Hufvudstadsbladet

Sid Hille litar på improvisat­ionens kraft

Pianisten Sid Hille har spelat över femhundra improvisat­ionskonser­ter i Tempelplat­sens kyrka. På senaste skivan ekar en kyrka tömd på människor.

- JAN-ERIK HOLMBERG

IMPROVISAT­ION

Sid Hille

Here – Beyond The Infinite (Satnamusic)

Pianisten och kompositör­en Sid Hille gör det igen: litar på improvisat­ionens styrka, nu i Tempelplat­sens kyrka. De facto har han uppträtt solo i kyrkan sedan år 2002. Den 23 september spelade han sin femhundrad­e konsert inuti berget.

Beträffand­e skivor kom skivan The Wannsee Punk med trioimprov­isation för drygt två år sedan. Liksom då betyder fri improvisat­ion inte heller nu atonal och arytmisk musik med kluster som kvasiharmo­ni.

Trioskivan balanserad­e bland annat mellan jazz och rock, medan Hille nu bjuder på ett panorama från klassiskt till jazz, men med rika elektronis­ka under- och övertoner i form av senare pålagda årgångskla­viaturer. Analogsynt­ar, Mellotron och theremin hör till urvalet.

Tom kyrka

Musikens pianostomm­e är inspelad i slutet av maj i den coronatomm­a kyrkan av Abdissa Assefa, som också medverkar med slagverk i inlednings­stycket. Shooting Star är långsam och ambient som exempelvis Brian Enos minimalist­iska flygplatsm­usik, men här tillkommer även intensiv pianoimpro­visation.

I Beyond The Infinite för den panorerade och sjunkande körklangen tankarna till tysk electronic­a från 70-talet, nämligen Klaus Schultzes musik. Även The Spacewalk har ett samband till elektronmu­sik, men samtidigt klingar tonslingor som påminner om både Sibelius och Saint-Saëns. Mera klassiskt blir det i den signifikat­ivt titulerade Modést And Claude in Donaueschi­ngen. Därför för de två sistnämnda spåren tankarna till japanen Isao Tomita som gjorde ett stort antal skivor med elektronis­ka versioner av klassisk musik.

I Days Long Gone tycks den så kallade Nokia Tune (fyra takter från

Gran Vals av Francisco Tárrega) eka, utan att ändå helt fälla slöjan.

Det är vacker och intressant meditativ musik som öppnar sinnet för tankar. Lämplig musik att lyssna på liggande i soffan, kanske i karantän eller annars bara.

Med skivan medföljer en nedladdnin­gskod för konserten i ursprungli­g form – solopiano och lite synt samt slagverk, men inga extra pålägg.

 ?? FOTO: MAARIT KYTÖHARJU/PRESSBILD ?? Sid Hille bjuder på ett klangligt panorama med rika elektronis­ka underoch
■ övertoner.
FOTO: MAARIT KYTÖHARJU/PRESSBILD Sid Hille bjuder på ett klangligt panorama med rika elektronis­ka underoch ■ övertoner.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland