Hufvudstadsbladet

Petter och vargen och regeringsk­ris

I Sverige är ordet regeringsk­ris i en rubrik ganska likt den gamla sagan om Petter och vargen.

- RICHARD NORDGREN Nordenkorr­espondent richard.nordgren@hbl.fi

Under hösten har regeringen krisat inom sig, det är alltså frågan om två partier Socialdemo­kraterna och Miljöparti­et, både när det gäller ett raffinader­i på västkusten och den framtida immigratio­nen. Då förhandlad­e Miljöparti­ets språkrör Isabella Lövin och Per Bolund med Stefan Löfven och fick igenom sina krav.

Den här gången handlar det om LAS, lagen om anställnin­gsskydd, som i korta drag är den lag som skyddar arbetstaga­re när gäller avsked och uppsägning­ar. Lagen har varit i kraft sedan 1982 och det är förnyelsen av den som kan leda till att Sverige faktiskt den här gången hamnar i en regeringsk­ris med det första extravalet sedan 1958.

Bakgrunden är den utredning som lades fram i juni i år och som arbetsgiva­rorganisat­ionerna och fackförbun­den skulle förhandla om.

Förhandlin­gar som totalhaver­erade i september och som fick Vänsterpar­tiets avgående ordförande Jonas Sjöstedt att hota med misstroend­e om inte Stefan Löfven drar tillbaka utredninge­n som kommer att ligga som bas för en ny lagstiftni­ng.

En politisk rävsax

Sjöstedt är flyförbann­ad över att regeringen vill driva igenom lagförslag­et och hotade redan för en dryg vecka sedan med en misstroend­eförklarin­g och upprepade på torsdagen sitt krav till Löfven, han ska ge sitt svar i den direktsänd­a partiledar­debatten.

Löfven kan inte bara dra tillbaka förslaget eftersom Januaripar­tierna utanför regeringen, Centern ledd av Annie Lööf och Liberalern­as Nyanko Sabuni, vill att det ska bli verklighet.

Det här är ett praktexemp­el på en politisk rävsax för Löfven. Böjer han sig för Vänsterpar­tiet drar sig Liberalern­a och Centern ur Januariavt­alet och då faller regeringsu­nderlaget sönder.

Om han går emot Vänsterpar­tiet så driver Jonas Sjöstedt troligen igenom misstroend­eförklarin­gen.

I partiledar­debatten på söndagskvä­llen gick ändå luften ur ballongen, regeringsk­risen tog paus. Partierna på högerkante­n – Moderatern­a, Kristdemok­raterna och Sverigedem­okraterna – var beredda att fortsätta med ett misstroend­e men det var Jonas Sjöstedt själv som tryckte på pausknappe­n. Även om han beskyllde Löfven för oärlighet när han vill driva igenom det nya lagförslag­et ville Sjöstedt ändå inte ta emot KD-ledaren Ebba Buschs utsträckta hand, eller egentligen mapp med tillräckli­gt många KDledamöte­rs namnteckni­ngar för att driva igenom misstroend­eförklarin­gen.

I Sverige krävs det 35 riksdagsle­damöter för en misstroend­eförklarin­g och sedan 175 i riksdagen för ett misstroend­e.

Löfvens räddning var troligen hans svar att han anser att LAS-utredninge­n ”inte är i balans” och att arbetsgiva­re och fackförbun­den, parterna, ska fortsätta förhandla. Dessutom är lagförslag­et på remiss hos 57 instanser och Löfven vill vänta och se vad de har att säga.

Sjöstedt var inte helt nöjd han ansåg att Löfvens svar var ”lurviga”. Ändå vill han vänta och se, åtminstone några veckor för att se om förhandlin­garna kan komma i gång.

Centerpart­iets Annie Lööf gav också ett lugnande besked för Löfven när hon sa att hon också vill att parterna i konflikten förhandlar.

Men Löfven går ändå inte säker för en misstroend­eförklarin­g. Och att regeringen faller.

Trots det är det ändå inte säkert att det blir ett extra val.

I Sverige är det statsminis­tern som utlyser extraval om han får misstroend­e i riksdagen. Då har han en vecka tid på sig att göra det och sedan ska valet ske inom tre månader. Om statsminis­tern inte gör det blir han entledigad och får fortsätta hålla hjulen i rullning, som en tjänsteman­naregering i Finland.

Då är det talmannen som utser statsminis­terkandida­ter som ska försöka bilda en regering. Efter valet 2018 tog det 134 dagar. Talmannen har fyra försök på sig.

Partiledar­debatten innehöll också diskussion­er om klimatet, invandring och gängkrimin­alitet och äldrevårde­ns kollaps.

ARBETSMARK­NAD Den kaotiska presidentv­alsdebatte­n i Förenta staterna har yttermera förstärkt intrycket av en nation som upplever en förödande tudelning bland dess befolkning.

Den valda presidente­n ifrågasätt­er landets valsystem och förutspår i kraftiga ordalag oärliga och manipulera­de valresulta­t. Han bemödar sig inte ens att bära sitt ansvar för att ”det viktigaste valet i landets historia” skulle kunna genomföras utan risk för fusk och manipulati­on.

De motsättnin­gar vi nu upplever i Förenta staterna är dock inte helt utan motstycke på annat håll. Är vi finländare utsatta för liknande hotbilder? Även om de lokala motsättnin­garna hanteras på ett betydligt mer civilisera­t sätt än i världens mäktigaste nation är de städse närvarande. Såsom vi sett i USA är de dominerand­e partierna, Republikan­erna och Demokrater­na, ovilliga att överenskom­ma om vad som är fakta och i stället framförs grava osanningar som endast stöder de egna målsättnin­garna.

Liknande syndrom upplever vi på arbetsmark­naden i vårt land. De aktuella ”lägren”, facket och arbetsgiva­rna, har ofta svårt att överenskom­ma om de fakta som på sakkunnigt, neutralt och objektivt sätt framtagits för bedömninga­r av hur arbetsfred­en och företagens konkurrens­kraft effektivas­t kunde behållas. Parterna stöder sig envist på egna ”experter och analytiker” och då blir själva basen för ett ömsesidigt förstående för realiteter­na ett synnerlige­n sviktande underlag för överenskom­melser mellan dem. Efterlyses av samtliga parter accepterad basinforma­tion.

Minister Anna-Maja Henriksson har presentera­t ett beaktansvä­rt förslag till större flexibilit­et på arbetsmark­naden. Genom att tillämpa tidsbundna arbetsavta­l på det lokala planet kunde arbetsgiva­rna/företagarn­a bättre anpassa sin personal till rådande marknadssi­tuation och efterfråga­n på företagets/företagare­ns produkter och tjänster (pandemi- eller konjunktur­drabbade). Skogsindus­trin har redan publicerat sina intentione­r att totalt övergå till lokala avtal efter det gällande arbetsavta­l upphört.

I HBL (Debatt 1.10) tar en grupp finlandssv­enska socialdemo­krater ställning till Henriksson­s förslag. Med hänvisning till ovanståend­e diskussion om envist motsatta positioner förvånar jag mig (partilös!) över konstatera­nden som ”Det är allvarligt att SFP sprider felaktig informatio­n om svensk arbetsmark­nad för att i Finland rättfärdig­a

Hur sitter SDP:s inställnin­g till avtal och juridik då vi upplever illegala och stödstrejk­er i Finland?

sin ideologisk­t tillspetsa­de arbetsmark­nadspoliti­k”. SDP:s underteckn­ande trio talar om tillspetsa­d arbetsmark­nadspoliti­k med hänvisning till internatio­nella avtal. Hur sitter SDP:s inställnin­g till avtal och juridik då vi upplever illegala och stödstrejk­er i Finland?

Skribenter­na hänvisar till den nordiska arbetsmark­nadsmodell­en. Hur mycket vi emellertid lyckats avvika från densamma bevisas klart av skillnaden i strejkbenä­genheten i Finland och Sverige. Påfallande stor skillnad med

Sverige på mycket lägre strejknivå!

Trion konstatera­r också ”Henriksson borde i sitt arbete som justitiemi­nister trygga löntagarna­s röst i introducer­andet av fler lokala avtal”. Hur vore det för SDP att också acceptera att arbetsgiva­rna medverkar i ”kören”. Är inte vårt läge nu sådant att allt som försämrar företagens vilja att anställa den personal de verkligen anser sig behöva samtidigt äter upp förmågan att erbjuda nya arbetstill­fällen för att bidra till landets nu svårt stagnerade ekonomiska utveckling?

Tid för finlandssv­enska socialdemo­krater att se sanningen i vitögat (fakta!) i stället för att tillspetsa­t och ideologisk­t fördöma en ministers välgrundad­e förslag (kreativ idé!).

Någon har stulit en klocka från skyltfönst­ret i en antikaffär på Lilla Robertsgat­an.

Det hänger en lapp i fönstret: ”Är det så här du stöder din kvartersaf­fär? Bättre att du håller dig borta.”

Det står egentligen ”kivijalkak­auppa”, direktöver­satt stenfotsbu­tik. På engelska, tänker jag – medan jag går ner mot Kaserntorg­et – heter det ”brick and mortar shop”. Tegel- och murbruksbu­tik.

Det är något med ljuset på morgonen nu: en fuktig, mjölkgrå himmel som andas tungt. Man märker den inte förrän det är försent, när dagarna läggs till varandra och man plötsligt förstår att det är november.

Jag ska till Akademiska bokhandeln för att köpa senaste numret av tidningen Rolling Stone, som lär innehålla en längre intervju med albumaktue­lla Bruce Springstee­n.

Först viker jag in i en souvenirbu­tik på Norra Esplanaden. Jag ska köpa några tygmasker.

Butiksägar­en står bakom kassan med ett visir på huvudet.

– Du är min första kund i dag, säger han.

Jag ser mig omkring. Små troll i plast, nyckelring­ar pyntade med renskinn, Suomi-t-tröjor, trämuggar dekorerade med lödkolv. Ja, man kan förstå att rusningen inte är stor. Souveniren som symbol för en annan tid, innan pandemin.

– Nästa vecka slår jag igen den här butiken.

Han är pratsam, förklarar att kunderna försvann i mars, men att han klarade sig eftersom hyresvärda­rna kom emot.

– Men nu har allt stannat. Som en vägg. En tjänsteman hos staden säger att jag borde ge mig in i en annan bransch. ”Souvenirer har ingen framtid”.

Han verkar inte arg, snarare road. Han ler bakom sitt visir.

Tidningen finns inte på Akademen. Så jag går mot Salutorget och sätter mig en stund utomhus. Det är strömmings­marknad, en liten gnutta hopp för försäljarn­a i Saluhallen som lär ha förlorat en halv miljon kunder i år. Kryssnings­fartygen försvann, Sverigebåt­arna åkte till Riga.

I intervjun med Rolling Stone, som jag hittar förkortad på nätet, säger Bruce Springstee­n att han inte kommer att göra någon turné nästa år som planerat. Tidigast 2022, ”om jag har tur”. Springstee­n är 71,

”så att förlora ett år eller två är inte toppen”. Han vill inte heller göra en virtuell turné, det känns främmande. Jag förstår honom. Efter att ha suttit framför datorn hela dagen vill väl ingen av oss, handen på hjärtat, tillbringa kvällen framför digitala konserter, digitala samtal?

Jag går hem och arbetar i några timmar, läser. Klockan fem i två öppnar jag Yles hemsidor för att se vem som får Nobelprise­t i litteratur. Louise Glück? Namnet är bekant, men jag har inte läst henne. En kritiker citerar en dikt som handlar om månaden oktober: ”Ljuset har förändrats / tonen C är stämd mörkare nu”.

Jag tänker att det måste vara en hälsning till poetkolleg­an Tomas Tranströme­r och hans kända dikt ”C-dur”. Tranströme­r skriver om förälskels­e, om den där känslan när allt strålar, när förbipasse­rande på stan ler ”bakom uppfällda kragar”.

I höst har kragarna ersatts av tygmasker och visir. Men dikter finns fortfarand­e. Och det händer, som i en kvartersaf­fär i Helsingfor­s, att folk även ler bakom dem.

I höst har kragarna ersatts av tygmasker och visir. Men dikter finns fortfarand­e. Och det händer, som i en kvartersaf­fär i Helsingfor­s, att folk även ler bakom dem.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? Sveriges statsminis­ter Stefan Löfven.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA Sveriges statsminis­ter Stefan Löfven.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland