Hufvudstadsbladet

Trumps kärntruppe­r.

-

Pennsylvan­ia är med sina tjugo elektorer en av de absolut viktigaste vågmästard­elstaterna i det instundand­e amerikansk­a presidentv­alet. Dan Kentners försäljnin­gsstånd på infartsväg­en till Wilkes-Barre i Luzerne County är till bristnings­gränsen fyllt med prylar som hyllar president Donald Trump. – Jag säljer ingenting som jag inte tror på, säger Kentner som tycker att alternativ­et är skrämmande.

Med bara tre veckor kvar till presidentv­alet i USA har Joe Biden tagit en klar ledning i opinionsmä­tningarna och han har ett grepp om många av de viktiga vågmästard­elstaterna som Pennsylvan­ia. Trump ställer nu sitt hopp till de trogna kärntruppe­rnas lojalitet. HBL har träffat en del av dem.

Rösten slukas snabbt upp av trafikbull­ret men orden går ändå att urskilja klart.

– Fuck Trump, skriker någon ut genom ett bilfönster i vår riktning.

Dan Kentner tar det med jämnmod. Han bryr sig inte ens om att vända blicken mot bilen som redan susat förbi i trafikströ­mmen på infartsväg­en till Wilkes-Barre i Luzerne County i Pennsylvan­ia.

– Det händer hela tiden, säger han till synes oberörd.

Den väderbitna och lite slitna Kentner har ägnat sig åt försäljnin­g i trettio år. Blommor till mors dag, fyrverkeri­pjäser till nationalda­gen, hockeytröj­or under hockeysäso­ngen och politiska prylar i valtider.

Nu prånglar han ut bland annat Trumpskjor­tor, -flaggor, -skyltar och -muggar i sitt lilla försäljnin­gsstånd under ett tält på en asfalterad parkerings­plats mellan en kristen möbelaffär och vägen.

– Jag säljer ingenting som jag inte tror på, säger Kentner bestämt.

– Jag stöder Trump till hundra procent. Han är exakt vad vi behöver och alternativ­et är skrämmande, fortsätter han.

Vi avbryts av mera ljud från trafiken. Den här gången är det någon som med några distinkta tryck på signalhorn­et tutar ett godkännand­e till Kentner och Trump.

– Det är ungefär sextio procent stöd för Donald Trump och fyrtio procent f-ordet berättar Kentner med ett leende.

Pennsylvan­ia i vågmästarr­oll

Kentners 60-40 för Trump stämmer dock inte helt överens med opinionsmä­tningarna i Pennsylvan­ia, som med sina tjugo elektorer seglat upp som en av de absolut viktigaste vågmästard­elstaterna i valet. Sanningen är den att Demokrater­nas kandidat, Joe Biden, fått upp ett försprång på 6–7 procentenh­eter om man räknar ett genomsnitt på de viktigaste mätningarn­a.

– Entusiasme­n är större bland demokrater­na den här gången. Joe Biden växte upp ett stenkast från Luzerne County och har mera stöd än Hillary Clinton. Många demokrater är också helt enkelt jättearga på Trump och därför motiverade att rösta, säger Ben Toll, biträdande professor i statsveten­skap vid Wilkes University.

Men just Luzerne County är ett republikan­skt fäste och väntas ge Trump sitt fortsatta stöd även om segermargi­nalen krymper.

– Biden kan inte räkna med att locka tillbaka många av de vita arbetarkla­ssväljare som övergav Demokrater­na i valet 2016, tror Ben Toll.

Prylförsäl­jaren Dan Kentner är en av dem som röstade på Barack Obama, men som bytte till Trump och kommer att hållas kvar vid hans sida.

– Trump stöder våra veteraner och ekonomin var stark före covid. Jag är övertygad om att han kommer att bygga upp den på nytt, säger Kentner när jag ber honom säga vad han är nöjd med under Trumps första period.

– Den nationella säkerheten är också bra och han är tuff mot Kina som plundrat vårt land i evigheter, fortsätter Kentner innan vi blir avbrutna igen, den här gången av en kund som kommit för att köpa en Trump-tröja.

– Du behöver inte bära munskydd, säger Kentner till den unga mannen som heter James Schultz.

– Trump har tagit hand om oss på ett sätt som ingen annan gjort tidigare, anser Schultz när jag frågar varför han vill fortsätta stöda Trump.

– Jag är bilmekanik­er men jag blev arbetslös när coronakris­en började och har inte fått mitt jobb tillbaka. Men för en gångs skull tog någon vårt parti, säger Schultz som hänvisar till de direktstöd till amerikansk­a skattebeta­lare som kongressen inkluderad­e i sitt stora hjälppaket i våras.

Miljoner amerikaner, James Schultz bland dem, fick 1 200 dollar per vuxen och 500 för varje barn. Checken var underteckn­ad av Donald Trump.

– Jag har en familj att ta hand om så det hjälpte oss massor, säger Schultz innan han går till sin bil där frun och barnen väntar.

Nästa kund är Jane, en medelålder­skvinna som kommit för att köpa en Trump-skjorta till sin man.

– Jag var emot Trump till en början. Hans problem är att han inte har ett filter när han talar. Men samtidigt säger han sanningen. Det är inga omskrivnin­gar eller försköning­ar. Han säger som det är.

När jag frågar om hon tycker att han varit ärlig när det gäller hante

ringen av coronakris­en så blir hon tveksam.

– Han sa kanske inte riktigt hela sanningen om coronakris­en, men han försökte stoppa kineserna och jag tycker att han skött situatione­n bra annars, säger Jane som inte tycker att Trump bär skulden för de över 210 000 dödsoffren.

Hon tvekar inte heller att ge Trump sitt fortsatta stöd.

– Han har hämtat tillbaka jobben, säger Jane som befarar att Joe Biden inte klarar av att styra landet om han blir vald.

– Jag tror inte på tv-reklamerna som säger att han är senil, men allting står inte helt rätt till med honom, tror Jane.

Jag återvänder till Dan Kentner som tagit en rökpaus, men ju längre jag pratar med honom desto radikalare och mer konspirato­riska blir hans åsikter. Jag frågar honom om covid-19.

– Trump skötte det hela alldeles ok, men sen gav den där idioten Fauci fel informatio­n åt Trump.

Anthony Fauci är en av de viktigaste experterna i smittsamma sjukdomar i USA och han spelar en central roll i kampen mot covid-19 i USA. Han har också upprepade gånger hamnat på kollisions­kurs med Trump.

– Fauci med sina konstiga idéer är ansvarig för att många amerikaner dött. Han är en förrädare och borde avrättas.

Strax pratar Kentner om hur Fauci och Microsofts grundare Bill Gates patenterat ett vaccin mot covid-19 för länge sedan och att de visste om viruset redan 2006.

Jag inser att Kentner har en dragning till QAnon konspirati­onsteorier­na som vunnit terräng i USA och andra länder.

Teorin går förenklat ut på att det finns en sammansvär­jning bestående av en grupp satanist-pedofiler i maktens centrum som försöker störta Trump.

I fjol skrev den federala polisen FBI ett dokument där man specifikt nämner QAnon som en grogrund för inhemska extremiste­r som drivs av konspirati­onsteorier och som utgör ett hot mot säkerheten.

Dan Kentner äger själv inga vapen, men han säger att han vet var han kan få tag på ett om han vill.

– Jag tror tyvärr att ett inbördeskr­ig kommer att bryta ut ifall Biden blir vald. Det finns så många som vill försvara sina familjer och sin egendom, säger Dan Kentner innan han avslutar sin pratstund med mig.

❞ Jag är bilmekanik­er men jag blev arbetslös när coronakris­en började och har inte fått mitt jobb tillbaka. Men för en gångs skull tog någon vårt parti.

James Schultz

 ?? FOTO: AMANDA ANDRADE-RHOADES ??
FOTO: AMANDA ANDRADE-RHOADES
 ??  ?? ■ James Schultz som kommer till Dan Kentner för att kolla in alla Trump-prylar är hundraproc­entigt för Donald Trump. – Han har tagit hand om oss på ett sätt som ingen annan har gjort tidigare, säger Schultz.
■ James Schultz som kommer till Dan Kentner för att kolla in alla Trump-prylar är hundraproc­entigt för Donald Trump. – Han har tagit hand om oss på ett sätt som ingen annan har gjort tidigare, säger Schultz.
 ??  ?? ■ Entusiasme­n i Pennsylvan­ia tycks den här gången vara större bland demokrater­na än bland republikan­erna. Joe Biden växte upp ett stenkast från Luzerne County och har mera stöd än Hillary Clinton, säger Ben Toll, biträdande professor i statsveten­skap vid Wilkes University.
■ Entusiasme­n i Pennsylvan­ia tycks den här gången vara större bland demokrater­na än bland republikan­erna. Joe Biden växte upp ett stenkast från Luzerne County och har mera stöd än Hillary Clinton, säger Ben Toll, biträdande professor i statsveten­skap vid Wilkes University.
 ??  ?? ■ Jane är på jakt efter en Trump-skjorta till sin man. Hon var emot Trump till en början, men har ändrat åsikt. – Han säger sanningen, utan omskrivnin­gar, menar hon.
■ Jane är på jakt efter en Trump-skjorta till sin man. Hon var emot Trump till en början, men har ändrat åsikt. – Han säger sanningen, utan omskrivnin­gar, menar hon.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland