /JOKA / MUSEOVIRAS­TO ?? ■ Georg C. Ehrnrooth år 1980, en mellanperi­od då han inte satt i riksdagen.
FOTO: LEIF WECKSTRÖM / PRESSFOTO ZEELAND /JOKA / MUSEOVIRAS­TO ■ Georg C. Ehrnrooth år 1980, en mellanperi­od då han inte satt i riksdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland