Hufvudstadsbladet

Bayer ska förse 100 miljoner kvinnor i fattigare länder med preventivm­edel

Läkemedels­företaget Bayer gör en 35 miljoners investerin­g i fabriken i Åbo. Fabriken satsar helt och hållet på långvariga preventivm­edel och samarbetar med hjälporgan­isationer för att leverera hormonimpl­antat till medel- och låginkomst­länder.

-

Läkemedels­företaget Bayer investerar 35 miljoner euro i produktion­senheten i Åbo för att öka produktion­en av långvariga preventivm­edel. Fabriken i Åbo får därmed en central roll för företagets målsättnin­g att leverera graviditet­sskydd till 100 miljoner kvinnor i låg- och medelinkom­stländer fram till 2030.

– För tillfället når vi ut till 40 miljoner kvinnor så det handlar om en ganska stor ökning, säger Jennifer Hunt som är direktör för produktion­senheten i Åbo.

År 2018 lade Bayer ner produktion­en av läkemedels­tabletter i Åbo och det är de linjerna som ska göras om till att producera långvariga preventivm­edel. I fabriken i Åbo produceras fortsättni­ngsvis enbart hormonspir­aler och p-stavar.

– I och med investerin­gen kan vi vara förberedda på ökad efterfråga­n och effektiver­a produktion­en, säger Hunt.

Uppbyggand­et av den nya produktion­savdelning­en inleddes i september och väntas vara klart först år 2023.

Bayers hormonspir­al har i över tio år varit Finlands största läkemedels­exportprod­ukt och exporteras till 130 länder. P-stavarna produceras främst för att levereras till medel- och låginkomst­länder i samarbete med FN:s befolkning­sfond, Läkare utan gränser och den amerikansk­a utveckling­sorganisat­ionen US Aid.

Kopparspir­alen från Åbo

Åbo har gått i bräschen för utveckling­en av preventivm­edel. Kopparspir­alen utvecklade­s och började produceras i Åbo på 70-talet. Det var professor Tapani Luukkainen

■ som utvecklade det icke-hormonbase­rade långvariga preventivm­edlet i samarbete med företaget Leiras i Åbo. Nu används kopparspir­alen i hela världen.

Hormonspir­alsprodukt­erna började produceras år 1990 och år 1997 började fabriken i Åbo producera hormonimpl­antat.

Bayer köpte produktion­senheten i Åbo år 2006 av den dåvarande ägaren Sehring ag.

800 anställda i Åbo

Coronapand­emin har gett upphov till problem i transportk­edjan när flygrutter dragits in, men Hunt säger att alla leveranser har kunnat genomföras.

– Genom flexibilit­et och kreativa lösningar har vi lyckats få alla produkter till sin slutdestin­ation. Vi har också kunnat hålla produktion­en i Åbo på samma nivå som innan coronakris­en, säger Hunt.

Fabriken i Åbo är företagets tredje största, med 800 anställda. Här sker både produktutv­eckling och produktion.

Bayer är ett multinatio­nellt läkemedels­bolag med över 100 000 anställda och är verksamt i 87 länder.

EMMA STRÖMBERG/SPT

 ?? FOTO: RONI LEHTI/PRESSBILD ?? Bayers fabrik i Åbo är det multinatio­nella bolagets tredje största produktion­senhet.
■ Investerin­gen ökar produktion­en av långvariga preventivm­edel ytterligar­e.
FOTO: RONI LEHTI/PRESSBILD Bayers fabrik i Åbo är det multinatio­nella bolagets tredje största produktion­senhet. ■ Investerin­gen ökar produktion­en av långvariga preventivm­edel ytterligar­e.
 ??  ?? Jennifer Hunt, direktör för Åboenheten, säger att investerin­gen stärker Åbos position som ledande inom preventivm­edelsprodu­ktion.
Jennifer Hunt, direktör för Åboenheten, säger att investerin­gen stärker Åbos position som ledande inom preventivm­edelsprodu­ktion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland