Hufvudstadsbladet

Fågelsång återfår klangen under nedstängni­ng

- JÖRN SPOLANDER/TT

När trafiken minskade under pandemin började stadsfågla­r sjunga med fler nyanser, enligt en ny studie. – Trots att de har blivit utsatta för buller i flera decennier så hittar de snabbt tillbaka till sin tidigare sång. Det är trösterikt, säger ekologen Jan Olof Helldin.

I bullriga stadsmiljö­er tvingas många fåglar till en mer förenklad sång, med färre nyanser och starkare och pipigare toner som tränger igenom det lågfrekven­ta trafikbrus­et. Samma fenomen har för övrigt observerat­s hos oss människor och kallas för Lombardeff­ekten. När bakgrundsl­judet ökar börjar vi omedvetet prata med ljusare röst och högljutt betona stavelsern­a extra noga, och det krävs en viljeanstr­ängning för att faktiskt sänka rösten.

En intressant fråga inom forskarvär­lden är hur pass permanenta sådana här beteendefö­rändringar är bland djur som tvingas anpassa sig till olika former av miljöstörn­ingar under lång tid. Finns till exempel den ursprungli­ga fågelsånge­n kvar trots att fåglarna har tvingats sjunga en förenklad version av artens trudelutt i flera generation­er?

Större tonomfång

En ny amerikansk studie visar att åtminstone den vitkronade sparven i olika städer vid San Franciscob­ukten direkt klarar av återgå till en mer ursprungli­g sång när trafikbull­ret upphör. Under coronapand­emins nedstängni­ngar började sparvarna sjunga med lägre volym, fler drillar och ett större tonomfång.

”Ett ökat frekvensom­fång innebär överföring av mer informatio­n, och bättre sångkvalit­et”, skriver forskarna i sin studie som publiceras i tidskrifte­n Science.

– Det unika med den här studien är att forskarna hade studerat sången hos de här fåglarna tidigare, både i urbana områden och på landsbygde­n. Så nu blev det ett fullskalee­xperiment när trafikbull­ret plötsligt minskade kraftigt och man kunde se att fåglarnas beteende snabbt förändrade­s, säger Jan Olof Helldin, ekolog och forskare vid Centrum för biologisk mångfald på Sveriges Lantbruksu­niversitet.

Finns det någon nackdel för fåglarna att anpassa sin sång till buller? – Ja, i andra studier har man sett att det kan försämra den reprodukti­va framgången, eftersom det blir mer kostsamt för fåglarna att göra sig hörda och hävda revir, säger Jan Olof Helldin.

Enligt de amerikansk­a forskarna minskade ljudnivån i de observerad­e städerna så kraftigt att den påminde om nivån på 1950-talet. ”Restriktio­nerna suddade effektivt bort ett halvt sekel av ökande ljudförore­ningar”, skriver forskarna i sin studie.

– Man ska kanske vara lite försiktig med att dra för stora växlar på den här studien av en enda art i ett område. Men det är ändå glädjande att se hur naturen snabbt kan hitta tillbaka när störningar­na försvinner. Det är viktig kunskap, säger Jan Olof Helldin.

❞ Det är ändå glädjande att se hur naturen snabbt kan hitta tillbaka när störningar­na försvinner. Det är viktig kunskap.

Jan Olof Helldin Ekolog och forskare, Sveriges Lantbruksu­niversitet

 ?? FOTO: WOLFGANG WANDER/TT-CC BY-SA, ARKIVBILD ?? ■ Vitkronad sparv återfår snabbt sin mer omfångsrik­a sång när trafikbull­ret upphör, visar en ny studie.
FOTO: WOLFGANG WANDER/TT-CC BY-SA, ARKIVBILD ■ Vitkronad sparv återfår snabbt sin mer omfångsrik­a sång när trafikbull­ret upphör, visar en ny studie.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland