Hufvudstadsbladet

Jeanette Björkqvist

Den finska filmgalan, som sköts fram i våras, arrangeras på Kabelfabri­ken i Helsingfor­s på onsdag.

-

● Ålder: 47 år.

● Familj: Man, barn och två katter.

● Karriär: Journalist, och författare. Arbetade som journalist vid HBL i flera år, har varit frilansand­e journalist sedan 2016 och har sedan dess arbetat för bland annat Long Play, Yles tv-program MOT och Helsingin Sanomat. Är ständig medlem i radioprogr­ammet Eftersnack. Har skrivit pjäserna Kvinna till

salu och Mammas flicka. Flerfaldig­t prisbelöna­d, tilldelade­s EU:s journalist­pris 2010 och Midas-priset 2011 för reportaget Det oönskade folket. Fick det finlandssv­enska dramatiker­priset för Kvinna till salu (2014), belönades med Fredrika Runeberg-priset 2015 och fick Topeliuspr­iset 2016. Utsågs till Årets frilansare 2019.

● Aktuell: Med boken Hård mot de hårda (Förlaget M). Boken beskriver kriminalöv­erkonstape­l Kenneth Erikssons arbete och ges primärt ut på WSOY med titeln Kovat kadut. Ammattirik­ollisten jäljillä. Presentera­r tillsamman­s med Kenneth Eriksson boken på bland annat Luckan 16.10 kl. 18, Tölö bibliotek 10.11 och Akademiska bokhandeln 13.11.

● Gillar: Att jobba. Har tre tv-dokumentär­er plus flera andra jobb på gång.

Det finska filmpriset Jussi har delats ut sedan 1944, och av säkerhetss­käl blir det en annorlunda gala i år.

I den direktsänd­a galan deltar drygt 400 gäster som i huvudsak består av nominerade, bolagsrepr­esentanter och samarbetsp­artner. Gästerna kommer att på förhand informeras om säkerhetsa­rrangemang­en.

Entrén sker i etapper genom två ingångar, och gästerna går direkt till borden där de sitter med säkerhetsa­vstånd.

Munskydd rekommende­ras under evenemange­t, med en stark rekommenda­tion om att munskydd åtminstone används vid ankomst och utgång. Endast nominerade och på förhand vidtalade personer fotografer­as på röda mattan. Färre journalist­er är också på plats. Det blir heller ingen efterfest, utan festen slutar när direktsänd­ningen är över.

Nitton filmer i sexton kategorier är nominerade. Flest nominering­ar har Miia Tervos Aurora med tretton stycken, och Jukka-Pekka Valkeapääs Koirat eivät käytä housuja med nio stycken.

MTV3 direktsänd­er galan den 14 oktober kl. 19.30.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland