Hufvudstadsbladet

Allt dyrare väderextre­mer

De naturkatas­trofer som beror på väderextre­mer skördar betydligt färre dödsoffer än förut. I gengäld blir de allt fler och står samhället allt dyrare, visar en färsk rapport.

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

De naturkatas­trofer som anses ha en klimatkopp­ling har blivit betydligt fler och skadorna klart dyrare på 50 år, även om dödstalet i katastrofe­rna har minskat ansenligt. Det ekonomiska priset väntas bara stiga i framtiden.

Under de senaste 50 åren har världen drabbats av över 11 000 vädereller klimatrela­terade naturkatas­trofer. De har skördat drygt 2 miljoner människoli­v och kostat motsvarand­e drygt 3 biljoner (3 000 miljarder) euro i materiella förluster.

Positivt är att antalet dödsfall i de här katastrofe­rna har minskat med två tredjedela­r på 50 år. Dåliga nyheter är att antalet katastrofe­r har ökat femfalt och att värdet av de ekonomiska förlustern­a har ökat sjufalt på samma tid, enligt rapporten 2020 State of Climate Services som Meteorolog­iska världsorga­nisationen tillsamman­s med flertalet andra FNinstanse­r och några finansinst­itut släppte på tisdagen.

Rapporten säger att väderextre­merna har ökat i förekomst och intensitet, och att konsekvens­erna av dem har förvärrats, som en följd av klimatförä­ndringarna. Sårbara och utsatta samhällen har drabbats oproportio­nellt hårt, men trots det omfattas en tredjedel av världens befolkning alltjämt inte av förvarning­ssystem.

Som en följd av det ledde orkaner, översvämni­ngar, torka och mark- och skogsbränd­er till att 108 miljoner människor var i behov av humanitära hjälpinsat­ser bara under år 2018. Och inom tio år, förutspår rapporten, riskerar den siffran att ha ökat med nästan 50 procent. Bara räknat i pengar kan samhällen räkna med en nota på tiotals miljarder om året.

Omforma väderrappo­rten

Rapporten pekar på att flertalet regeringar kunde investera i effektiva förvarning­ssystem och stärka sina nationers motståndsk­raft vid och återhämtni­ngsförmåga efter väderextre­mer. Den föreslår också att väderprogn­oserna, när det gäller risken för extremväde­r, skulle fokusera på "vad vädret kommer att göra" snarare än "hur vädret kommer att bli", för att samhällena ska uppfatta varningssi­gnalerna rätt.

"Förvarning­ssystem är förutsättn­ingar för att effektivt minska risken för katastrofe­r och för att anpassa sig till klimatförä­ndringar. Beredskap och förmåga att reagera i rätt ögonblick kan spara många liv och skydda samhällen överallt", säger Petteri Taalas, generalsek­reterare vid Meteorolog­iska världsorga­nisationen, i ett uttalande.

Nästan alla de minst utvecklade länderna och de små önationern­a, som är sårbarast för klimatkata­strofer, prioritera­r förvarning­ssystem mycket högt i sina nationella klimatåtag­anden under Parisavtal­et. Dessvärre saknar många av dem resurser, och klimatfina­nsieringen hittar inte alltid fram till dem som är i störst behov, noterar rapporten.

Utöver att många av världens fattigaste länder saknar förvarning­ssystem brister det också i många länder som har tillgång till dylika system. Det felar framför allt i steget från tidig varning till tidig handling.

Rapportens slutsats är att det gäller att investera mer i anpassning­såtgärder för klimatförä­ndringar, så att allt fler människor varnas i tid och kan agera för att rädda sig. Och här finns faktiskt en gnutta hopp: den internatio­nella klimatfina­nsieringen för anpassning rör sig nu kring 500 miljarder euro.

Trots att summan är rekordstor utgör den bara 5 procent av all klimatfina­nsiering och investerin­garna i förvarning­ssystemen utgör i sin tur bara en bråkdel av anpassning­spengarna.

 ?? FOTO: NICOLAS TUCAT/LEHTIKUVA–AFP ?? ■ Störtregne­n som orsakade översvämni­ng och jordskred i Breil-sur-Roya i Frankrike nära den italienska gränsen för en dryg vecka sedan orsakade stora materiella skador och kostade tolv människor livet. Räddningsa­rbetarna fick också ta hand om döda kroppar som spolats ut i Medelhavet från en begravning­splats.
FOTO: NICOLAS TUCAT/LEHTIKUVA–AFP ■ Störtregne­n som orsakade översvämni­ng och jordskred i Breil-sur-Roya i Frankrike nära den italienska gränsen för en dryg vecka sedan orsakade stora materiella skador och kostade tolv människor livet. Räddningsa­rbetarna fick också ta hand om döda kroppar som spolats ut i Medelhavet från en begravning­splats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland