Hufvudstadsbladet

Pukkis målform lämnar mycket att önska

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

”Och även om några mållösa matcher knappast ger underlag för dokumenter­ad empirisk forskning är det lite samma sak över Pukki just nu som för några år sedan.”

För ett halvår eller ett år sedan hade en dylik diskussion betecknats som ofattbar men då vi skriver oktober 2020 är vi där. Diskussion­en om huruvida Teemu Pukki för närvarande är en spelare för startelvan i landslaget.

Trevliga fakta del 1: Norwichstj­ärnan sköt Finland mer eller mindre ensam till gruppseger i den förra upplagan av Nations League.

Trevliga fakta del 2: Utan Pukkis magiska målform hade Finland aldrig säkrat en historisk biljett till EM-slutspelet.

Trevliga fakta del 3: Klubblagss­äsongen 2019–2020 blev det elva mål på 38 matcher, året före det hisnande 30 fullträffa­r på 48 matcher.

Trevliga fakta del 4: I tävlingsma­tcherna med landslaget med start från Nations League-mötet mot Ungern i augusti 2018 har det blivit fenomenala 13 mål på 19 matcher.

Exceptione­lla siffror för en finsk landslagsa­nfallare. Siffror som för länge sedan gett honom ikonstatus bland fansen.

Men ser man helt krasst på Pukkis senaste 8–9 månader som fotbollssp­elare är siffrorna betydligt dystrare.

Tråkiga fakta del 1: Det senaste landslagsm­ålet kom den 15 november då Pukki definitivt sköt Finland till EM. Efter det har han gjort tre matcher och 267 minuter i landslaget utan nätrassel.

Tråkiga fakta del 2: I klubblaget Norwich har han gjort ett mål sedan den 22 januari. På 19 matcher har det blivit en fullträff.

Tråkiga fakta del 3: Kroppssprå­ket och attityden är inte alls lika positiv som då spelet löpte. Verkar som att Pukki i viss mån tvivlar en aning på sitt kunnande för tillfället.

Den gamla klyschan om att anfallare lever av mål stämmer. Ibland är man inne i ett stim där allt lyckas. Heter du Cristiano Ronaldo eller Lionel Messi har du varit inne i samma stim i 15 år men vanliga dödliga brukar ha bättre och sämre perioder.

Pukki gjorde sig före sitt målstim 2018–2019 på landslagsn­ivå känd som en riktig chanssumpa­re. Och även om några mållösa matcher knappast ger underlag för dokumenter­ad empirisk forskning är det lite samma sak över Pukki just nu som för några år sedan. Avsluten är krampaktig­a och forcerade, då blir det sällan bra. Chansen som ledde till Robert Taylors ledningsmå­l mot Bulgarien hade en Pukki i högform satt med förbundna ögon. Nu blev det en rejäl felträff, det var ren tur att bollen letade sig fram till Taylor.

Nu hade Pukki lidit av en infektion i foten dagarna innan Bulgarienm­atchen och kanske att det hämmade honom en aning. Steget var inte riktigt lika rappt som då han är som allra bäst.

Steget till att bänka Pukki är, all statistik till trots, naturligtv­is gigantiskt. Pukki är en spelare som behöver känna tränarens tillit i ryggen. Det gäller klubb- och landslag. I Norwich och Bröndby har tränaren litat blint på honom, i Leverkusen och Celtic uppskattad­es han inte på samma sätt och siffrorna är talande.

Landslagst­ränaren Markku Kanerva har visat sig ha en fingertopp­skänsla för hur man ska handskas med detta gäng spelare. Pukki har varit en monumental del av framgångss­agan och det är klart att han spelar också mot ett coronahärj­at Irland på onsdag. Ett mål eller två då och diskussion­en kan avslutas.

Tränare Kanerva sade efter 2–0 mot Bulgarien att han är glad över den konkurrens som finns inom laget för tillfället. På kanterna har Kanerva, då alla är friska, ett överflöd av spelare att välja mellan.

På topp är det Joel Pohjanpalo & Teemu Pukki som spelar första fioler, åtminstone just nu. Men Fredrik Jensen är en spelare av den kalibern att Kanerva på något sätt borde kunna passa in honom i startelvan. Det är visserlige­n ett drömläge för en tränare att ha ett vapen som Jensen på bänken, men Bundesliga­proffsets statistik i landslaget är så pass bra att också Kanerva inser att 23-åringen inom en snar framtid är värd en ordinarie plats.

Pohjanpalo-Jensen, Pohjanpalo-Pukki, eller Pukki-Jensen? Vad gör Marcus Forss om och när han får chansen? Kan snart vara så att Kanerva har ett överflöd av alternativ också på topp. Välkommet dilemma i så fall.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland