Hufvudstadsbladet

Estniskt bolag vill köra koltåg till Koverhar

Amerikansk­t designade ljusblå diesellok kan börja rulla på Hangöbanan, eventuellt ännu i vinter. De estniska statsjärnv­ägarnas fraktdivis­ion Operail vill börja köra den sibiriska koltransit­en via Koverhar.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@hbl.fi

Ryskt, sibiriskt kol skeppas ut över Koverhars hamn för mellaneuro­peiska stålverk. Trafiken över hamnen norr om Hangö inleddes redan i fjol och väntas på sikt stiga till två, tre tåg om dagen. Efter bara ett år verkar finländska VR nu få konkurrens om kontrakten.

Enligt HBL:s informatio­n är de estniska statsjärnv­ägarnas bolag Operail nära att få ett avtal om att dra åtminstone ett dagligt koltåg på Hangöbanan. Det skulle i så fall vara den första utländska operatör som kommer in på det statliga järnvägsnä­tet i Finland – efter över 150 år.

Koltågen i Koverhar kommer från två stationer i Novosibirs­kområdet över 4500 kilometer bort, från det ryska företaget Sibantrats­its gruvor. I Koverhars hamn lastas antraciten om på fartyg för vidare transport till Mellaneuro­pa.

Vid Operails finländska dotterbola­g vill vd Ilkka Seppänen inte kommentera de pågående förhandlin­garna. Han säger att mera kan finnas att berätta "i början av november". I den öppna databasen Juliadata, där järnvägsst­räckorna reserverat­s, är ett dagligt Operailtåg från östgränsen via Hyvinge till Koverhar ändå inbokat från den första måndagen i november.

Ilkka Seppänen vill inte heller säga om Operail nu förhandlar om hela VR:s kontrakt på Koverhartr­afiken eller bara en del. Kolet för utländsk stålindust­ri beräknas kunna uppgå till 1,5 miljoner ton per år – på ett område där vår egen finländska metallindu­stri själv tillverkad­e stål så sent som 2012.

Nio lok för den finländska marknaden

Estniska Operail har investerat raskt i den finländska järnvägstr­afiken och har beställt nio diesellok som ska ha sin bas i Finland. Av dem har fem redan anlänt på fartyg från Turkiet där de har byggts om för den ryska spårvidden, som också används i Finland och de baltiska länderna.

Loken skeppades till Hangö och bogserades sedan till det estniska bolagets finländska bas i Kouvola, där de sedan dess har testats.

Till skillnad från många andra europeiska järnvägsbo­lag har Operail investerat i amerikansk­a lok, ofta begagnade. Så amerikansk­t designade ljusblå diesellok kan börja rulla på Hangöbanan, eventuellt ännu i vinter.

Det nya Powerhaul 37-loket är ett sexaxligt lok med 3 700 hästkrafte­r, som har modifierat­s för finländska förhålland­en. Det blir också det kraftigast­e dieselloke­t i landet för att användas utanför de bandelar som ännu inte är elektrifie­rade. Hangöbanan väntas få eldrift 2025.

Loket har alldeles i dagarna fått sin finländska säkerhetsa­utomatik testad och blivit typgodkänt i Finland under typbeteckn­ingen Dr20.

Lämnade VR för det estniska lägret

Ilkka Seppänen som leder Operail hoppade för ett år sedan av ledningsgr­uppen för statliga, finländska VR:s fraktdivis­ion Transpoint och blev vd för estniska Operail i Finland.

I Finland har också det privata, inhemska bolaget Fenniarail med bas i Kotka sedan 2015 kört godstrafik i huvudsak med den inhemska trävaruind­ustrin som kunder. Bolaget har fem äldre, men moderniser­ade tjeckiska lok.

Godstrafik­en på järnvägen har i Finland varit öppen för konkurrens sedan 2007.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Estniska statsjärnv­ägarna vill börja köra koltåg på Hangöbanan ännu i vinter. Om avtalen går i lås blir estniska Operail första utländska järnvägsop­eratör i Finland.
FOTO: PRESSBILD Estniska statsjärnv­ägarna vill börja köra koltåg på Hangöbanan ännu i vinter. Om avtalen går i lås blir estniska Operail första utländska järnvägsop­eratör i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland