Hufvudstadsbladet

1–0

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

Fredrik Jensen är på hugget, han gjorde mål igen när Finland lyckades lägga Irland på rygg.

Som både Fredrik Jensen och landslagst­ränaren Markku Kanerva sade efter match. Det här var tufft. Irland bjöd upp till kamp och kunde mycket väl ha gått segrande ur leken. Men Finland fortsätter att nå resultat och att ha marginaler­na på sin sida. 1–0 mot Irland betyder att Finland säkrat en plats i nästa upplaga av Nations League och att gruppseger­n i allra högsta grad ligger inom räckhåll.

– Nu tar vi två segrar till och lämnar inget åt slumpen. Det är det enda vi går för, säger Teemu Pukki.

Pukki gjorde visserlige­n inte mål den här gången heller men Norwichanf­allaren hörde ändå till planens giganter.

Jensen, målskytt senast mot Bulgarien då han hoppade in efter en dryg timmes spel, fick chansen från start nu då tränare Markku Kanerva valde att satsa på Augsburgpr­offset tillsamman­s med Pukki på topp. Jensens insats var inte hans bästa i landslaget men det minns ingen om ett år eller två. Målskyttar kommer folk alltid ihåg och Jensen är inne i ett fint stim i landslaget där han gjort sju mål på sexton matcher och ett mål var 94:e minut.

– Det här var en riktigt svår match. Irland var bra och vi hade problem. Men ett bra lag kan vinna svåra matcher också då det inte stämmer fullt ut, säger Jensen.

– Det här var en arbetssege­r av ett lag med stort L. Alla killar gav allt och då har vi alltid chansen. Ett mål räcker då vi är så bra i defensiven, säger Kanerva.

Att ett mål räckte var långt också stjärnmålv­akten Lukas Hradeckys förtjänst. Leverkusen­keepern stod för ett par riktigt svettiga räddningar i slutminute­rna då Irland tryckte på med allt man hade.

– Jag har ett fantastisk­t lag som spelar framför mig. Räddningar­na jag gör ska jag göra, säger Hradecky.

Pukki? Hade ett par bra lägen som inte satt denna gång heller. Men Pukki var utmärkt trots att nättrassle­t uteblev. Han var delaktig i spelet på ett helt annat sätt än mot Bulgarien. Steget var rappt och fysiken fanns där igen.

– Klart jag kunde ha gjort mål. Båda avsluten slickade väl stolpen men fullträffa­rna kommer nog. Jag är inte orolig, säger Pukki.

Irland var rätt beskedligt i Dublin men spelade på en helt annan nivå nu, trots att coronaviru­set tvingade tränare Stephen Kenny att möblera om i truppen rätt rejält. Irländarna hade läst på och taktiken där man pressade Joona Toivio och Glen Kamara gjorde att Finland stundtals fick problem i uppspelsfa­sen.

Irland hade en riktigt bra period i början av andra halvlek och ledningsmå­let hängde i luften. Enda Stevens hade en vacker lyftning i ribban och Matt Doherty en kanon tätt utanför.

Men så brast det i kommunikat­ionen mellan meriterade och rutinerade målvakten Darren Randolph och uteförsvar­et. Pukki snappade upp den slarviga insparken, avancerade och slog in bollen framför mål där en viss Jensen var framme och satte matchens enda mål.

– Teemus mål helt och hållet. Otroligt bra jobbat av honom, säger Jensen.

– Jag tror inte att deras målvakt räknade med att jag skulle pressa så högt. Men jag såg chansen, fick bollen och så blev det mål, säger Pukki.

Segern innebär alltså att Finland säkrat en plats i division B i nästa upplaga av Nations League. Till och med division A är möjligt och gruppseger­n finns i allra högsta grad inom räckhåll.

– Aptiten växer i takt med segrarna, säger Kanervas vars landslagst­åg tuffar på.

Ett tåg som inte visar några tecken alls på att tappa fart.

?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ??
 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Fredrik Jensens målform i landslaget håller i sig.