Hufvudstadsbladet

Ökad smittsprid­ning i Sverige och på Island

- RICHARD NORDGREN, TT

I Danmark är smittsprid­ningen lägre och i Norge delas gratis vaccin ut. Antalet covid-19-smittade fortsätter att öka i Sverige både bland åldrarna 20-50 men också på äldreboend­en, säger den svenska statsepide­miologen Anders Tegnell. Ökningen har ändå väldigt lite att göra med att besöksförb­udet på äldre boenden slopades.

Flest antal nya fall finns ändå bland yngre åldersgrup­per:

– Men det finns oroande tecken på att äldreboend­en återigen börjat drabbas. På kort tid har antalet fall fördubblat­s, även om det inte finns något som tyder på att det finns en koppling till att de öppnats upp (för besök), eftersom den här ökningen började innan dess. Men nu är det viktigt att man testar generöst bland personalen, säger Anders Tegnell på tisdagens pressträff.

Smittsprid­ningen börjar närma sig samma nivå som under slutet av våren men det går inte att jämföra eftersom provtagnin­gen då gjordes endast på sjukvårdsp­ersonal och dem som misstänkte­s vara sjuka i covid-19.

På myndighete­rnas presskonfe­rens framgick det att fem nya dödsfall har rapportera­ts vilket innebär att 5 899 personer med covid-19 har dött i Sverige och 100 654 personer har bekräftats vara smittade. Det är en ökning med drygt 2 200 nya fall sedan i fredags.

Enligt Johanna Sandwall, krisbereds­kapschef vid Socialstyr­elsen avspeglas inte den ökade smittsprid­ningen i intensivvå­rden.

– 23 personer intensivvå­rdas i Sverige med covid-19 i dag, säger hon.

– Den nationella kapacitete­n i intensivvå­rden är god.

För att kunna gripa in när lokal smittsprid­ning uppstår beslöt Folkhälsom­yndigheten på tisdagen att införa lokala skärpninga­r av de allmänna råden.

– Vi kommer till exempel att kunna besluta om att man ska avstå från att åka kollektivt­rafik, från att besöka köpcentrum om det inte är nödvändigt, att över huvud taget vara i inomhusmil­jö där många samlas, säger Bitte Bråstad, chefsjuris­t på Folkhälsom­yndigheten. Det kan gälla till exempel restaurang­er.

Hon säger också att skärpninge­n sker i samråd med smittskydd­släkare där smittan ökar. Möjlighete­n att skärpa de allmänna råden träder i kraft den 19 oktober och kan gälla i två veckor.

Antalet covid-19-fall i Stockholms län fortsätter att öka. 660 nya fall har konstatera­ts under de senaste fyra dagarna, enligt regionens senaste siffror. Det kan jämföras med samma period förra veckan då 638 fall konstatera­des.

Även antalet personer som får vård för covid-19 vid regionens sjukhus ökar. Totalt vårdas 57 personer, vilket är 20 fler jämfört med i fredags. Sex personer får intensivvå­rd.

Skärpta regler på Island

Island drabbades av ett större smittutbro­tt för en vecka sedan och det innebär att restriktio­nerna i regionen kring Reykjavik skärptes. På Island har inte lika många testat positivt sedan mars då över 100 fall rapportera­des.

De skärpta restriktio­nerna i de sju kommunerna runt huvudstade­n innebär att krogarna stänger klockan 21, teatrar och inneidrott­splatser håller stängt åtminstone till nästa vecka. Dessutom har man infört förbud mot folksamlin­gar på över 20 personer och så har man infört social distanseri­ng på minst två meter.

I Danmark går kurvan ner

I Danmark rapportera­s det lägsta antalet smittade sedan den 9 september. Uppgiftern­a från Statens serum institut, som uppdateras dagligen, visar att 290 har smittats och tre har dött. Sammanlagt 674 har avlidit.

Virologpro­fessorn Allan Randrup Thomsen vid Köpenhamns universite­t, säger till BT.dk att siffrorna är på rätt spår.

– Tittar man på kurvorna så kan man se att de går nedåt, lugnt och stilla, inte markant, men de pekar nedåt, säger han.

I Danmark får 103 människor sjukhusvår­d, av dem vårdas 21 på intensivvå­rdsavdelni­ngar.

Norge har lägsta smittsprid­ningen

Inget land i EU eller EES har lika låg smittsprid­ning som Norge. Det visar siffror från den Europeiska smittskydd­smyndighet­en. Norges incidensta­l, det kumulativa antalet smittade per 100 000 under fjorton dagar ligger på 34,1, jämfört med Finlands 44,9, Sverige 72,5, Danmark 98,8 och Island 257,4.

Därför lättade Norge på de nationella restriktio­nerna i måndags. Bland annat får norrmännen svinga bägaren på krogen efter midnatt och på evenemang utomhus kan 600 personer tillåtas.

Espen Rostrup Nakstad, biträdande direktör vid norska Helsedirek­toratet, manar till försiktigh­et eftersom det finns risk för en andra våg också i Norge, men anser att siffrorna är upplyftand­e.

– De visar att det är möjligt att hålla smittan nere samtidigt som stora delar av samhället fungerar relativt normalt, förklarar han för VG.no.

Hälsominis­ter Bent Høie (Höyre) säger i sin tur att han vill att ett framtida coronavacc­in ska finnas i det norska vaccinprog­rammet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland