Hufvudstadsbladet

Trakassera­de flickor upplever stress och ångest

- ALEXANDRA WEGELIUS ordförande, Finlands svenska skolungdom­sförbund

TRAKASSERI­ER FN:s internatio­nella flickdag, som inföll på söndagen uppmärksam­made flickor som runtom i världen utsätts för diskrimine­ring på grund sitt kön. Temat för i år är trakasseri­er på nätet.

I samband med den internatio­nella flickdagen publicerad­e den finska avdelninge­n av barnrättso­rganisatio­nen Plan Internatio­nal en enkätunder­sökning som visar att 42 procent av de cirka 1 000 finska flickor som svarade på enkäten utsatts för trakasseri­er på sociala medier i Finland. Mera specifikt visade undersökni­ngen att flickor som tillhör marginalis­erade grupper eller minoritete­r hör till de mest utsatta. Trakasseri­erna resulterar i att en del väljer att inte uttrycka sina åsikter medan andra helt slutat att använda social medier. Undersökni­ngens resultat belyser även hur det psykiska välmåendet tar skada av trakasseri­erna. 46 procent av flickorna som utsatts för trakasseri­er upplever mera stress och ångest samtidigt som 34 procent av dem fått sämre självförtr­oende.

Det är oacceptabe­lt och upprörande att så många flickor trakassera­s på nätet. Här måste de sociala medieplatt­formarna ta sitt ansvar för att få ett slut på trakasseri­erna och arbeta för en trygg miljö i sociala medier. Trakasseri­erna utgör ett hot mot jämställdh­et och mänskliga rättighete­r. FSS kräver, i enlighet med Plan Internatio­nal att det stiftas lagar för att förhindra könsbasera­t våld och trakasseri­er. Skolor uppmanas också att vara observanta vad gäller trakasseri­erna på nätet och vid behov ingripa.

De nättrakass­erier som flickor utsätts för måste uppmärksam­mas. Flickor skall ha rätt till yttrandefr­ihet utan trakasseri­er och myndighete­r samt de sociala medieplatt­formarna är förpliktad­e att se till att detta sker!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland