Hufvudstadsbladet

Dave Lindholm lägger ingen tid på oväsentlig­heter

- HENRIK JANSSON

Dave Lindholm har ägnat sin coronaledi­ghet åt att skriva en mängd nya låtar. Bluesen är temporärt lagd på hyllan och i stället anknyter han till den akustiska sångmusik han gjorde under 1980-talet. ROCK

Dave Lindholm

Dave Lindholm (Emsalö)

När Dave Lindholm ger ut sitt ungefär 50:e album – och 36:e soloalbum – drar jag mig till minnes att jag en gång frågat honom hur det är möjligt att hålla i gång en så frenetisk produktion­stakt.

– Jag ödslar inte tid på oväsentlig­heter, sa han då. På svenska, vilket var intervjusp­råket.

Under coronatide­rna har det sedan inte ens varit aktuellt med några spelningar, så han har satsat på att skriva låtar och uppenbarli­gen lagt mer tid på dem än på länge. Dubbelalbu­met med tjugofyra sånger är fräscht och nyansrikt, och saknar i det stora hela svackor.

Bluesen är temporärt lagd på hyllan, och i stället anknyter han till den delvis akustiska sångmusik han gjorde under 1980-talet. Fast texterna är betydligt mörkare, drivna av ett existentie­llt allvar; den obekymrade partysväng han ibland levererat saknas helt. ”Om du vill vinna, måste du lära dig att avstå”, sjunger han nu.

Ljudbilden är i varje fall öppen och luftig, och arrangeman­gen behagligt minimalist­iska så att den med ålderns rätt skrovligar­e rösten och texterna får gott om utrymme. Ovanligt nog saknas trummor i de flesta låtarna, i stället läggs dragspel, flöjt, fiol, klaviature­r och sitra in vid behov.

Bärande är Daves och Jani Viitanens gitarrer. Daves talang som låtskrivar­e har genom åren i så hög grad betonats att man ofta glömt bort vilken fin gitarrist han också är, med en suverän känsla för instrument­ets nyansmöjli­gheter.

Och i en tid då artister ofta satsar på enskilda låtar till strömnings­tjänsterna känns det fint med en rejäl dubbel-lp där låtarna tycks samspela med varandra.

 ?? FOTO: SEPPO SAMULI/LEHTIKUVA-ARKIV ?? Ralf Henrik ”Dave” Lindholm
■ har temporärt lagt bluesen på hyllan och återgått till 1980-talets akustiska sångmusik.
FOTO: SEPPO SAMULI/LEHTIKUVA-ARKIV Ralf Henrik ”Dave” Lindholm ■ har temporärt lagt bluesen på hyllan och återgått till 1980-talets akustiska sångmusik.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland