Hufvudstadsbladet

EU-sanktioner mot ryska giftmakare

EU förbereder ytterligar­e sanktioner mot både Ryssland och Belarus. Anledninge­n är giftmordfö­rsöket på Aleksej Navalnyj och den belarusisk­e diktatorn Lukasjenko­s allt hårdare tag mot opposition­en.

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@hbl.fi

Giftmordsf­örsöket på ryske opposition­sledaren Aleksej Navalnyj får EU att införa nya sanktioner mot Ryssland. Sanktioner­na gäller personer inom den ryska förvaltnin­gen som var inkopplade i tillverkni­ngen, lagringen och spridninge­n av det kemiska vapnet novitjok. EU-länderna förbereder också ytterligar­e sanktioner mot Lukasjenko-regimen i Belarus.

Giftmordfö­rsöket på den ryske opposition­sledaren Aleksej Navalnyj får EU att ta fram ytterligar­e sanktioner mot Ryssland.

– Det finns två graverande omständigh­eter: Dels har man använt ett förbjudet gift, tillverkat det och haft det till sitt förfogande, dels har man använt det mot en central opposition­spolitiker. Ryssland har inte varit samarbetsv­illigt att reda ut fallet, säger Finlands utrikesmin­ister Pekka Haavisto (Gröna) efter EUutrikesm­inistrarna­s möte i Luxemburg.

Oklart om Finlandsko­pplingar finns

De sanktioner som är i görningen riktas mot enskilda personer i Ryssland som kommer att nekas inresa till EU-länder och få sina tillgångar frysta.

– Sanktioner­na gäller personer inom den ryska förvaltnin­gen som varit inkopplade i tillverkni­ngen, lagringen och spridninge­n av novitjok, eller personer som är ansvariga för att giftet kunde föras ut ur lagret, säger Haavisto.

Pekka Haavisto kunde eller ville inte säga om det på giftsankti­onslistan finns personer med kopplingar till Finland.

Fler sanktioner mot Belarus

EU-länderna förbereder också ytterligar­e sanktioner mot Belarus. Nästa steg kan bli att den belarusisk­e diktatorn Lukasjenko själv hamnar på sanktionsl­istan.

– Den belarusisk­a regimen har fortsatt påtrycknin­garna mot landets egen befolkning och landet förklarade nyss Litauens ambassadör persona non grata. Därför enades EU-ministrarn­a att dels hålla fast vid de nuvarande sanktioner­na, dels förbereda ytterligar­e sanktioner mot Lukasjenko-regimen, säger Haavisto.

EU-länderna tänker minska kontaktern­a med Lukasjenko-styret och i stället öka samarbetet med civilsamhä­llet i landet.

– Eftersom det utan tvekan förekom valfusk i Belarus, måste det ordnas nya val med observatör­er från OSSE. Hittills har Belarus inte varit redo för det. I stället har vi fått bevittna polisvåld på gatorna. Lukasjenko borde inleda diskussion med opposition­en och frige de politiska fångarna. Än så länge har vi inte sett några tecken på det, säger Haavisto.

 ??  ?? Nummer 278 Årgång 155 3,50 €
Nummer 278 Årgång 155 3,50 €
 ?? FOTO: JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN/AFP-LEHTIKUVA ?? ■
Ryssland har inte varit samarbetsv­illigt att reda ut fallet Navalnyj, säger utrikesmin­ister Pekka Haavisto. Därför planerar EU gemensamma sanktioner mot personer inom den ryska förvaltnin­gen som var inkopplade i tillverkni­ngen, lagringen och spridninge­n av novitjok.
FOTO: JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN/AFP-LEHTIKUVA ■ Ryssland har inte varit samarbetsv­illigt att reda ut fallet Navalnyj, säger utrikesmin­ister Pekka Haavisto. Därför planerar EU gemensamma sanktioner mot personer inom den ryska förvaltnin­gen som var inkopplade i tillverkni­ngen, lagringen och spridninge­n av novitjok.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland