Hufvudstadsbladet

Kampen om maglia rosa intensifie­ras

De två största favoritern­a ute, en portugis i den rosa ledartröja­n och Arnaud Démare med tre etappsegra­r. I Giro d'Italia kan vad som helst hända.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

Wilco Kelderman, Vincenzo Nibali, Rafal Majka och Jakob Fuglsang ser ut att vara de största favoritern­a efter att Geraint Thomas och Simon Yates avbrutit Giro d'Italia. Thomas vurpade i den neutrala zonen under den tredje etappen och drog på sig en fraktur i höften. Yates kom inte till start under den åttonde etappen efter att ha testat positivt för covid-19.

Den ovannämnda kvartetten utväxlade slag under söndagens etapp utan att det uppstod några avgörande tidsskilln­ader – även om Nibali tappade fjorton sekunder till Kelderman, Majka och Fuglsang. Portugisen João Almeida fortsätter i den rosa ledartöjan, maglia rosa, fast han förlorade 18 sekunder till Kelderman. Steven Kruiswijk var på förhand också ett starkt namn, men han såg ut att vara i problem redan under den tredje etappen, och under söndagens etapp tappade han 21 sekunder till Kelderman.

Outsider

Ingen hade säkert räknat med Kelderman som en favorit inför starten i Sicilien. Det var beskrivand­e att tv-kamerorna tappade bort honom under den tredje etappen, med målgång på vulkanen Etna, fast nederlända­ren var tolv sekunder före Nibali, Majka och Fuglsang i mål. Han har som bäst varit fyra i Vuelta a Espana, men aldrig vunnit ett stort etapplopp.

– Jag tänkte inte ens på den rosa tröjan i dag, för slutbacken var för kort för att få en större lucka sade Kelderman efter söndagens etapp, enligt cyclingnew­s.com.

– Kanske vi tar en titt på det nästa vecka. Jag är väldigt nöjd med hur det känns för tillfället.

Nibali är den mest meriterade av favoritern­a, han har vunnit Giro d'Italia två gånger, Tour de France en gång, och Vuelta a Espana en gång. Han kommer säkert att blanda sig i tätstriden ännu.

Vädret oroar

Giro d'Italia brukar vanligtvis avgöras i maj, men det tre veckor långa etapploppe­t är flyttat till oktober på grund av covid-19. Vädret kan ännu komma att ställa till det. Det har redan snöat över de höga bergspasse­n som skulle figurera under den tredje veckan. Om tävlingsar­rangörerna tvingas inställa de tyngsta bergsetapp­erna spelar det antagligen Kelderman i händerna. Det är just i de höga bergen som Nibali är som bäst.

Efter måndagens vilodag fortsätter Giro d'Italia med några enklare etapper som sannolikt inte kommer att inverka på sammandrag­et desto mera. Almeida får antagligen behålla den rosa ledartröja­n fram till lördagens 34 km långa individuel­la tempo och söndagens bergsetapp. Då klarnar det också vem som ser ut att vara vassast inför den avgörande sista veckan.

Groupama FDJ:s Arnaud Démare har dominerat slutspurte­rna med tre etappsegra­r. Han kan utöka sitt saldo under onsdagens och fredagens etapper, som på förhand ser ut att sluta i en klungspurt. Finländare­n Jussi Veikkanen har ett finger med i spelet, för han är sportdirek­tör i FDJ.

Tungt för Hänninen

Under lördagen kunde också Kjell Carlströms stall Israel Start-Up Nation fira sin första etappseger i ett stort etapplopp då Alex Dowsett vann i Vieste. Det lär bli fler nästa år, då stallet storsatsar, med bland annat Chris Froome bland de nya värvningar­na.

AG2R Mondiales Jaakko Hänninen gör sin debut i ett stort etapplopp i Giro d'Italia. Efter en tung inledning med två krascher under två dagar har Hänninen klarat sig rätt bra. På bergsetapp­en till Etna kom han i mål tillsamman­s med favoriten Simon Yates. Men tufft har det varit. Under lördagens etapp tvingades han byta cykel efter att växlaren gått sönder, hjälpa sin stallkamra­t som vurpat, och slutligen byta bakhjul efter att ha fått punktering. Under den här veckan skulle det säkert finnas chans att gå med i en utbrytning på tisdag eller torsdag, men det är många som är ute efter etappsegra­r, och Hänninen får följa stallednin­gens direktiv.

 ?? PAOLONE/TT-AP
FOTO: MASSIMO ?? João Almeida innehar den rosa ledartröja­n i Giro d'Italia.
PAOLONE/TT-AP FOTO: MASSIMO João Almeida innehar den rosa ledartröja­n i Giro d'Italia.
 ?? LEHTIKUVA
FOTO: MARKKU ULANDER/ ?? Jaakko Hänninen gör sin debut i Giro d'Italia.
LEHTIKUVA FOTO: MARKKU ULANDER/ Jaakko Hänninen gör sin debut i Giro d'Italia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland