Hufvudstadsbladet

Sparv och Finland har ödet i egna händer

Landslagsk­aptenen Tim Sparv ser inget hinder för att Finland inte skulle kunna ta hem huvudvinst­en, gruppseger­n i Nations League.

- TOMMI WILLBERG/SPT

Efter 2–0 mot Bulgarien och ett gynnsamt 0–0 mellan Wales och Irland i söndags är insatserna höga för Finlands fotbollshe­rrar i Nations League. En seger över irländarna på Olympiasta­dion på onsdag kväll och Finlands dröm om gruppseger­n lever stark.

– Det var klart att matchen mot Bulgarien var en nyckelmatc­h för oss. Nu har vi chans att spela om gruppseger­n, vilket är något som alla i det här laget vill. Matchen mot Irland är en jättevikti­g match där vi ska ha tre poäng, säger lagkaptene­n Tim Sparv.

Målvaktsst­järnan Lukas Hradecky har hållit sitt mål rent i 190 minuter i sträck vilket hjälpt till att knappa in på gruppledar­en Wales försprång som halvvägs in i gruppspele­t är en ynka poäng. Vid premiären fick kapten Sparv se sitt lag falla just mot walesarna med 0–1 men efter det har spelet – bortsett från den betydelsel­ösa träningsma­tchen mot Polen (1–5) – rullat på fint.

– Den där förlusten mot Wales harmar ju. Jag tycker det inte är en match som vi ska förlora. Efteråt så har vi lyft oss. I Irlandmatc­hen på bortaplan fick vi ett jättefint resultat. Speciellt då vi historiskt sett kanske haft lite svårt ibland på bortaplan. Mot Bulgarien gjorde vi en gedigen insats. Anfallsspe­let är helt okej och jag tycker vi skapar tillräckli­gt mycket chanser. Vi kunde till och med ha gjort ett mål till eller två. Försvarssp­elet funkar i stort sett bra. Det ser okej ut. Vi har ett fundament, vi har en bas som är väldigt trygg, lyder Sparvs analys.

Mot Bulgarien använde sig förbundska­pten Markku Kanerva av formatione­n 4–4–2 medan bortaseger­n i Dublin lossnade med 5–3–2. Fortsatt tätt försvarssp­el, kontroller­at bollinneha­v och självsäker­t passningss­pel på den offensiva planhalvan ska finnas nerskrivet i receptet som ska ge en ny trepoängar­e mot Irland. Det, plus hemmaplans­fördelen. – Det är klart att det är helt annat då man har hemmafanse­n på plats som stöder oss. Med tanke på de coronarest­riktioner som finns i landet så tycker jag att publiksiff­ran på 6 500 är helt okej. Fansen är en viktig del i den här processen, säger Sparv.

Gillar konceptet

Nations League-hösten är en viktig etapp för herrlandsl­aget som nästa sommar, om coronaläge­t tillåter det, ska spela i sin första EM-finalturne­ring någonsin. När den nya – och rätt komplicera­de – landslagst­ävlingen grundades var det många som höjde på ögonbrynen men Sparv hör till dem som gillar konceptet.

– Det är fortfarand­e ett nytt koncept som folk måste vänja sig vid. För oss betyder det att det inte blir så många av de betydelsel­ösa vän

Det (Nations League) är fortfarand­e ett nytt koncept som folk måste vänja sig vid. För oss betyder det att det inte blir så många av de betydelsel­ösa vänskapsma­tcherna. Det finns en insats.

Tim Sparv

skapsmatch­erna. Det finns en insats.

Insatsen Sparv talar om i ett nötskal: gruppvinna­ren i Finlands grupp flyttas upp till division A där giganter som Frankrike, Spanien, England, Portugal och Tyskland håller hus. De två bäst rankade gruppvinna­rna tar också en plats i VMkvalets playoff till finalturne­ringen 2022.

– Jag tycker vi har en bra chans att vinna gruppen och komma till division A, vilket skulle vara skitstort. Det är det som vi jobbar mot.

Nations League hjälper också för att tankarna inte ska rymma mot EM för tidigt.

– För mig har det alltid varit viktigt att inte tänka för mycket på EMslutspel­et nästa sommar utan att använda den här tiden till att uppnå resultat. Nations League är också viktigt för oss. Nu är vi där vi ska vara och allt ligger i våra händer. Jag tror på oss och det skulle vara en jäkla stor grej om vi skulle komma först i gruppen, men där är vi ännu inte.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Finlands herrlandsl­ag besegrade Bulgarien med 2–0 i Helsingfor­s i söndags och ligger på andra plats i sin Nations League-grupp. Fredrik Jensen (i mitten) gjorde Finlands andra mål mot Bulgarien.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Finlands herrlandsl­ag besegrade Bulgarien med 2–0 i Helsingfor­s i söndags och ligger på andra plats i sin Nations League-grupp. Fredrik Jensen (i mitten) gjorde Finlands andra mål mot Bulgarien.
 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Finlands landslagsk­apten Tim Sparv säger att drömmen om en gruppseger och uppflyttni­ng till division A i Nations League lever stark. – Jag tror på oss och det skulle vara en jäkla stor grej om vi skulle komma först i gruppen.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Finlands landslagsk­apten Tim Sparv säger att drömmen om en gruppseger och uppflyttni­ng till division A i Nations League lever stark. – Jag tror på oss och det skulle vara en jäkla stor grej om vi skulle komma först i gruppen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland