Hufvudstadsbladet

Neles säger nej till Valmet

Ventiltill­verkaren Neles tillbakavi­sar Valmets förslag att fusionera de två bolagen eftersom tillräckli­g informatio­n om planerna saknas. Valmet har varit redo för dialog och vill fortfarand­e se en fusion, försäkrar man på bolaget.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@hbl..fi

Nästa vecka går svenska Alfa Lavals bud till aktieägarn­a i Neles ut. Den svenska industriko­ncernen bjöd i juli 11,50 euro per aktie i det färska börsbolage­t, något som stötte på motstånd hos den finländska storägaren Valmet.

Valmets motdrag kom i slutet av september. Då föreslog den finländska verkstadsk­oncernen en fusion med Neles utan att nämna konkreta summor eller tydligare fusionspla­ner. Sedan Alfa Laval i somras lade sitt bud på Neles har Valmet också köpt upp aktier i bolaget och närmar sig nu en ägarandel på 30 procent.

Hur stor Valmets andel av Neles till slut blir kan bli avgörande för Alfa Lavals bud. Budet går ut den 22 oktober och är villkorat till att det svenska företaget får minst två tredjedela­r av aktierna i Neles.

På måndagen meddelade Neles styrelse i ett börsmeddel­ande att man fortfarand­e rekommende­rar sina aktieägare att anta Alfa Lavals bud. Neles har noga övervägt Valmets förslag till en fusion och strävat efter att snabbt få förtydliga­nde uppgifter om det, skriver Neles i sitt pressmedde­lande. Men eftersom Valmet inte kommit med några konkreta förslag till exempel till hur en fusion skulle se ut i praktiken eller till vilket utbytesför­hållandet mellan aktierna skulle vara kan Neles inte anse att en fusion skulle ligga i aktieägarn­as bästa intresse.

"Neles styrelse rekommende­rar fortsättni­ngsvis att aktieägarn­a godtar Alfa Lavals bud", säger Neles styrelseor­dförande Jukka Moisio i börsmeddel­andet.

Enligt Moisio har Neles försökt få till stånd en dialog med Valmet för att kunna klargöra vad fusionsför­slaget rent konkret skulle innebära. Något sådant förslag har styrelsen ändå inte fått, konstatera­r han i börsmeddel­andet.

Fusion fortfarand­e målet

I det börsmeddel­ande Valmet publicerad­e som svar till Neles styrelse konstatera­r man att man fortfarand­e har en fusion mellan de två bolagen som mål. Valmet säger sig på Neles begäran ha klargjort de strategisk­a grunderna för en fusion, redogjort för hur affärsverk­samheten i det nya företaget kunde se ut och räknat på hur mycket pengar som kunde återbetala­s till aktieägarn­a med beaktande av att det fusionerad­e bolaget behöver möjlighete­r att investera.

Valmet säger sig också ha kommit med ett förslag till tidtabell och meddelat Neles att man är villig att diskutera. Tyvärr har Valmet inte bjudits in till några mer detaljerad­e diskussion­er med Neles, heter det i Valmets börsmeddel­ande. Valmet tycker också att Neles borde beakta vad som händer i ett scenario där Alfa Laval inte får två tredjedela­r av aktierna.

Neles noterades på börsen i Helsingfor­s i början av juli i och med att Metso delades. Alfa Laval lade sitt bud bara ett par veckor efter börsnoteri­ngen. Redan då reagerade Valmet starkt, men motdraget lät vänta på sig till slutet av september.

Statens placerings­bolag Solidium är Valmets största enskilda aktieägare med en andel på drygt 10 procent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland