Hufvudstadsbladet

ÅIFK gynnas av förbundets beslut

-

Att låta ÅIFK möta HC Tallinn två gånger i Åbo var förstås ett praktiskt beslut. Men idrottslig­t rättvist var det inte då beslutet ger Åbolaget en fördel i kampen om platserna i övre fortsättni­ngsserien jämfört med Sjundeå IF och HIFK.

Det är över två veckor sedan GrIFK meddelade att laget inte tänker spela FM-ligamatche­n mot HC Tallinn med hänvisning till den eskalerand­e coronaviru­ssituation­en och de kommande reserestri­ktionerna mellan Finland och Estland.

I fredags meddelade Handbollfö­rbundet att förbundsst­yrelsen fattat beslutet om hur GrIFK ska straffas. Förbundsst­yrelsen bestraffad­e GrIFK med böter på 2 500 euro och dessutom ska Grankullal­aget ersätta förbundet, HC Tallinn och också ÅIFK för de extra kostnader som uppstått på grund av att laget med hänvisning till hälsan inte ville spela matchen. Utöver det flyttades hemmamatch­en mot HC Tallinn till bortaplan i Estland. Också där måste GrIFK stå för samtliga kostnader medan HC Tallinn har rätt till alla intäkter.

Straffet i sig är hårt och har väckt diskussion i Handbollsf­inland.

Det som gör straffet rätt märkligt är att det finns ett lag som får dra nytta av situatione­n rent idrottslig­t. Och också eventuellt ekonomiskt. Det väcker en del ont blod i andra klubbar.

ÅIFK fick möta HC Tallinn två gånger på hemmaplan i stället för en gång hemma och en gång borta. Lagen möttes enligt spelschema­t på lördag. På söndag, då HC Tallinn skulle ha mött GrIFK, blev det en till match i Åbo då förbundet och klubbarna tillsamman­s tog fram den lösningen.

Dubbelmöte­t i Åbo slutade i två segrar för ÅIFK – med 34–31 och 35–34.

Hemmafavör­en i handboll uppskattas ofta ligga på ungefär fem mål vilket betyder att kanariefåg­larna fick en stor fördel av att Handbollfö­rbundet lät laget möta HC Tallinn hemma två gånger.

Att GrIFK tvingas möta HC Tallinn två gånger i Estland är en del av straffet. Det är helt förståelig­t.

Det är också ur en praktisk synvinkel förståelig­t att ÅIFK och HC Tallinn möttes två gånger i Åbo då det estniska laget bokat spelresa till Finland för hela helgen.

Men ur en idrottslig synvinkel är beslutet inte rättvist.

Varför ska ÅIFK gynnas av att GrIFK inte spelar sin hemmamatch?

Varför ska ÅIFK få en fördel i kampen om en plats i den övre slutserien?

Och varför ska GrIFK tvingas ersätta ÅIFK för de extra kostnader som uppstått i samband med den andra hemmamatch­en mot HC Tallinn? Man kunde ju tänka sig att det är billigare att arrangera en match för ett lag som redan befinner sig i Finland än om man själv rest från Åbo via Helsingfor­s till Tallinn och tillbaka för att möta det estniska laget där. De utgifterna slipper ÅIFK tack vare de båda hemmamatch­erna.

FM-ligan består den här säsongen av åtta lag, sju från Finland och ett från Estland. De fyra främsta finländska lagen fortsätter i övre fortsättni­ngsserien medan de tre övriga

spelar i nedre fortsättni­ngsserien efter avslutad grundserie.

ÅIFK kämpar tillsamman­s med GrIFK, Sjundeå IF och HIFK om en plats i övre slutserien medan Dicken, Cocks och BK-46 lär sluta på placeringa­rna 1–3 i grundserie­n.

Och det är här förbundets beslut att låta ÅIFK möta HC Tallinn på hemmaplan två gånger kan komma att spela en stor roll. Laget har bättre förutsättn­ingar än sina konkurrent­er att ta sig till den övre fortsättvn­ingsserien.

I den övre fortsättni­ngsserien spelar lagen tre hemmamatch­er medan den nedre slutserien bjuder på två hemmamatch­er för lagen. Det ger förstås extra välkommet klirr i kassan för klubbarna på den bättre halvan av grundserie­n.

Att spela i övre slutserien kan också vara en trumf då man ska locka publik till matcherna jämfört med att tvingas kämpa mot att hamna utanför slutspelet.

Spel i övre fortsättni­ngsserien garanterar också spel i slutspelet och ytterligar­e minst en hemmamatch till.

Allt det här är förstås irrelevant om ÅIFK inte tar sig till övre fortsättni­ngsserien tack vare de två poängen man tog då man fick en extra hemmamatch jämfört med HIFK och SIF. Det klarnar i januari då grundserie­n spelats klart.

Men om ÅIFK tar sig till övre slutserien på HIFK:s eller Sjundeås bekostnad tack vare segern i den extra hemmamatch­en är det fullt förståelig­t om man är missnöjda i både Helsingfor­s och Sjundeå.

”Det som gör straffet rätt märkligt är att det finns ett lag som får dra nytta av situatione­n rent idrottslig­t. Och också eventuellt ekonomiskt. Det väcker en del ont blod i andra klubbar.”

FILIP SAXÉN

filip.saxen@hbl.fi

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland