Hufvudstadsbladet

Münchens klockor och roman av Rushdie stoff för färgspraka­nde orkestrala fresker

Svensk-ryska Victoria Borisova-Ollas färgspraka­nde orkestrala fresker är inspirerad­e av både Münchens klockor och en roman av Salman Rushdie.

- MATS LILJEROOS

SAMTIDA KONSTMUSIK Victoria Borisova-Ollas

Angelus: Orkesterve­rk. Kungliga filharmoni­kerna under Andrej Borejko (Angelus, Creation of the Hymn), Martyn Brabbins (The Kingdom of Silence, Before the Mountains Were Born) och Sakari Oramo (Open Ground). (BIS)

Döm om min förvåning när de stämningsm­ättade öppningsta­kterna till Victoria Borisova-Ollas orkesterve­rk Angelus i sitt frammanand­e av öppna vidder spontant förde tanken till, av alla, Aaron Copland. Förklaring­en ligger dock i att hon citerar ett brottstyck­e av en keltisk hymn.

Därefter är det kyrkklocko­r och klockspel i München som gäller, nedtecknad­e av tonsättare­n själv, och snart står det klart att vi har att göra med en svensk Respighi. Borisova-Ollas rör sig som fisken i vattnet bland de orkestrala uttrycksme­dlen och tycks njuta i fulla drag av att teckna en möjligast färgspraka­nde fresk, där även dramaturgi­n ägnats tillbörlig omsorg.

Stycket, uruppfört 2008, är en beställnin­g av Münchenfil­harmoniker­na och faktum är att Borisova-Ollas – född i Vladivosto­k 1969 och sedan 1992 bosatt i Sverige – redan länge varit en av Sveriges internatio­nellt mer uppmärksam­made tonsättare. I en tjugo år gammal recension, av orkestrala genombrott­sverket Wings of the Wind, prisar jag hennes klangliga fantasi och tekniska perfektion och de egenskaper­na har givetvis förädlats under årens lopp.

När några av hennes centrala orkesterve­rk nu samlats på skiva är det frågan om virtuost avfattade klangbad av ett inom samtidsmus­iken inte helt vanligt slag. Borisova-Ollas musik är i regel tonalt förankrad, även om hon vid behov tar sig avsevärda friheter i diverse riktningar, och stundom kan man förnimma ett romantiskt färgat grundstråk, som konfronter­at med mer arkaiseran­de element samt postmodern­t spektakulä­ra texturmäss­iga manövrer resulterar i en avgjort spännande syntes.

Utommusika­liska utgångspun­kter

Så till exempel i The Kingdom of Silence (2003), där inledninge­ns enkla vaggvisa gradvis övergår i alltmer surrealist­iskt framvällan­de orkesterer­uptioner, och så även i Before the Mountains Were Born (2005) – inspirerad av Psalm 94 och liksom så många av Borisova-Ollas verk programmat­iskt till sin natur, om än på ett allmängilt­igare plan än i den mer deskriptiv­a Angelus.

En utommusika­lisk utgångspun­kt gör sig gällande även i det av Salman Rushdies roman The Ground Beneath Her Feet inspirerad­e, enormt energiladd­ade stycket Open Ground (2006), medan det mer absolut hållna stråkorkes­terverket Creation of the Hymn från 2013 – ett arrangeman­g av en stråkkvart­ett – är skivans på sätt och vis mest opersonlig­a, om än i sig helt njutbara, musik.

Överlag kan Borisova-Ollas, oavsett det för handen liggande materialet­s natur, sägas ha funnit ett klart personligt tilltal och den enda tonsättare som känns relevant som jämförelse­objekt är den för ett år sedan avlidne georgiske mästaren Giya Kancheli, som på ett unikt sätt förmådde uppnå starkt expressiva uttryck med till synes enkla medel.

Kungliga Stockholms­filharmoni­kerna tycks trivas ypperligt i Borisova-Ollas raffinerat elaborerad­e partitur och Andrej Borejko, Martyn Brabbins samt orkesterns chefsdi

rigent, Sakari Oramo, gör av allt att döma ett nog så grundligt jobb. BIS-soundet är som vanligt i demonstrat­ionsklasse­n och tonsättare­ns verkpresen­tationer är personligt hållna snarare än analytiska på ett sätt som känns rätt sympatiskt.

Borisova-Ollas rör sig som fisken i vattnet bland de orkestrala uttrycksme­dlen och tycks njuta i fulla drag av att teckna en möjligast färgspraka­nde fresk, där även dramaturgi­n ägnats tillbörlig omsorg.

 ?? FOTO: MARTINA HOLMBERG/PRESSBILD ?? Victoria Borisova-Ollas tar sig avsevärda friheter som kompositör.
■
FOTO: MARTINA HOLMBERG/PRESSBILD Victoria Borisova-Ollas tar sig avsevärda friheter som kompositör. ■
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland