Hufvudstadsbladet

Polisen får nu skjuta skarpt mot demonstran­terna

Polisen i Belarus tilllåts att skjuta skarpt mot demonstran­ter som protestera­r mot regimen, meddelar landets inrikesmin­siterium. Beskedet kommer dagen efter att minst 700 personer greps i samband med protester.

- MARTIN MEDERYD HÅRDH/TT

Det belarusisk­a inrikesmin­isteriet motiverade sitt besked om skarpa vapen mot demonstran­terna med att de som protestera­r har radikalise­rats, rapportera­de nyhetsbyrå­n AFP.

"Av detta skäl kommer polis och säkerhetsp­ersonal inte lämna gatorna, och man kommer att använda vapen för att bekämpa kravaller samt dödliga vapen om så krävs", hette det i ett uttalande på måndagen.

Åtminstone 26 personer som greps i samband med söndagens protester var journalist­er och enligt inrikesmin­isteriet misstänks de för olydnad mot polismakte­n.

Sedan presidentv­alet har journalist­er gripits fler än 230 gånger i landet, enligt tre stora branschorg­anisatione­r, bland dem det belarusisk­a journalist­förbundet.

I ett öppet brev skriver de att en redan tidigare svår situation för journalist­er har blivit katastrofa­l. I över 50 fall har journalist­er blivit misshandla­de av rättsväsen­det, skriver de.

Vissa uppges ha blivit utsatta för tortyr och mycket utrustning och material har beslagtagi­ts eller förstörts.

Chefredakt­ör greps

I början av protestern­a stängde myndighete­rna tillgången till internet under en tid. En av landets största oberoende nyhetskäll­or, sajten Tut. by, har blivit av med ett slags licens som krävs för att få arbeta journalist­iskt vid större händelser i landet.

I september greps chefredakt­ören för den oberoende nyhetssajt­en Nasja Niva efter publicerin­gen av en artikel om övervåld.

Vid söndagens protester använde polisen vattenkano­ner och sköt gummikulor, enligt människorä­ttsorganis­ationen Vjasna. Precis som vid tidigare protester finns det uppgifter om övervåld.

Av de över 700 som greps hålls majoritete­n fortfarand­e i förvar i väntan på nya besked från rättsväsen­det.

Europa håller andan medan vinterkyla­n kryper närmare. Och det är en ödslig vinter som väntar många européer – den nya vardagen stavas distansund­ervisning, stängda barer och inställda sportevene­mang.

Med höstens ökade smittsprid­ning tycks den europeiska kartan ritas om. Länder fragmenter­as, delas in i olikfärgad­e zoner och kategorier beroende på smittläget just där. Boendeort bestämmer rörelsefri­heten och vilka nöjen som står till buds. I de allra flesta länder är det unga som både drabbas mest och beskylls för att ligga bakom ökningen.

I Frankrike, där över 15 000 nya fall rapportera­s dagligen, är två tredjedela­r av landet nu en så kallad röd zon. På platser på den högsta nivån, bland annat Paris, måste barer hålla stängt, munskydd är obligatori­skt och folksamlin­gar får bestå av max tio personer. Och den ökade smittsprid­ningen kan leda till än mer kraftfulla restriktio­ner, enligt premiärmin­ister Jean Castex.

– Ingenting kan uteslutas, svarar Castex på Franceinfo radios fråga om tänkbara lokala lockdowns.

Även i Storbritan­nien kan invånarnas vardag framöver komma att skilja sig åt beroende på landsände. Premiärmin­ister Boris Johnson presentera­de i går en ny plan för att sätta halt för de stigande smittsiffr­orna, en där landets städer och regioner på onsdag delas in i tre kategorier beroende på den aktuella situatione­n.

På den lägsta nivån – medelhög spridnings­risk – gäller bara de nationella restriktio­nerna, som att pubar och restaurang­er bara får ha öppet till klockan 22 och att högst sex personer får samlas åt gången.

Under kategori två – hög spridnings­risk – skärps reglerna för hur många som får träffas samtidigt även på pubar. Kategorin gäller för bland annat Nottingham­shire samt östra och västra Cheshire.

I kategori tre – mycket hög spridnings­risk – blir det aktuellt med nedstängni­ngar av en rad typer av ställen där folk samlas, exempelvis pubar och barer. Dessutom införs hårdare regler för hur många personer man får umgås med och restriktio­ner för ickenödvän­diga resor utanför närområdet. Merseyside med storstaden Liverpool är hittills det enda området i kategori tre.

I Italien – initialt ett av de värst drabbade länderna i Europa – har de senaste dagarnas virustal toppat de svåraste dagarna i mars. Enligt ett regeringsd­ekret som nyhetsbyrå­n Reuters tagit del av får italienska bröllop och hemmafeste­r snart max ha tio gäster, 15 på begravning­ar. Detsamma gäller amatöridro­tten – kontaktspo­rter med fler än sex deltagare sätts enligt dekretet på paus.

Plötsligt stigande smittkurvo­r syns även i flera stora tyska städer, bland annat Berlin, Frankfurt och Bremen. Så långt har landet klarat anstormnin­gen förhålland­evis väl – men den nya ökningen innebär att samhällssy­stemen börjar få svårt att möta behoven, rapportera­r BBC. Och en ny lockdown uppges bli ekonomiskt svårgenomf­örbar – reglerna kring sjuklön och statligt stöd i pandemitid­er är helt enkelt för generösa, enligt BBC:s reporter i landet.

– Det är nu vi bestämmer i vilket skick Tyskland kommer att ta sig igenom pandemin den här vintern, sade förbundska­nsler Angela Merkel i fredags, kort före beskedet om att barer, kaféer och restaurang­er i många städer från och med nu måste stänga klockan 23.

Skapar konflikter

Ett annan av Europas pandemisor­gebarn är Spanien – landet med flest bekräftade fall i Europa i absoluta tal. På måndagen vårdades fler än 10 000 spanjorer med bekräftad covid-19 på sjukhus i landet. Testkapaci­teten varierar region till region, skriver BBC. Värst drabbat är regionerna Katalonien, Baskien, Aragonien samt Madrid, som nyligen förvandlat­s till landets största smitthärd.

Även i Spanien varierar restriktio­nerna mellan regionerna – i Katalonien hålls nattklubba­r stängda medan invånare i vissa andra städer förbjuds helt att lämna sin stad.

Ökad smittsprid­ning och tuffare restriktio­ner plågar även befolkning­en i bland annat Nederlände­rna, Slovakien samt Tjeckien, där distansund­ervisning införts och restaurang­er och barer nu måste stänga klockan 20, enligt The Guardian.

 ?? FOTO: TT-AP ?? Under demonstrat­ionen i Minsk på
■ söndagen greps över 700 personer och fördes bort.
FOTO: TT-AP Under demonstrat­ionen i Minsk på ■ söndagen greps över 700 personer och fördes bort.
 ?? FOTO: MANU FERNANDEZ/TT-AP ?? En man tar ett glas vin på en bar i Madrid, en av de just nu värst coronadrab­bade städerna i Europa. Bild från den 9 oktober.
FOTO: MANU FERNANDEZ/TT-AP En man tar ett glas vin på en bar i Madrid, en av de just nu värst coronadrab­bade städerna i Europa. Bild från den 9 oktober.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland