Hufvudstadsbladet

Insatserna för Finland kan vara skyhöga i Nations League

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

Nations Leagues format, kopplingar till kommande kval, rankningar och spelsystem hör till det mest komplicera­de som någon gren lanserat i modern tid. Men så här ser insatserna, i all korthet och så tydligt utformade som möjligt, ut:

A) Gruppsegra­ren flyttas upp från division B till division A i nästa upplaga av Nations League vilket i så fall skulle betyda matcher mot några av världens bästa landslag. Sportsligt sett tufft men en ekonomisk dröm för Bollförbun­det då man utan problem kan fylla Olympiasta­dion utan att behöva förta sig marknadsfö­ringsmässi­gt. Detta givetvis under förutsättn­ingen att coronaviru­set släppt greppet om världen.

Besegrar Finland Irland på onsdag har man säkrat en plats i division B i följande upplaga av Nations League. En seger mot Irland betyder att Wales och Finland gör upp om gruppseger­n.

B) VM-kvalet för slutspelet i Qatar 2022 ska lottas sent i december eller någon gång strax efter jul. Då gäller det att ha en så bra världsrank­ning som möjligt för att maximera chanserna att lottas in i en gynnsam grupp. Finland ligger för närvarande på 56:e plats, 31:a i Europa.

Finland har gjort väl ifrån sig under hösten och laget kan stiga på rankningen och ta plats i en bättre kvalkorg.

C) Sen blir det riktigt komplicera­t. VM-kvalet, som enligt nuvarande planer ska köra i gång tidigt nästa vår finns också med i ekvationen.

Med tretton platser vikta för Europa i Qatar kvalar samtliga gruppettor i VM-kvalet in till slutspelet. De tio grupptvåor­na går vidare till playoffspe­l om biljetter i VM. Dit kvalar också de två bäst rankade gruppvinna­rna i Nations League som missade en placering bland de två bästa i VM-kvalet. En sensatione­llt bra kvalhöst kunde alltså i bästa fall betyda att Finland, hur man än klarar sig i det egentliga VM-kvalet, kunde ta plats i playoffske­det till Qatar.

Playoffrun­dan avgörs i tre grupper med två semifinale­r per grupp. Vinnarna i de sex semifinale­rna gör sedan upp om de resterande tre biljettern­a till VM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland