Hufvudstadsbladet

”Märkbart bättre, men de stora städerna drabbas väl hårt”

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@hbl.fi

SFP meddelade för ett par veckor sedan att partiet inte godkänner förslaget till vårdreform som hade inneburit att Nyland och Österbotte­n hade gått stort på minus. Den nya uppgörelse­n kan partiet leva med, men de stora städernas situation oroar fortfarand­e partiordfö­rande Anna-Maja Henriksson.

SFP:s ordförande, justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson, är inte direkt begeistrad av den vårduppgör­else som regeringen har tagit fram, men kan leva med den.

– Förslaget är märkbart bättre än det förslag som gick på remiss och som vi inte kunde godkänna. Det har krävt oerhört mycket jobb att hitta lösningar för finansieri­ngen av de kommande landskapen så att de framöver ska klara av att sköta sina uppgifter, säger Henriksson till HBL.

I det ursprungli­ga förlaget hade vissa landskap kunnat förlora 150 euro per invånare medan andra landskap hade fått 150 euro mer per invånare.

– Det här skulle ha lett till mycket stora nedskärnin­gsbehov, framför allt i huvudstads­regionen. Men vi lyckades få det ändrat till en asymmetris­k modell där vissa landskap kan förlora max 100 euro samtidigt som andra kan få 200 euro mer.

Henriksson är nöjd över att vårdområde­n med tvåspråkig befolkning får lite mer pengar än det först var tänkt i och med att tvåspråkig­hetskoeffi­cienten höjs från 0,35 till 0,5 då man räknar ut hur skattepeng­arna ska fördelas.

– Justeringe­n av tvåspråkig­hetskoeffi­cienten innebär att Västra Nyland får en ökning på 8,7 miljoner euro, Helsingfor­s 5 miljoner euro, och Östra Nyland 3,2 miljoner euro, medan Vanda-Kervo får 1,5 miljoner mer än i det ursprungli­ga förslaget, säger Henriksson.

Övergångsp­eriod viktig

Henriksson säger att en delseger i överläggni­ngarna var att övergångsp­erioden blir längre: År 2023 får alla landskap eller vårdområde­n skattemede­l enligt samma premisser som i dag plus det nya tvåspråkig­hetstilläg­get. Finansieri­ngen förändras sedan gradvis och 2026 är det meningen att de nya landskapen själva börjar uppbära skatt.

– Övergångsp­erioden var mycket viktig för oss. Det ursprungli­ga förslaget hade inneburit att vissa områden abrupt hade gått miste om stora summor, vilket hade lett till uppsägning­ar av läkare, sjukskötar­e och socialarbe­tare. Det kunde vi inte gå med på. Därför är frågan om landskapen­s beskattnin­gsrätt viktig, säger Henriksson.

Knepigaste frågan är fortfarand­e enligt Henriksson att uppgörelse­n inte i tillräckli­gt hög grad tillgodose­r de stora städernas behov.

– Den biten måste vi ännu säkert fortsätta se på. För de stora städerna kommer det att ha en avgörande betydelse att landskapsf­inansierin­gen blir sådan att man också i städerna kan få en god vård och omsorg, säger Henriksson.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? ■ Knepigaste frågan är fortfarand­e enligt SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson att uppgörelse­n inte i tillräckli­gt hög grad tillgodose­r de stora städernas behov. "Den biten måste vi ännu säkert fortsätta se på", säger hon.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ■ Knepigaste frågan är fortfarand­e enligt SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson att uppgörelse­n inte i tillräckli­gt hög grad tillgodose­r de stora städernas behov. "Den biten måste vi ännu säkert fortsätta se på", säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland