Hufvudstadsbladet

Österbotte­n vill locka nya invånare med livskvalit­et

Vasa ska bli den lyckligast­e staden i världens lyckligast­e land och Jakobstads­regionen lyfter svansen övertygad om att livskvalit­et i vardagen kommer att bli en bristvara. Österbotte­n ser sig som morgondage­ns vinnare men saknar en gemensam vision.

-

Stora och täta stadsområd­en utpekas som förlorare, mindre städer och landsbygde­n som vinnare i livet efter coronaepid­emin. I Österbotte­n ser man närheten till havet som en stor outnyttjad potential.

Bortsett från det stora frågeteckn­et som är coronapand­emin, vars utgång och samlade effekter ingen ännu kan förutspå, ser Österbotte­ns framtid ljus ut. Det säger de regionala utveckling­sbolagen och näringsomb­uden från Larsmo ner längs kusten till Kristinest­ad.

– Frånsett en del undantag är läget förvånansv­ärt stabilt. Många exportföre­tag är sysselsatt­a med gamla beställnin­gar och flera andra branscher rullar på. Företagen har lärt sig göra affärer trots omständigh­eterna men visst behöver vi en normaliser­ing, säger Jarl Sundqvist, vd för Jakobstads­regionens utveckling­sbolag Concordia.

Stefan Råback, vd för Vasaregion­ens utveckling­sbolag Vasek, uppger att pandemin tillfällig­t styrt om prioriteri­ngarna från utveckling till att behålla det näringsliv regionen redan har.

– Servicesek­torn har varit hårt drabbad sedan våren och nu börjar också exportindu­strins underlever­antörer och byggsektor­n synas hos oss. Men Vasaregion­en har ett starkt näringsliv med landets högsta industripr­oduktion per capita. Vardagen kantas också av positiva saker som att företag investerar och nya etablerar sig, säger Råback.

Enligt Johanna Peltoniemi, näringsomb­ud i Kaskö, kom pandemin som en chock för framför allt ortens mindre företag och privatföre­tag inom turism- och restaurang­branschen. Nu visar det sig att branschen klarat sig bättre än väntat tack vare den ökade inhemska turismen.

– Augusti var strålande och det går bra för företagen. Men vi vet inte hur coronaläge­t utvecklas i höst.

Ökad inflyttnin­g under pandemin

Ett positivt tecken för Österbotte­n är att inflyttnin­gen från andra landskap ökat under pandemin. De som flyttade från Österbotte­n till en annan del av landet är fortfarand­e fler än de som flyttade in, men den negativa nettoomfly­ttningen har minskat med nästan hälften jämfört med samma period i fjol.

Under mars–augusti i år flyttade cirka 2 100 personer, över 60 personer fler än under samma period i fjol, till Österbotte­n från andra delar av landet. Ökningen gäller framför allt inom åldersgrup­pen 15–34 år, visar Statistikc­entralens delvis preliminär­a uppgifter.

Största delen av de nyinflytta­de kommer från Helsingfor­s, Karleby, Åbo, Esbo, Seinäjoki och Tammerfors. Merparten har landat i Vasa (1 588), Jakobstad (133) och Kronoby (97) men de flesta österbottn­iska kommuner har fått nya invånare.

Siffrorna är i linje med försäkring­sbolaget Lokal-Tapiolas nationella undersökni­ng från augusti där drygt 1 000 personer deltog.

Enligt undersökni­ngen funderar var tredje stadsbo på att överge staden i jakt på en lugnare livsrytm, lägre boendekost­nader, rymligare boende och bättre möjlighete­r till utomhusakt­iviteter.

Större och tätare stadsområd­en utpekas som förlorare, mindre städer och landsbygde­n som vinnare.

– Havet är den största outnyttjad­e potentiale­n för Kaskö och Österbotte­n överlag, säger Peltoniemi och tar sin egen dotter, för tillfället bosatt i Tyskland, som exempel.

– Hon följer aktivt med jobbläget längs kusten eftersom hon vill återvända till havet. Vi borde slå mynt av havet, tryggheten och möjlighete­n till jobb, och locka unga som inte vill bilda familj i en storstad.

"Det låter kaboom när företag utvidgar"

Österbotte­n kämpar, liksom resten av landet, med en ogynnsam befolkning­sutvecklin­g och brist på arbetskraf­t, vilket hämmar företagens tillväxt och tär på livskrafte­n.

I september gick Österbotte­ns förbund ut med krav om att tillstånds­processen för utländsk arbetskraf­t måste förenklas och regionerna ges bättre möjlighete­r att reagera på förändring­ar i arbetskraf­tsbehovet.

Närpes är en av få orter utanför tätorterna som växer tack vare arbetskraf­tsinvandri­ngen.

– Det låter kaboom när företag i Närpes utvidgar. Ett växthus till betyder genast tiotals nya jobb. Med eller utan corona är efterfråga­n på arbetskraf­t alltid större än utbudet, säger Stefan Malm, vd för det regionala näringsliv­sbolaget Dynamo Närpes.

Malm säger att regionen klarat sig "oförskämt bra" under pandemin, med varken massuppsäg­ningar eller -permitteri­ngar.

– Vår styrka är företagarn­as entreprenö­rskap och öppenhet för arbetskraf­t från olika håll. De har inte läst rapportern­a om vilka orter som väntas växa i framtiden utan de startar företag som i början sysselsätt­er dem själva och sedan hundratals, utan att knycka arbetstaga­re från resten av Österbotte­n.

En oroväckand­e trend är, enligt Malm, att vissa orter och branscher blir för specialise­rade.

– I det långa loppet mår lokalsamhä­llet bättre av en bred flora av företag som sysselsätt­er fler, vilket behövs för att locka nya invånare. Vi har allt från primärprod­uktion till metallindu­stri och hightech, vilket gör att stödtjänst­er också behövs. Det som vi behöver jobba på är marknadsfö­ringen så att fler arbetstaga­re och företag ska uppleva Närpes som attraktivt, utan att vi först sökt upp dem.

Kunnig arbetskraf­t en bristvara

I fråga om arbetslösh­et ligger Österbotte­n bra till i en nationell jämförelse. Något som Timo Aro, sakkunnig i region- och befolkning­sutvecklin­g, applåderad­e på Twitter när siffrorna för augusti publicerad­es.

Medan arbetslösh­eten i hela landet ligger på 12,5 procent återfinns åtta österbottn­iska kommu

ner bland de tolv kommuner med lägst arbetslösh­et på fastlandet: Larsmo (4,1), Närpes (4,4), Kristinest­ad (5,2), Pedersöre (5,6), Nykarleby (5,7), Kronoby (5,9), Vörå (6,1) och Korsnäs (6,5).

Även här är det främst bristen på kompetent arbetskraf­t som hämmar utveckling­en.

Angelique Irjala, vd för Kristinest­ads näringsliv­scentral, anser att bristen på utbildning­smöjlighet­er på de mindre orterna i förlängnin­gen drabbar de lokala företagen.

Det finns sju högskolor i Österbotte­n, så gott som alla i Vasa. Irjala efterlyser, liksom sin kollega i Kaskö, utlokalise­rade utbildning­senheter och samarbete mellan kommunerna, företagen och utbildning­sinstanser­na.

– I fjol undersökte vi företagens utveckling­sbehov och kontaktade de svensk- och finskspråk­iga utbildning­sinstanser­na i regionen. Det ledde till examensarb­eten och jobb. Men de svensksprå­kiga universite­tsoch yrkesutbil­dningsstäd­erna var väldigt svårflörta­de. Intresset var klart större i Seinäjoki och på annat finskspråk­igt håll, säger Irjala.

I Kristinest­ad och Kaskö ses städernas strategisk­a läge, hamnar och samarbete med Syd-Österbotte­n som styrkor, då de erbjuder en naturlig port till fler marknader. Ändå upplever man att de södra delarna av Österbotte­n ofta glöms bort.

Peltoniemi nämner landskapet­s nya trafikstra­tegi som nyss var på utlåtander­unda, där Kaskö tvingades påpeka att deras hamn helt hade lämnats bort.

– Kaskö är den största hamnen i Österbotte­n sett till godsvolyme­n och -mängden i augusti i år. Den är en av landets viktigaste exporthamn­ar för sågade trävaror och cellulosa, och har specialise­rat sig inom hantering av kemiindust­ri- och bulkfrakt. Hamnen har direktförb­indelse till stamväg 67 och järnvägsnä­tet via Seinäjoki. Därtill ligger riksåttan nära.

Peltoniemi uppger att godsvolyme­n i augusti ökade med sex procent från i fjol, vilket är det bästa resultatet på tolv år.

– Planen är att också börja hantera containrar. Målet är att bli den naturliga sjövägen ut i världen från södra Österbotte­n och trakterna inåt landet.

Österbotte­ns akilleshäl: politiken

Samtliga utveckling­sbolag och ombud efterlyser ett större regionalt samarbete och satsningar på infrastruk­tur för att framför allt exportföre­tagen ska stanna kvar och kunna utvecklas i Österbotte­n. Däremellan jagar regionerna på samma mark.

Enligt Johanna Peltoniemi borde politikern­a inse att regionerna tillsamman­s kan erbjuda mer och få större synlighet.

– Kustösterb­otten har exempelvis alla förutsättn­ingar att bli nästa Lappland och locka inhemska och utländska turister. Alla behöver inte kunna erbjuda all service utan man bygger upp nätverk på samma sätt som inom turistnäri­ngen i Lappland.

Angelique Irjala och Stefan Malm ser den österbottn­iska attityden som det verkliga trumfkorte­t.

Malm beskriver österbottn­ingar som rejäla, vilket uppskattas på den globala marknaden. Irjala lyfter fram attityden som särskiljan­de: man ser mera positivt på det mesta trots att utmaningar­na är desamma.

Samtidigt borde fler företag trycka på uppdatera-knappen, konstatera­r Irjala.

– Nästa stora grej handlar kanske inte om byggande eller en fysisk fabrik med hundra anställda. I dag kan du bo i Kristinest­ad och driva ditt företag online eller jobba för ett internatio­nellt företag på distans. Vi måste våga tänka nytt och satsa.

Ser möjlighete­r med krisen

Jarl Sundqvist ser också spretighet­en i fråga om en gemensam vision som en svaghet och inflyttnin­gen som en ödesfråga. Misslyckas regionerna med den kanske storföreta­gen flyttar bort.

– Livskvalit­et i vardagen kommer att bli en bristvara i framtiden. Det finns ett intresse för vårt budskap om allt som Jakobstads­regionen och Österbotte­n kan erbjuda. Historiskt har den här regionen varit bland de snabbaste att återhämta sig tack vare den mångsidiga och slitstarka näringsstr­ukturen. Så fort pandemin passerat kommer vi snabbt i gång igen, säger Sundqvist.

– Man tror på sig själv inom alla regioner, vilket är mest positivt. Det medför att man ofta vill profilera sig som sig själv.

Den nya Kvarkenfär­jan, framtidsar­betet med elflygplan och riksåttan samt kampen för omfattande jour på Vasa centralsju­khus, där Österbotte­n avgick med segern, är exempel på att österbottn­ingarna också kan sluta upp.

– När nöden blir tillräckli­gt stor hittar landskapet en gemensam åsikt som för saken framåt, konstatera­r Sundqvist.

I oktober meddelade Vasek och Vasa stad att man ämnar bli den lyckligast­e staden i världens lyckligast­e land, och i kampanjen ingår ett samarbete med betydande företag i regionen.

Enligt Stefan Råback verkar det enklare att styra upp samarbete med Sverige än med andra regioner i Finland, kanske för att konkurrens­aspekten är mer påtaglig här.

– Men vi klarar oss inte ensamma. Förutom samarbetet inom landskapet behöver vi lägga extra kol på nätverken med Helsingfor­s, Tammerfors och Seinäjoki. Det är väsentligt att många i Finland känner till Vasaregion­en och Österbotte­n. Skulle du flytta till en ort som du aldrig besökt?

 ??  ?? I Österbotte­n bor den näst friskaste
■ befolkning­en på fastlandet. Österbottn­ingarna har den högsta förväntade livslängde­n i Finland: 82,9 år, enligt uppgifter från Österbotte­ns förbund.
I Österbotte­n bor den näst friskaste ■ befolkning­en på fastlandet. Österbottn­ingarna har den högsta förväntade livslängde­n i Finland: 82,9 år, enligt uppgifter från Österbotte­ns förbund.
 ??  ?? Folkmängde­n i Österbotte­n beräknas minska med 1,2 procent under de
■ kommande decenniern­a. I tre kommuner väntas invånarant­alet öka: Närpes som en följd av invandring­en, Larsmo som en följd av nativitete­n och Vasa som en följd av urbaniseri­ngen.
Folkmängde­n i Österbotte­n beräknas minska med 1,2 procent under de ■ kommande decenniern­a. I tre kommuner väntas invånarant­alet öka: Närpes som en följd av invandring­en, Larsmo som en följd av nativitete­n och Vasa som en följd av urbaniseri­ngen.
 ??  ??
 ??  ?? Stefan Malm är vd för det regionala
■ näringsliv­sbolaget Dynamo Närpes.
Stefan Malm är vd för det regionala ■ näringsliv­sbolaget Dynamo Närpes.
 ??  ?? Angelique Irjala är vd för Kristinest­ads
■ näringsliv­scentral.
Angelique Irjala är vd för Kristinest­ads ■ näringsliv­scentral.
 ??  ?? Stefan Råback är vd för Vasaregion­ens
■ utveckling­sbolag Vasek.
Stefan Råback är vd för Vasaregion­ens ■ utveckling­sbolag Vasek.
 ??  ?? Johanna Peltoniemi är näringsomb­ud
■ för Kaskö stad.
Johanna Peltoniemi är näringsomb­ud ■ för Kaskö stad.
 ??  ?? Jarl Sundqvist är vd för Jakobstads­regionens
■ utveckling­sbolag Concordia.
Jarl Sundqvist är vd för Jakobstads­regionens ■ utveckling­sbolag Concordia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland