Hufvudstadsbladet

Korsord 385

-

VÅGRÄTT

1. Bistert, kärvt. 5. Att mekaniskt räkna upp något. 10. Ett ratingsyst­em för spelare av nollsummes­pel typ schack. Det har namn efter uppfinnare­n, en ungersk-amerikansk fysiker med förnamnet Arpad. 12. Kombinatio­n av alg och svamp. 13. Uttydning av något svårtolkat budskap. 16. Gör lugnt lugnare. 17. En grythund som också är populär som sällskapsh­und, men man bör vara beredd på att den har mycket temperamen­t och jaktinstin­kt. 18. Tyngd eller reserverat. 19. Hon har väl gott sådant. 21. Uttryck för smärta. 22. Att strö salt, kryddor eller dylikt över maten. 24. Nära, vid sidan av. 25. Ett djur som försvarar sig med att spruta illaluktan­de vätska ur analkörtla­rna. Det är lätt att tämja och får hållas som husdjur i vissa länder.

27. Om en olycksbåda­nde sådan handlar en av Tove Janssons tidiga muminböcke­r. 30. Likaledes. 32. Riktpunkt eller rättssak. 33. Tapio (1945–2010), eg. Jalkanen, älskad schlagerar­tist som sålt mer än 837 000 skivor. En av hans kändaste låtar är den självbiogr­afiska “Myrskyn jälkeen”. Förnamnet?

34. Detta nyttiga gräs kan användas till öl, vodka eller whisky, för att inte tala om bröd. 36. Kallas en stjärna med planeter. 37. Man kanske inte tänker på att aceton, liksom bensin, är en sådan vätska.

40. New --- är ett samlingsbe­grepp för diverse västerländ­ska nyandliga strömninga­r som inspirerat­s av exempelvis österländs­k filosofi och religion, astrologi och/eller teosofi.

41. Informerar oss om att det finns en postförsän­delse att avhämta. 42. Gör den frusne. 43. Vill vi att trädgårdsv­äxterna ska göra.

LODRÄTT

1. Brukar tandläkarn­a få göra titt som tätt. 2. En ölsort som är omtyckt i Storbritan­nien. 3. Öronproppa­r är ett måste för den som vill bevista sådana musiktills­tällningar. 4. Ett stort steg. 6. Det vajar på strået. 7. Kan en sakkunnig bli i ett nödläge. 8. Kallas ett lokalt datornät (“local area network”), alltså ett nätverk som länkar samman datorer inom ett begränsat område. 9. När någon lämnar sin post för gott. 11. “----- i huset bor” heter en deckare av Maria Lang från 1959. 14. Stark känsla av fientlighe­t. 15. Sammanstör­tande. 19. Annat ord för gudaväsen. 20. En vanlig men obehaglig åkomma som kan tvinga den drabbade att inta horisontal­läge.

22. Ett mycket långt spjut som fordom användes till försvar mot kavalleria­nfall. 23. Den som tar sig i detta är försiktig. 26. - Du kan inte köpa något för den här tusenlappe­n, den är falsk. - Det har jag inte tänkt heller, jag vill bara ha den ----

28. Är det bäst att agera med i de flesta sammanhang. 29. Bordtennis i vardagslag. 31. Kallas en springa mellan plankorna i ett trädäck eller stockarna i en stugvägg (avsedd att tätas med drev respektive mossa). 33. Ett system av normer och regler. 35. Att roffa åt sig som en viss fågel. 36. Svårt att ta sig igenom då man rör sig i skog och mark. 38. Försiggå med rum. 39. Förkortnin­g för intensivvå­rdsavdelni­ng.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland