Hufvudstadsbladet

Dags att göra upp en julbudget nu

Julen medför alltid extra utgifter. Det är inte bara presentern­a som slukar pengar utan vi kostar på oss dyrare festmat och godsaker. Därtill kommer eventuella resor till släktingar, städning och pynt. Med en julbudget kan man klara julen utan att ta lån.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Att julen är en av våra dyraste högtider håller säkert alla med om. Tidigare år har många familjer finansiera­t sitt julfirande med skatteåter­bäringen, som betalades ut lämpligt i början av december. Den bonusen behöver man inte räkna med i år, då datumen för återbetaln­ingen har ändrats och spridits ut över året, många har fått sina pengar redan i augusti.

– Det är få skattebeta­lare som har sådan självdisci­plin att man sätter undan pengarna och sparar dem till december. Men att låna pengar till sitt julfirande är inget bra alternativ – det om något är tråkigt att betala för julen i februari. För ett lån måste alltid betalas tillbaka, påpekar projektkoo­rdinator Erkki Ukkola på Marttaliit­to, systerförb­und till Finlands svenska Marthaförb­und.

I stället rekommende­rar Ukkola att man gör upp en julbudget och sparar pengar nu i oktober och november för att ha råd med allt som ska skaffas i december.

– Enligt en färsk undersökni­ng är 40 procent av finländarn­a inte beredda på oväntade utgifter. För att undvika snabblån och skuldsättn­ing borde man ha sparat en summa som motsvarar två, tre månaders inkomst i buffert för oväntade utgifter, men vi vet att det här är en omöjlighet för många låginkomst­tagare som lever ur hand i mun, säger Ukkola.

Mager jul i många hem

Nu är förstås julen ingen oväntad utgift, den infaller regelbunde­t varje år. I år kommer julen att bli extra svår i många familjer, främst till följd av coronaviru­set och de permitteri­ngar och uppsägning­ar som drabbat många människor sedan i mars.

– Gör upp en budget. Lista vilka inkomster hushållet kan räkna med under resten av året och beräkna vilka utgiftspos­ter det finns. Mat och boende slukar mest pengar, men också arbetsreso­r, försäkring­ar och elräkninga­r måste betalas varje månad, dem kan man inte spara in på. Gör en lista på utgifter som inte är nödvändiga och spara in där, så att det finns pengar på kontot inför julen, rekommende­rar Erkki Ukkola.

Gamla hederliga marthatips kommer väl till användning här, som att man inte går hungrig till matbutiken, att man gör upp hela veckans matlista och därefter inköpslist­an och på det sättet undviker att göra dyra impulsinkö­p. Ukkola föreslår också att man bygger upp en slags prismedvet­enhet, så att man vet vad olika livsmedel kostar och att man vid behöv kan ersätta dyra ingrediens­er med billigare sådana.

– Planera julens meny så att det som köps hem går åt. Det är ingen vits att köpa hem ett halvt kilo av nån råvara om man bara behöver en tesked av det till ett bakverk.

Välj billig vardagsmat

Han påpekar också att folk numera inte vill äta samma maträtter i tre dagar, så man behöver inte köpa hem jättemycke­t av varje julrätt.

– Genom att undvika matsvinn sparar man en stor slant. Köp bara så mycket som du vet att går åt, eller går att återanvänd­a som bas i nästa måltid, tipsar Erkki Ukkola.

En annan sak som tål att tänka på är vardagsmat­en och att den under bara ett par decennier har blivit väldigt lyxig. Numera äter vi lax, kyckling och biffar också till vardags, medan sådant klassades som finare veckosluts­mat så sent som på 1970-talet. En återgång till billigare och enklare vardagsmat, som soppor, grytor och långpannor, skulle betyda stora inbesparin­gar i matutgifte­rna.

Lyckas man dessutom göra dem vegetarisk­a så är det samtidigt en betydande klimatgärn­ing.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Julen kommer inte som nån överraskni­ng, den medför extra utgifter varje år i form av mera mat, julklappar och dekoration­er. Det lönar sig att sätta undan pengar för dessa så att julfirande­t inte leder till lån och stora skulder.
FOTO: MOSTPHOTOS Julen kommer inte som nån överraskni­ng, den medför extra utgifter varje år i form av mera mat, julklappar och dekoration­er. Det lönar sig att sätta undan pengar för dessa så att julfirande­t inte leder till lån och stora skulder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland