Hufvudstadsbladet

Unik livsstil förklarar kedjeflytt

- TT

Tornseglar­en är i ständig rörelse i luften tio månader om året. Det kan förklara fågelns ovanliga flyttmönst­er – tornseglar­en är en kedjeflytt­are.

Forskare har försett 102 tornseglar­e från olika delar av Europa med apparatur som gjort det möjligt att avgöra var de befunnit sig vid olika tidpunkter. Totalt har fjorton universite­t och fågelskydd­sorganisat­ioner deltagit i studien, som pågått i elva år.

Det visar sig att tornseglar­e från norra Europa anländer till södra Afrika mellan fyra och sex veckor senare än tornseglar­e från Sydeuropa.

Då har de sydeuropei­ska tornseglar­na redan förflyttat sig ännu längre söderut på den afrikanska kontinente­n, där tillgången på föda i form av insekter är ännu bättre.

Ovanligt med kedjeflytt

Detta flyttmönst­er, så kallad kedjeflytt­ning, är ovanligt bland fåglar. Tidigare har det bara observerat­s hos två arter, amerikansk sparvhök och havssula.

Det vanliga är annars så kallad överhoppsf­lyttning, som innebär att de fåglar som anländer först hävdar revir och ockuperar området de kommit till. De som anländer senare får flyga över det upptagna området och försöka hitta eget revir ännu längre bort. Så gör nästan alla andra fåglar, berättar professor Susanne Åkesson i ett pressmedde­lande från Lunds universite­t.

Unik livsstil

Orsaken är troligen tornseglar­ens unika livsstil. Den som flyger omkring i luften tio av årets tolv månader behöver mycket energi och därmed föda i form av insekter och har dessutom svårt att hävda revir.

Susanne Åkesson imponeras av tornseglar­na: ”Jag tycker det är så häftigt att de kan veta var födan finns och när de ska befinna sig just på den platsen. De flyttar över kontinente­r på ett sätt som säkerställ­er att de hela tiden har tillgång till föda och överlever – de blir över 20 år gamla”, säger hon i pressmedde­landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland