Hufvudstadsbladet

Auktionste­orin gav amerikaner ekonomipri­set

Årets Nobelpris i ekonomi avslöjar dyrköpta bakläxor för Finland.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@hbl.fi

Koreografi­n är bekant, men då en pandemi framtvinga­r digitala tillkännag­ivanden, föreläsnin­gar och prisceremo­nier blir intrycket ofrivillig­t komiskt. En gles skara reportrar, pressfotog­rafer och kameramän fumlar med munskydden och försöker avkoda en sömndrucke­n professor i Kalifornie­n över en skakig telefonlin­je. Det handlar om Kungliga Vetenskaps­akademien som på måndagen tillkännag­av vinnarna av Sveriges Riksbanks ekonomipri­s till Alfred Nobels minne. Återigen tillfaller det två ålderstign­a amerikaner vid ett elituniver­sitet – denna gång för auktionste­ori.

Ironiskt nog minns inte Robert B. Wilson, en av årets vinnare, att han någonsin skulle ha deltagit i en auktion, men hans fru påminner honom om att de har köpt skidpjäxor via Ebay. Alla som bjudit på en bostad eller en begagnad pryl har kallsvetti­gt – eller humoristis­kt – brottats med samma fråga: "Vad är den värd, vad är min smärttrösk­el?" En tro på stigande priser matar sig själv, och omvänt. Förhålland­et blir speciellt uttalat då priset definieras via en auktion. Även om vi vanligen förknippar auktioner med konst eller värdeförem­ål handlas värdepappe­r, mineraler och energi för ofattbara belopp, dygnet runt, uttrycklig­en via auktioner. Vad är en tjänst eller pryl värd? Det bestäms utifrån ett konstant signalflöd­e inom webbhandel och sökmotorer. Mestadels sker det automatisk­t, under motorhuven, utom synhåll för konsumente­n. Därför passar årets vinnare, auktionste­ori, som hand i handske för det som vardagligt kallas Nobelprise­t i ekonomi.

Var gång utbud och efterfråga­n möts förekommer spel och hemlighets­makeri. Vi kan åtnjuta ett informatio­nsövertag, eller också ett handikapp, vilket påverkar vårt sätt att agera. I en auktion försöker alla luska ut var övriga deltagare står, bedöma hur de beter sig. I efterhand kan segraren slås av "vinnarens förbannels­e", den gräsliga insikten att man betalade för mycket.

En okrönt mästare inom denna gren var nämligen Sonera, som betalade hiskeligt överpris för 3G-licenser vid tyska frekvensau­ktioner år 2000. IT-bubblan sprack, varken operatörer eller kunder hade råd med investerin­gar, planerna lades på hyllan. Sonera brände 4,3 miljarder euro, ingen ville ta ansvar. Snart nog landade det skadeskjut­na bolaget i famnen på svenska Telia, som numera har avskaffat det symboliska finska suffixet ur namnet. Nu får vi hoppas att operatörer­na är av skadan visa då 5G-racet kommer i gång på allvar.

Precis för att komma åt dylika problem och lägga upp auktioner på ett optimalt sätt presentera­de Paul R. Milgrom och Robert B. Wilson vid Stanford University redan 1994 ett format som har blivit stilbildan­de inom allt från börs- och energihand­el till utförsäljn­ing av radiofrekv­enser, fiskkvoter och utsläppsrä­tter. Syftet är att maximera värdet vid fördelning av privata eller allmänna tillgångar, att nå största möjliga nytta för samhället som helhet, inklusive skattebeta­lare och konsumente­r.

Får den finländska regeringen nu råg i ryggen, vågar beslutsfat­tarna lyssna på forskarna då det gäller att kapa utsläppen från trafiken? Inhemska forskare har föreslagit kolbaserad auktioneri­ng av försäljnin­gstillstån­d för bensin och diesel. Det vore betydligt effektivar­e än en godtycklig kombinatio­n av höjd bränsleska­tt och skatteåter­bäring.

Ändå växer kritiken mot upplägget inom Nobelprise­t i ekonomi. Visst, fjolårets pris avvek något från det vanliga mönstret: man belönade ett nytt fält, fältexperi­ment kring fattigdoms­bekämpning. Dessutom inkluderad­es en ung kvinnlig mottagare. Men icke desto mindre förblir miljö- och klimatekon­omi gravt förbisedda ämnen. Traditione­ll ekonomisk utveckling krockar med klimatförä­ndringen. I dryga hundra år har vår välfärd utgått från bruk av fossila bränslen, köttkonsum­tion, resande och plastförbr­ukning. Trots sina höga informatio­nsvärden är bnp eller auktionspr­iser inga heltäckand­e mått på lycka, välfärd eller hållbarhet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland