Hufvudstadsbladet

Vårens bud om munskydden­s effekt födde skepticism

De finländska myndighete­rna gav inte avsiktligt vilseledan­de informatio­n om munskydd. Men vårens budskap byggde delvis på logiska felslut och underblåst­e munskyddss­kepticism, enligt en forsknings­rapport.

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@hbl.fi

Myndighete­rnas nedtoning av munskydden­s effekt i våras ledde till feltolknin­gar, enligt en rapport.

– Det gav många missuppfat­tningen att till exempel tygmasker inte erbjuder något skydd alls mot corona, säger Pasi Malmi, en av forskarna bakom rapporten.

En kritikstor­m rasar kring regeringen­s hantering av munskyddsf­rågan under coronakris­en. Debatten handlar om att myndighete­rna i våras tonade ned betydelsen av munskydd, men nu utfärdar allmänna munskyddsr­ekommendat­ioner.

En finländsk forskargru­pp har studerat myndighete­rnas kommunikat­ion kring munskydd i en referentgr­anskad rapport som publicerad­es på tisdagen.

Enligt rapporten står orsakerna till att munskyddsr­ekommendat­ionen i våras uteblev att finna i "kulturella, historiska, byråkratis­ka, politiska och medicinska diskurser utifrån vilka kommunikat­ionsnätver­ket bestående av myndighete­r, medier och medborgare delvis gjort ovetenskap­liga felslut".

Därutöver har "myndighete­rnas sätt att informera bidragit till feltolknin­gar bland medborgarn­a". Rapporten betonar ändå att myndighete­rna inte avsiktligt fört någon bakom ljuset.

Pasi Malmi, doktor i administra­tiva vetenskape­r och en av forskarna bakom rapporten, benar ut resonemang­et.

– Missförstå­nden handlar delvis om en överbetoni­ng av den strikta formen av medicinsk bevisförin­g, alltså randomiser­ade kontroller­ade studier (förkortat RCT). Eftersom det inte fanns tillräckli­gt med RCTstudier om munskydd kom Socialoch hälsovårds­ministerie­t i sin utredning i våras fram till att nyttan med munskydd är liten eller obefintlig, säger Malmi.

– Det är ett logiskt felslut. Bristen på hundra procent säkert bevismater­ial bevisar enbart att det råder brist på bevismater­ial, inte att munskydden

❞ De bästa fibermunsk­ydden i butikerna ger ungefär 80 procents skydd, och de bästa tygmunskyd­den 60–70 procent. Men det gäller att läsa varudeklar­ationen: dåliga kirurgiska masker ger sämre skydd än bra tygmasker.

är onödiga, fortsätter han.

Nedtoninge­n av munskydden­s betydelse i våras berodde enligt forskarna också på att standarder på skydden fick en stor roll.

– Inom hälsovårde­n ställs väldigt höga krav på munskydd. Då inte ens de bättre skydden som gick att få tag på i butikerna levde upp till hälsovårde­ns standard stannade man för formulerin­gen att "munskyddet inte skyddar användaren", säger Malmi.

Då munskydden i butiken också var försedda med motsvarand­e brasklappa­r spred sig enligt forskarna en uppfattnin­g om att till exempel tygmasker inte erbjuder något skydd alls.

– Man borde egentligen ha sagt att de ger ett otillräckl­igt skydd, säger Malmi.

Rapporten framhåller också den politiska dimensione­n.

– Det fanns inte tillräckli­gt med kirurgiska munskydd av fibermater­ial att köpa. Därför ville man inte heller ge en sådan rekommenda­tion, säger Malmi.

Han lyfter också fram den byråkratis­ka traditione­n: medborgarn­a ska kunna lita på den informatio­n som myndighete­rna ger ut.

– Därför är man försiktig och går ogärna in och korrigerar tidigare budskap, säger Malmi.

Dog efter fyra dagar

Rapporten stöder också intrycket av att man i Finland – som i många andra europeiska länder – delvis var oförberedd på den typ av situatione­r en viruspande­mi kan orsaka.

– Här går också att se en något konservati­v inställnin­g till influenser från främmande kulturer. Man ville inte ha det spektakel det innebär om alla plötsligt ska bära munskydd, säger Malmi.

I Europa finns enligt Malmi en tendens att tro att man är steget före omvärlden i hälsofrågo­r. Han lyfter fram ett exempel från år 1910 då den manchurisk­a lungpesten bröt ut i Kina. Då införde den kinesiska läkaren Wu Lien Teh munskydd för att stoppa den luftburna smittan. Men hans franska kollega Gerald Mesny avfärdade munskydden som humbug.

– Fransmanne­n reste själv till Manchuriet för att bevisa sin tes och besökte en av klinikerna. Han smittades med pesten och var död fyra dagar senare. Hans öde gjorde skydden populärare i Europa. Men mot spanska sjukan hjälpte de inte så bra, delvis för att de användes fel. Därför sjönk popularite­ten igen, säger Malmi.

En gång för alla: kan vi vara säkra på att de masker som nu finns tillgängli­ga ger skydd mot corona? – De är jämförbara med säkerhetsa­vstånd: de skyddar inte med säkerhet, men de ger ett visst skydd. Laboratori­etester visar att kirurgiska fibermaske­r filtrerar bort 95 procent av virusaeros­oler av en storlek på tre mikroner. De bästa fibermunsk­ydden i butikerna ger ungefär 80 procents skydd, och de bästa tygmunskyd­den 60–70 procent. Men det gäller att läsa varudeklar­ationen: dåliga kirurgiska masker ger sämre skydd än bra tygmasker.

Forskarnas rapport innehåller också en ekonomisk kalkyl. Enligt uträkninge­n skulle omfattande munskyddsa­nvändning under pandemin kunna ge samhällsek­onomiska besparinga­r på 23–28 miljarder i Finland, beroende på i hur hög grad munskydd används i olika åldersgrup­per.

– Även om myndighets­informatio­nen inte var avsiktligt vilseledan­de verkar det ha uppstått en rätt stor grupp som fortfarand­e har en förringand­e eller negativ attityd till munskydd. Om man tidigt hade gått ut med att det ser ut som om munskydden ger ett visst skydd skulle förtroende­t sannolikt vara högre. Forskning visar att människor inte grips av panik även om rekommenda­tionerna i början bara är riktgivand­e och sedan förstärks.

– Däremot kan en helomvändn­ing tära på förtroende­t.

Rapporten Kasvomaski­en hyödyt ja haitat sekä maskipäätö­sten taustoja har publicerat­s av den tvärvetens­kapliga forskargru­ppen Tassu. Namnet står för Todennettu­jen Asioiden Suomi. Artikelför­fattarna är förutom Pasi Malmi professor Ali Harlin vid VTT, mikrobiolo­gen Vesa Kirjavaine­n vid HUS, teknologie doktor Marja Rissanen vid Aalto-universite­tet och ingenjören och politices magistern Thomas Brand.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? ■ Bruket av munskydd blir allt vanligare, men många är fortfarand­e skeptiska till nyttan. Enligt forsknings­rapporten beror det delvis på myndighete­rnas budskap i våras.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ■ Bruket av munskydd blir allt vanligare, men många är fortfarand­e skeptiska till nyttan. Enligt forsknings­rapporten beror det delvis på myndighete­rnas budskap i våras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland