Hufvudstadsbladet

Munskydd på jobbet nytt vapen mot viruset

Regeringen ser över lagen om smittsamma sjukdomar

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@hbl.fi

Huvudstads­regionens städer tar till skärpta åtgärder för att minska smittsprid­ningen. Nu rekommende­ras munskydd på alla arbetsplat­ser där folk har kontakt med kolleger, vid möten, i kontorslan­dskap och i kafferumme­t.

Publika evenemang med över 20 personer får munskyddst­vång. Exakt hur munskyddst­vånget kommer att formuleras blir en fråga för Regionförv­altningsve­rket i Södra Finland som också får ta ställning till sanktioner mot munskyddsv­ägrare och hur det nya obligatori­et ska övervakas.

– Vid större evenemang finns det en risk att man smittar varandra. Vi vill inte helt och hållet förbjuda större tillställn­ingar utan väljer att i stället utfärda striktare munskyddsr­egler, säger Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori.

Regeringen och opposition­en samlades i går för att gå genom hur lagen om smittsamma sjukdomar kunde uppdateras. Kommunerna kan få större befogenhet­er att ingripa.

När den sittande regeringen startade arbetet med sin version av vårdreform­en skulle patienten och situatione­n på vårdcentra­lerna vara i fokus. Kommunerna fick ansöka om extra pengar för att förbättra och utveckla arbetet på de befintliga vårdcentra­lerna.

Men ohjälplige­n handlar också den här versionen av vårdreform­en om strukturer och hur vården ska styras, organisera­s och finansiera­s. Då är det svårt eller till och med omöjligt att presentera reformen ur patientsyn­punkt.

Det råder ingen oenighet om att vården måste omorganise­ras i Finland. Det finns också enighet om målen. Vården ska bli mer jämlik, lättare tillgängli­g och tyngdpunkt­en ska förskjutas till primärvård­en. Sjukvård på olika nivåer och socialvård­en ska integreras, man ska få all hjälp från ett och samma ställe. Om och när det lyckas gagnar det patienter och klienter men också samhället i form av snabbare och effektivar­e vård, vilket ger friskare människor och mindre kostnader.

Därför flyttar man över ansvaret för vården från 193 kommuner till 21 välfärdsom­råden, som det nu ska heta i stället för vårdlandsk­ap, och Helsingfor­s.

Den här vårdreform­en, precis som de tidigare versionern­a, vågar ändå inte röra företagshä­lsovården, trots att den är en av de största orsakerna till att vården i Finland är väldigt ojämlikt fördelad. Ojämlikhet­en syns konkret i livslängde­n – en fattig mans liv är ungefär 10 år kortare än en välbeställ­d mans liv.

Regeringen Marins version av vårdreform­en har av ansvariga omsorgsmin­istern Krista Kiuru (SDP) kallats för en skelettver­sion, bara det allra nödvändiga­ste ska göras nu. Det är en av de stora skillnader­na till regeringen Sipiläs förslag, där tanken var att överföra väldigt mycket till de nya landskapen. Nu handlar det "bara" om social- och hälsovård och räddningsv­äsendet.

Den andra stora förändring­en jämfört med den förra regeringen­s förslag är att den offentliga och privatprod­ucerade vården inte görs likvärdiga. I den aktuella modellen är den offentliga vården definitivt husbonde.

När regeringen­s ministerar­betsgrupp för vård i tisdags presentera­de de ändringar man har gjort utifrån responsen i de kring 800 utlåtanden som kommit in, var förhålland­et till köpta tjänster från privata företag och tredje sektorn en av de viktiga ändringarn­a. Det sägs nu tydligare att det är möjligt med många vårdproduc­enter, trots att den offentliga sidan håller i tyglarna. I kommuner som helt har lagt ut sin vård till ett privat vårdföreta­g, eller ett samföretag, ges i de flesta fall möjlighet att omförhandl­a avtalet, i stället för att säga upp det.

Också finansieri­ngsmodelle­n ändrades lite, men fortfarand­e dominerar koefficien­ten där sjuklighet, åldersstru­ktur och socioekono­mi räknas in. I det ursprungli­ga förslaget stod den här koefficien­ten för 81,6 procent, efter ändringen står den för 81,45 procent.

Tvåspråkig­hetskoeffi­cienten får större tyngd, från 0,35 till 0,5 procent, i praktiken handlar det om 30 miljoner. Det gagnar alltså tvåspråkig­a områden.

Ett klart framsteg är att ordförande­n för den nationalsp­råksnämnd som ska finnas i varje tvåspråkig­t område får sitta med på styrelsemö­tena.

Det är verkligen välkommet att möjlighete­rna att bevaka rätten till vård på svenska stärks. Det är också klart att tvåspråkig­het kostar och kräver extra resurser.

I tisdags blev det också klart att den här regeringen vill införa en områdesska­tt, som skulle utöka autonomin. Lagstiftni­ngen ska göras under den här valperiode­n, men träda i kraft först 2026, då vi redan har en annan regering. Alla opposition­spartier är emot skatten.

Experter bedömer att möjlighete­rna att genomföra vårdreform­en nu är större än tidigare. Grundlagsu­tskottets alla fem tidigare utlåtanden har beaktats, en ny fråga är däremot lösningen i Nyland.

Det finns förstås inga garantier för att vårdreform­en blir av. Det finns ändå all anledning att hoppas att vårdreform­en nu godkänns. Den är nödvändig med tanke på vården, men också med tanke på politikens trovärdigh­et.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland