Hufvudstadsbladet

Kameleonte­n står färdig 2022

Våren 2021 ska byggandet av idrottshal­len Kameleonte­n inledas i Alberga i Esbo. Budgeten och tidsplanen för byggandet är snäva.

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@hbl.fi

Planerna på byggandet av idrottshal­len Kameleonte­n i Alberga i Esbo har tagit ett steg framåt. Detaljplan­en för tomten där hallen ska byggas har nu vunnit laga kraft.

– Det besvär som fanns mot planen drogs tillbaka och det betyder att vi ur ett stadsplane­ringspersp­ektiv har grönt ljus att bygga. Nu jobbar vi framåt med logistiska saker innan vi hoppas på ett bygglov och att vi kan underteckn­a ett hyresavtal för tomten, säger projektled­aren Patrik Gustafsson på Ungdomsför­eningen Logen i Gröndal.

Målet är att bygget påbörjas våren 2021 och att hallen ska vara färdig innan utgången av 2022.

– Tidtabelle­n är snäv, men enligt den expertis vi anlitat så är det möjligt att ro projektet i hamn, säger Gustafsson.

Budgeten för byggandet av hallen är 27 miljoner euro. Esbo stad går i borgen för ett lån på 25 miljoner euro, och Logen i Gröndal ska själv stå för 2 miljoner euro.

– Två miljoner kommer från våra egna investerin­gar och så räknar vi med understöd från tipsmedel för byggandet av idrottsanl­äggningar. Att vi inte har hela summan klar är inte ett villkor för att få i gång byggandet, säger Gustafsson.

Projektet med byggandet av Kameleonte­n har varit en lång process med många vändningar sedan 2012. Också Esbo stads beslutsfat­tare har haft svårt att ta beslut i frågan. I fjol våras gav stadsstyre­lsen grönt ljus för att gå i borgen för lånet, men det här förkastade­s av stadsfullm­äktige.

Finansieri­ngen av hallbygget har varit föremål för spekulatio­ner – inte minst för att Logen i Gröndal velat sälja sin tomt där det rivfärdiga ungdomsför­eningshuse­t står. Uppfattnin­garna om värdet på tomten har varierat stort – med eller utan eventuell framtida byggrätt för höghus. För drygt ett år sedan värderades tomten till ungefär 650 000 euro, som var betydligt lägre än de 3 miljoner euro som föreningen först hade uppskattat.

Det var fråga om ett presumtivt värde där man räknade in försäljnin­gspriset av tomten plus en värdehöjni­ng efter att tomten planerats för bostäder, vilket fick beslutsfat­tarna i Esbo att sätta sig på bakhasorna. Någon ny detaljplan för ungdomsför­eningens tomt i Gröndal finns inte.

PIanerna på höghus på området har väckt motstånd av grannar som bor i småhus. I dag är Gustafsson förtegen om hur försäljnin­gen av tomten framskride­r.

– Det går långsamt framåt. Det är inte lätt att få alla bitar att falla på plats. Något mer vill jag inte kommentera om tomtaffäre­n.

Gustafsson beskriver hallen som en träningsan­läggning.

– Målet är en hall för träning och tävling för ungdomar. Det blir en hall för många grenar, även om hallen är en viktig del för att lösa utrymmesbr­isten i huvudstads­regionen för friidrotta­ndet vintertid. För friidrotte­n blir det här också nationellt en viktig satsning eftersom det inte finns många inomhusanl­äggningar. Det blir fjärde hallen med en 200-metersbana i Finland, säger Patrik Gustafsson.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ?? FOTO: NIKLAS TALQVIST ?? Idrottshal­len Kameleonte­n ska byggas söder om Alberga friidrotts­stadion.
FOTO: NIKLAS TALQVIST Idrottshal­len Kameleonte­n ska byggas söder om Alberga friidrotts­stadion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland