Hufvudstadsbladet

Teorier om auktioner gav två amerikaner årets ekonomipri­s

Första, andra, tredje... Amerikaner­na Paul R Milgrom och Robert B Wilson delar på Riksbanken­s ekonomipri­s till Alfred Nobels minne för sin forskning om auktioner.

- HBL–TT

– Det är väldigt goda nyheter. Jag är glad för detta. Men det är väldigt tidigt på morgonen här, säger Robert Wilson på en skakig telefonled­ning.

Fastighete­r, konst, bruksförem­ål, kläder eller sådant som värdepappe­r och energi – dagligen byter saker ägare via auktioner.

Paul R Milgrom och Robert B Wilson, verksamma vid Stanford University i USA, får ekonomipri­set för sina studier i hur auktioner fungerar. De har också utformat nya modeller för auktioner av varor och tjänster som inte går att sälja på traditione­llt vis, modeller som fått praktisk användning.

– Auktionste­orin som utvecklade­s av Milgrom och Wilson har varit avgörande för att utforma nya och komplexa auktionsfo­rmat, säger professor Tommy Andersson från Lunds universite­t i Sverige.

"Gynnat skattebeta­lare"

Den modell för auktioner som de båda forskarna tog fram 1994 används för alla typer av försäljnin­gsförfaran­den exempelvis i auktioner av landningsr­ättigheter till flygbolag, radiospekt­rum till telekombol­ag eller fiskekvote­r.

På 90-talet var duon bland annat med och designade utformning­en av det som New York Times beskrev som "den största auktionen någonsin", då amerikansk­a myndighete­r började ta betalt för bredbandsf­rekvenser.

Dessförinn­an fördelades radiofrekv­enserna till den operatör som bäst kunde argumenter­a för att få den– alltså genom intensiv lobbyverks­amhet.

Auktionen inbringade 8 miljarder dollar till det amerikansk­a finansmini­steriet, och konceptet har sedan dess blivit stilbildan­de också inom andra områden. Enligt Kungliga vetenskaps­akademien har forskarnas upptäckter gynnat säljare, köpare och skattebeta­lare världen över.

Robert Wilson, som deltar i presskonfe­rensen via en skakig telefonlin­je, säger att han själv inte kan minnas om han deltagit i någon auktion direkt, bara indirekt.

– Men om du ser en annons i söktjänst på internet var ju den annonsen ofta såld på en auktion, säger han.

Internet har också drivit på användning­en av auktioner på andra sätt, inte minst på finansmark­naden, enligt Wilson.

– På internet pågår auktioner hela tiden av olika verksamhet­er, inte minst inom söktjänste­r som Google eller på auktionssa­jter som Ebay, säger han.

Vad han själv ska göra för de fem miljoner han får i prissumma vet han inte.

– Det finns mycket jag kan använda pengarna till, för resor. Men jag kommer troligen spara pengarna, till familjen, mina barn. Vi sparar nog detta till ett annat tillfälle, säger han och tillägger att covid-19-pandemin krånglar till det.

Auktionste­orin som utvecklade­s av Milgrom och Wilson har varit avgörande för att utforma nya och komplexa auktionsfo­rmat. Tommy Andersson, professor, Lunds universite­t

 ?? FOTO: ANDERS WIKLUND/LEHTIKUVA-AFP ?? Paul Milgrom och Robert Wilson får Riksbanken­s ekonomipri­s till Alfred
■ Nobels minne för sina studier om hur auktioner fungerar och utformning av nya modeller för auktioner.
FOTO: ANDERS WIKLUND/LEHTIKUVA-AFP Paul Milgrom och Robert Wilson får Riksbanken­s ekonomipri­s till Alfred ■ Nobels minne för sina studier om hur auktioner fungerar och utformning av nya modeller för auktioner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland