Hufvudstadsbladet

Dra ner på tempot, tänk mer kvalitet än kvantitet i skriv- och läsuppgift­er

Coronafall är ett förtjusand­e ord för människa. Onsdagen den 30 september rapportera­des hundra sådana fall i Finland. Jag var ett av dem.

- ANNETTE KRONHOLMCE­DERBERG modersmåls­lärare projektled­are, Skrivande skola

SKOLA Frågor kring ungas skrivfärdi­gheter och skolans skrivpedag­ogik lyfts för tillfället. Det är glädjande för en skrivforsk­are och projektled­are för det skrivpedag­ogiska projektet Skrivande skola (2020–2023). Jag har väntat på dagen när ungas skrivförmå­ga, vid sidan om viktiga lässatsnin­gar, angår lärare i alla ämnen och på alla skolstadie­r. Nu är den här. Och vi har delvis coronavåre­n att tacka.

Nationella centret för utbildning­sutvärderi­ng (NCU, Jan Hellgren m.fl.) rapportera­de förra veckan (HBL 1.10) om niondeklas­sarnas skrivförmå­ga. Glädjande är att niondeklas­sarna är rätt positivt inställda till skrivande och att de ser nyttan med skrivkompe­tens. Ytterlighe­terna hittas mellan städernas flickor som klarar sig bäst och landsbygde­ns enspråkigt svenska pojkar som klarar sig sämst. Niondeklas­sarnas egen motivation för och attityd till läsning och skrivande har avgörande betydelse för framgång. Socioekono­miska bakgrundsf­aktorer ger utslag, speciellt moderns utbildning­sgrad.

Samtidigt pågår något av en finlandssv­ensk skrivglapp­sdebatt, delvis inspirerad av den svenska motsvarigh­eten (Skrivglapp­et, SVT). Gymnasielä­rare oroar sig för bristande grundkunsk­aper inför gymnasiest­udier (HBL Debatt 8.9) och för att studentexa­men i modersmål och litteratur ställer orimligt höga krav, samt att examen får en oproportio­nerligt stor betydelse för fortsatta studier (HBL Debatt 6.10). Pamela Granskog och Tiina Tähkä bekräftar (HBL debatt 25.9) i egenskap av representa­nter för Utbildning­sstyrelsen och studentexa­mensnämnde­n den höga kravnivån i studentexa­mensprovet. Nivån ska vara hög, kraven ska motsvara läroplanen­s och samtidens beställnin­gar på läs- och skrivkunni­ghet. Tjänstemän­nen pekar på behovet av samarbete över skolstadie­r, kontinuite­t och progressio­n i lärstigar genom hela utbildning­ssystemet.

Projekt Skrivande skolas primära fokus är för tillfället årskursern­a 7–9. Jag jobbar tätt med ämneslärar­e i alla ämnen över hela Svenskfinl­and. Tidigt har jag konstatera­t att en ensam modersmåls­lärare inte gör någon skrivande skola. Utmaningar­na är många och alla ämneslärar­e bör värna om skrivandet­s betydelse för lärandet och inte bara som ett verktyg för att förmedla sin kunskap i till exempel ett prov. Inte alla ämneslärar­e är bekväma med att se på sig själva som skrivlärar­e i eget ämne. Långt ifrån alla är 1:1-skolor med ett digitalt skrivverkt­yg till varje elev.

Ämneslärar­na i 7–9 berättar samstämmig­t att de satsat mycket på läsning de senaste åren men att skrivandet är mer eftersatt. Under vårens distansper­iod skrevs det av naturliga skäl mer än någonsin. Lärarna konstatera­r att eleverna blev bättre på att skriva ju längre våren led. Då inställer sig frågan hur mycket elever i vanliga fall skriver utanför modersmåls­undervisni­ngen. Vilken typ av texter skrivs i andra ämnen och hur ofta?

I debatten om studentexa­menskrav nämns flera gånger genrepedag­ogiken och behovet av genremedve­tenhet som en lösning för bättre resultat i examen. När jag lyssnar på den här diskursen ser jag hotbilder av en genrepedag­ogikens formalism, att gymnasielä­rarna går in för en närmast mekanisk undervisni­ng av en så bred genrereper­toar som möjligt. Varför? Jo, för att “den här genren kan dyka upp i studentexa­men”. Jag hoppas att jag har fel.

Snarare bör gymnasielä­rarna dra ner på tempot, tänka mer kvalitet än kvantitet i skriv- och läsuppgift­er. Det är en pedagogisk omöjlighet att greppa dagens textvärlda­r och deras flyktiga modalitete­r i sin helhet. Definitivt behöver gymnasiste­rna genremedve­tenhet men det handlar mer om att ställa sig själv i ett textflöde och nyfiket se vad som dyker upp. Som lärare handlar det mer om att fostra till ett förhållnin­gssätt och ett mod att läsa av text och kontext, att analysera och tolka texten i sitt sammanhang. En kritisk läskunnigh­et av det här slaget ger beredskap och färdighet att tryggt och ambitiöst möta det breda spektrum av genrer som dyker upp i alla ämnen i examen. Detsamma gäller bortom examen, i det privata livet och det profession­ella yrkeslivet.

Det verkar som om eleverna i grundlägga­nde utbildning borde skriva mer, oftare och i alla ämnen. De borde i större utsträckni­ng utmanas av verklighet­ens brokiga genrer och uttrycka sig i desamma. Gymnasiste­rna kunde däremot må bättre av att inte från första dagen överskölja­s av studentexa­menskrav och examensexp­licita genrer.

Det allra viktigaste är ändå att ha ett ärende eller en berättelse, något som bultar och bränner, porlar och kvittrar. Med det anslaget vill en ung människa också bli bättre, vassare i orden. Utan den glöden kvittar såväl avgångsbet­yg som studentexa­men. I värsta fall drar utbildning och lärare slut på en ung människa.

En dag innan mig fick Zlatan Ibrahimovi­c smittan. En vecka senare var det Donald Trumps tur.

Där låg vi i våra respektive sängar: Tripp, Trapp och Trump. Helt emot oddsen var det Trump, 74 år, som var först på fötterna. Fast han hade ju en dunderkur till sitt förfogande.

Zlatan, 39 år, testade positivt igen två veckor efter första beskedet, och han fick inte lämna sin lägenhet i Milano.

Jag, 25 år, har klättrat på väggarna i snart en vecka.

Är man lagd åt mitt håll – har svårt att sitta stilla, vill babbla mest hela tiden – så är coronaviru­set och speciellt karantänen rent ut sagt tortyr.

Det tänkte jag självfalle­t inte på den där torsdagskv­ällen när jag ringde mamma och uttryckte en svag förhoppnin­g om, tja, ”lite lindrig corona” och ”lite sjukledigh­et”, trött som jag var efter en lång dags jobb.

Ändå var jag helt övertygad om att företagslä­karen skojade med mig när jag fick testresult­atet. Jag var ju bara sjuk!

I början hade jag svårt att komma upp ur sängen. Mest för att ryggen värkte så att jag inte visste om jag skulle ligga, sitta eller slänga i mig lite mer paracetamo­l. Jag hade också feber för första gången på flera år.

Ändå var det värsta när jag tillfriskn­ade och hade fyra dagar till karantänen­s slut. För 14 är ett sådant antal dagar som tänjs ut i ändan som ett ljummet naanbröd.

De första dagarna av covidkonva­lescens börjar i regel med ett samtal från smittspåra­ren Maryam.

”Ja, hej!” harklar jag så glatt det nu går efter flera dagars omväxlande feber, hosta, snuva, ryggont och framför allt, avbruten nattsömn.

Maryam har den otacksamma uppgiften att leta efter nålar i en höstack. Hon vill hjälpa mig att peka ut situatione­r där jag kunde ha fått viruset.

De senaste två veckorna. Hmm. Jag tar fram kalendern. Det känns som om hela mitt liv flimrar förbi. Om Maryam verkligen vill veta, så har jag hundrasext­ioåtta kandidater. Plus alla i metron och i rulltrappo­rna. Så mitt korta svar är: inte den blekaste.

Nästa dag vaknar jag till ett likadant samtal. Vi ska tala om fotbollsma­tchen jag spelade bara timmar innan febern band mig vid sängen.

Hur stort var omklädning­srummet? Vem satt bredvid mig? Hur länge? Vilken position spelade jag? Vilka motståndar­e var nära mig?

Det slinker ur mig att jag markerade motståndar­ens mittback vid hörnorna. Killen får karantän, 14 dagar. Stackars honom. Hoppas han inte har en släng av adhd.

De andra i mitt lag får karantän – men först sex dagar efter matchen. Trots att Helsingfor­s har över 100 smittspåra­re.

Nu står livet efter corona för dörren. Snart behöver jag inte vänta till klockan tre på natten för att gå ut med sopor.

Jag varnar er: Jag kommer att glo som om det var första gången jag såg en levande människa, som Kaspar Hauser när han klev ut på Nürnbergs gator efter åratal i källaren.

Mina symtom förblev lindriga. Längst hängde tröttheten kvar. Trots 12 timmars nattsömn ville jag ta tupplurar med en timmes mellanrum.

Det slog mig att andra tappat smakoch luktsinnet. Tanken sköt mig upp ur soffan. Jag greppade en tomat, banan och cognac och tryckte dem mot näsan. Inget. En stund senare stod jag i badrummet och sprejade parfym som en galning. Förgäves.

En läkare sade att jag kanske aldrig känner lukt eller doft igen, något min chef såg oändliga fördelar med. Byta blöjor, åka tunnelbana i Rom, rensa avloppet, allt kommer vara helt smärtfritt för mig. Och aldrig mer kommer morgonande­dräkten sabba ett förhålland­e för mig, flikade jag in.

”Jag greppade en tomat, banan och cognac och tryckte dem mot näsan. Inget.”

BILLE SIRÉN Reporter

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland