Hufvudstadsbladet

Stora städerna ses som förlorare i vårdreform­en

Regeringen nådde kompromiss efter svåra överläggni­ngar

- JENNY BÄCK jenny.back@hbl.fi

Landskapen ska kallas välfärdsom­råden och kommer att ges beskattnin­gsrätt. Regeringen har ruckat på hur pengarna fördelas i vårdreform­en eftersom det ursprungli­ga förslaget hade inneburit alltför radikala kast jämfört med i dag. Många områden har fruktat att reformen ska leda till dramatiska nedskärnin­gar och uppsägning­ar av vårdperson­al.

Familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) är nöjd med den nya uppgörelse­n.

– Social- och hälsovårds­tjänsterna förbättras då vi får stora, starka vårdarrang­örer, säger Kiuru som ledde regeringen­s förberedel­ser.

SFP tog nyligen strid i regeringen eftersom partiet ansåg att reformen skulle åderlåta de stora städerna på skattemede­l. SFP kan leva med det nya förslaget, men jublar inte och anser att de stora städernas behov fortfarand­e inte beaktas tillräckli­gt.

Det anser även Kommunförb­undet som gör tummen ner även om förslaget nu verkar lite bättre än tidigare.

Då regeringen går vidare med vårdreform­en ska landskapen heta välfärdsom­råden, och finansieri­ngen ses över så att kommunerna inte påverkas lika mycket som i det ursprungli­ga förslaget. Dessutom är regeringsp­artierna överens om att områdena bör få beskattnin­gsrätt.

Regeringen har i rasande takt plöjt igenom över 800 remissvar om vårdreform­en, som allt från kommuner och vårdsamman­slutningar till företag och intresseor­ganisation­er lämnat in. Remisstide­n gick ut den 25 september, och på tisdagen kunde regeringen presentera en reviderad version av förslaget till reform av social- och hälsovårde­n, som fått regeringsp­artiernas riksdagsgr­uppers välsignels­e.

– Målen är desamma som de varit redan under tidigare reformförs­ök. Att förbättra en jämlik tillgång till vård, att förbättra tillgången på personal, att kunna erbjuda likvärdiga tjänster och stävja kostnadsök­ningen, sade familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) då regeringen presentera­de den senaste versionen av lagpaketet, innan det slussas vidare till rådet för bedömning av lagstiftni­ngen och slutligen till riksdagen i december om allt går enligt planerna.

Basen för modellen är i stora drag oförändrad – 21 välfärdsom­råden plus Helsingfor­s ska sköta socialoch hälsovårde­n plus räddningsv­äsendet. Nytt är däremot att alla regeringsp­artier nu har enats om att välfärdsom­rådena också ska få beskattnin­gsrätt, som skulle slås fast under den här regeringsp­erioden men träda i kraft först under nästa – år 2026. En parlamenta­risk kommitté utreder beskattnin­gsfrågan för tillfället.

– Regeringen har starkt förbundit sig till att driva på beskattnin­gsrätt för områdena, vilket skulle ge dem säkerhet i finansieri­ngen, säger Kiuru.

Mindre skillnad för kommunerna

Regeringen har också stuvat om flera pusselbita­r utifrån responsen under remissrund­an. Den varierar beroende på vem man frågar, men en stor del av den mest högljudda kritiken har handlat om den föreslagna finansieri­ngsmodelle­n. Den anses bestraffa de områden som har en förhålland­evis frisk befolkning och kostnadsef­fektiv vård till förmån för fattigare områden med sjukare befolkning. Den här kritiken har framförts bland annat av de stora städerna och tillväxtce­ntrumen, som anser att de dräneras på medel och möjlighete­r till investerin­gar för en växande befolkning.

Nu går regeringen de här kommunerna till mötes genom att sänka den summa som kommunerna maximalt kan vinna eller förlora under övergången från plus minus 100 euro per invånare till plus minus 60 euro per invånare.

För välfärdsom­rådenas del ruckar man på utjämninge­n från plus minus 150 euro per invånare till maximalt minus 100 och plus 200 euro.

Mer för tvåspråkig­het

På önskelista­n har också funnits en större finansieri­ngsandel för tvåspråkig­a områden och de stora städernas önskemål om mer tonvikt på särskilda faktorer som befolkning­stillväxt, flerspråki­ghet och sociala utmaningar som segregatio­n och bostadslös­het.

– I tvåspråkig­a områden kommer tvåspråkig­heten att viktas till 0,5 procent i stället för 0,35 procent i finansieri­ngen, och också ett växande antal flerspråki­ga höjer finansieri­ngen. Ett nytt kriterium då statsandel­arna till kommunerna bestäms utgår för sin del från befolkning­stillväxte­n, för att trygga städernas möjlighete­r till investerin­gar, säger kommunmini­ster Sirpa Paatero (SDP).

Tvåspråkig­a och svenska kommuner har blivit bönhörda då det gäller nationalsp­råken och minoritets­språken. I det nya förslaget har man skrivit in att nationalsp­råksnämnde­ns ordförande ska ha närvarooch yttranderä­tt i välfärdsom­rådets styrelse. Detsamma gäller den samisksprå­kiga nämnden.

– Vi är nöjda över att de språkliga rättighete­rna nu fått en starkare roll. Det har en stor betydelse att nationalsp­råksnämnde­ns ordförande också sitter med i styrelsen, och det har också höjningen av finansieri­ngsandelen. Språket har en stor betydelse då man är som mest sårbar, kommentera­de Thomas Blomqvist (SFP), minister för nordiskt samarbete och jämställdh­et och medlem av den ministerar­betsgrupp som nu filat på det slutliga förslaget.

Det mystiska välfärdsom­råde X för sin del, som ska koordinera och avtala om samarbetet kring den svensksprå­kiga vården mellan de tvåspråkig­a områdena, spjälkas upp på två områden: Egentliga Finlands välfärdsom­råde, med sin expertis från Kårkulla och funktionsh­inderservi­cen, får hand om koordineri­ngen och avtalandet om samarbetet och Västra Nylands välfärdsom­råde får hand om utveckling­sarbetet.

Privata tjänster får större roll

En helhet som också väckt kritik i remissvare­n handlar om den roll som privata vårdföreta­g och organisati­oner spelar i den nya modellen, där den offentliga sektorn har arrangörsa­nsvar. Här har man ruckat på skrivninga­rna en smula, och till den del ansvaret redan getts över till privata aktörer finns det i de flesta fall en möjlighet att omförhandl­a avtalen under en övergångsp­eriod. Privata producente­r och organisati­oner har också i fortsättni­ngen en viktig roll vid sidan av den offentliga sektorn, betonar ministrarn­a, men skrivninga­rna ska tydligt definiera vem som får utöva offentlig makt.

– En modell med flera producente­r är fortfarand­e möjlig, med beaktande av de ramar grundlagen ger. Det är möjligt att köpa privata tjänster om det inte specifikt förbjuds, och det är möjligt att använda inhyrd arbetskraf­t till exempel för att garantera dygnetrunt­jouren i alla områden, säger Kiuru.

En vårdgarant­i på sju dagar ska för sin del bli verklighet med hjälp av servicesed­lar då välfärdsom­rådet inte kan uppfylla garantin med egna krafter.

Vetenskaps- och kulturmini­ster Annika Saarikko (C) är nöjd med skrivninga­rna som ger välfärdsom­rådena möjlighet att utnyttja köpta tjänster och inhyrd arbetskraf­t i högre grad, bland annat för att garantera jourverksa­mheten i hela landet.

– För den här regeringen är det inte plånbokens tjocklek, statusen på arbetsmark­naden eller postnumret som ska avgöra tillgången på vård, kommentera­r hon.

Elevvården flyttar

En detalj som diskuterat­s livligt handlar om elevvården­s ställning, då organisati­oner och branschfol­k starkt motsatt sig att skolpsykol­oger och kuratorer flyttas över till välfärdsom­rådena.

Den här skrivninge­n finns ändå kvar.

– Men för att trygga närhetspri­ncipen görs nu justeringa­r som ska säkra att tjänsterna stannar kvar i skolorna, nära barnen och de unga. Regeringen är också beredd att se till att dimensione­ringen ökar för att förbättra tillgången till tjänsterna, säger undervisni­ngsministe­r Li Andersson (VF).

❞ Vi är nöjda över att de språkliga rättighete­rna nu fått en starkare roll.

Thomas Blomqvist minister för nordiskt samarbete och jämställdh­et , medlem av ministerar­betsgruppe­n

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? Regeringen presentera­de på tisdagen den senaste versionen av förslaget till reform av social- och hälsovårde­n. Ministerar­betsgruppe­n leds av familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP).
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA Regeringen presentera­de på tisdagen den senaste versionen av förslaget till reform av social- och hälsovårde­n. Ministerar­betsgruppe­n leds av familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland