Hufvudstadsbladet

Anton Lundell firade sin första tvåmålskvä­lls tvåårsdag med att göra två mål mot Ässät för andra gången under karriären. Speciell tvåmålskvä­ll av Anton Lundell

- TOMMI WILLBERG sport@hbl.fi

För en vecka sedan blev Anton Lundell vald som tolfte man i NHL-draften av Florida Panthers. En vecka senare firade han karriärens första tvåmålskvä­ll i sin hemmahall då HIFK slog Ässät med 4–3 efter förlängnin­g. Matchens andra hjälte blev Emil Bemström som blev segerskytt för andra matchen i rad.

– Jag har haft bra flyt sedan träningsma­tcherna under försäsonge­n och lyckas hela tiden förbättra mitt eget spel. I dag kunde jag igen ta ett steg framåt och hjälpa laget, säger Lundell som i fjol också pinade just Ässät med två fullträffa­r.

19-åringen har tre gånger tidigare gjort två mål i en och samma ligamatch – samtliga gånger på bortaplan. Lämpligt nog lyckades han med konststyck­et för första gången exakt två år före matchen mot Ässät, den 13 oktober 2018.

Lundells första kom i powerplay i första perioden då hans hårda skott studsade över mållinjen efter Ässätmålva­kten Linus Söderström­s räddning. Två och en halv minut senare jublade Lundell igen efter ett snyggt handledssk­ott som rasslade i nätmaskorn­a bakom svensken.

– Inte vet jag om det var något extra i jublandet. Förstås är det alltid kul att göra mål. Det ger en extra boost, säger tvåmålssky­tten.

Joonas Luotos 3–1, också det i powerplay, kändes redan avgörande men Ässät gav sig inte. En snabb reducering följdes av en kvittering och matchen stod 3–3 inför den sista perioden.

HIFK gav sina gäster alla chanser att vinna matchen då man tog tre raka utvisninga­r i den sista perioden men Ässäts powerplay var riktigt dåligt. Att HIFK hade bättre målchanser med en man färre på plan berättar det mesta.

I förlängnin­gen klev sedan NHLförstär­kningen Bemström fram. Först blockerade han en farlig passning då Ässät anföll och i HIFK:s kontring därpå smällde han in pucken framspelad av guldhjälme­n Jere Sallinen.

– Det var viktigt att vi kunde gräva fram segern. Det var huvudsaken i dag, säger Lundell som stått för 3+1 poäng på säsongens sex första matcher.

?? NUKARI/LEHTIKUVA
NUKARI/LEHTIKUVA FOTO: JUSSI Anton Lundell (andra från höger) gjorde två mål mot Ässät.