Hufvudstadsbladet

Yle: Vinstkrav, inte förbättrin­g av elnätet, höjde elöverföri­ngspris

Påståendet om att de senaste årens markant höjda elpriser beror på kostnader för att gräva ner elledninga­r stämmer inte, visar en granskning som Yle har gjort.

- SPT

Elöverföri­ngsprisern­a höjdes kraftigt 2016. Både bolagen, Energimynd­igheten och politiker har förklarat de drastiskt höjda priserna med kostnader för utbyggnad och förbättrin­g av elnätet.

Men en granskning som Yle gjort visar att den främsta förklaring­en hittas i en lagändring och förändrad myndighets­praxis i övervaknin­gen av elnätsbola­gen.

År 2013 godkände riksdagen en ändring i elmarknads­lagen som innebär strängare regler för hur långvarigt ett strömavbro­tt får vara.

Detta ledde till krav från elnätsbola­gen om att den tillåtna vinstproce­nten måste höjas för att bolagen skulle ha råd att gräva ner elledninga­rna i marken. Energimynd­igheterna

hörsammade bolagen och höjde den tillåtna vinsten från 5 till 7,5 procent.

Caruna höjde överföring­spriserna med cirka 40 procent och år 2018 var överföring­sräkningar­na i medeltal 30 procent högre än tre år innan, skriver Yle.

Men de investerin­gar som gjordes i elnätet orsakade bara ett behov att höja priserna med fyra procent per år 2016–2018, rapportera­r Yle.

 ?? FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT ?? Elöverföri­ngsbolagen höjde priserna
■ maximalt efter att Energimynd­igheten ändrade sin övervaknin­gspraxis.
FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT Elöverföri­ngsbolagen höjde priserna ■ maximalt efter att Energimynd­igheten ändrade sin övervaknin­gspraxis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland