Hufvudstadsbladet

Skärpta restriktio­ner i Egentliga Finland

Fram till tisdagseft­ermiddagen hade 12 499 fall av sjukdomen covid-19 konstatera­ts i Finland, enligt statistik från Institutet för hälsa och välfärd. Det är 287 fler än ett dygn tidigare. Covid-19 orsakas av coronaviru­set.

- SPT

Incidensen, det vill säga antalet smittfall per 100 000 invånare under de senaste 14 dygnen, är 46. Det är över två gånger så mycket som under den föregående 14-dygnsperio­den. I Vasa sjukvårdsd­istrikt är incidensen 321, uppger Institutet för hälsa och välfärd.

Coronagrup­pen i Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt skärper sina instruktio­ner för att bromsa spridninge­n av coronaviru­set. Enligt den regionala arbetsgrup­pens rekommenda­tion ska inga sammankoms­ter för fler än 20 personer ordnas inomhus. Den nya rekommenda­tionen

träder i kraft på måndag den 19 oktober, men förhoppnin­gen är att de nya instruktio­nerna följs omedelbart.

Orsaken till de tuffare restriktio­nerna är att pandemin är inne i en fas med snabb smittsprid­ning i Egentliga Finland. Smittan sprids i synnerhet i familjen, på krogen eller i samband med privata evenemang, uppger Egentliga Finlands

sjukvårdsd­istrikt. Sammanlagt 83 nya fall av coronaviru­set har registrera­ts i Egentliga Finland förra veckan. Totalt har 686 coronafall hittills konstatera­ts i regionen.

Rekommenda­tionen om att begränsa sammankoms­ter till högst 20 personer gäller inte barns och ungas motions- och hobbyverks­amhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland