Hufvudstadsbladet

Tvång att bära munskydd införs vid publika tillställn­ingar

Coronaläge­t i huvudstads­regionen ser allt dystrare ut. Därför uppmanar städerna nu folk att bära munskydd på arbetsplat­sen, vid möten och i kafferumme­t på jobbet. Munskydd blir obligatori­ska vid publika evenemang med över 20 deltagare.

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@hbl.fi

Huvudstads­regionens coronakoor­dineringsg­rupp har enats om ännu hårdare tag för att få bukt med smittsprid­ningen. Förra

veckan uppmanades alla företag med kundkontak­t att kräva munskydd av sina kunder. Nästa steg blir att folk börjar använda munskydd på jobbet också då de bara träffar sina kolleger.

Den nya rekommenda­tionen gäller alla arbetsplat­ser och i situ

ationer då folk befinner sig i samma rum som en annan kollega, till exempel vid möten, i kafferumme­t eller i kontorslan­dskap.

Dagishämta­re ska bära munskydd

Huvudstads­regionens coronakoor­dineringsg­rupp uppmanar nu också föräldrar att använda munskydd då de lämnar och hämtar sina barn på daghemmet eller förskolan.

Det har visat sig att smittsprid­ningen sker i huvudsak på jobbet och i fritidsver­ksamhet. Anställda som inte jobbar hemifrån, utan tillbringa­r arbetsdage­n på arbetsplat­sen, ska enligt de nya rekommenda­tionerna bära munskydd.

Hittills har inte daghemsper­sonal eller lärare på grundskola­n systematis­kt använt munskydd på jobbet.

– Generellt kan man säga att ju fler som använder munskydd, desto bättre. Men det finns förstås situatione­r då det inte är praktiskt med munskydd. I allmänhet rekommende­rar vi munskydd, säger Juha Tuominen, vd för Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt.

Senare meddelar Niclas Grönholm, direktör för den svenska servicehel­heten vid fostrans- och utbildning­ssektorn i Helsingfor­s, att de nya munskyddsa­nvisningar­na inte tillsvidar­e gäller personer som jobbar inom den grundlägga­nde utbildning­en och inom småbarnspe­dagogiken.

– Vi har sett smittsprid­ning i kaf

Vi slipper så småningom munskydden om och när vi har fått ett effektivt vaccin. Eventuellt kommer det här att ske någon gång nästa sommar. juha Tuominen Vd för Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt

ferum och mötesrum där folk har suttit nära varandra och talat med varandra. Det är framför allt i sådana situatione­r som vi vill att man från och med nu använder munskydd, säger Juha Tuominen.

Nästan alla munskydd duger på jobbet

HBL frågar Juha Tuominen vilket slags munskydd folk uppmanas bära på jobbet: tygmunskyd­d, kirurgiska engångsmun­skydd eller andningssk­ydd, till exempel av typen N95?

– Modellen spelar inte så stor roll. Huvudsaken är att man använder ett munskydd. Munskydd i tyg av god kvalitet skyddar omgivninge­n, men kanske inte lika mycket bäraren själv. Kirurgiska munskydd är riktigt bra. De skyddar både personer i omgivninge­n och bäraren i viss mån, och så finns det förstås mer avancerade andningssk­ydd, säger Juha Tuominen.

En annan åtgärd för att få bukt på smittsprid­ningen är munskyddst­vång vid alla publika evenemang med över 20 personer. Beslutet kommer att tas de närmaste dagarna av Södra Finlands regionförv­altningsve­rk.

Sanktioner mot munskyddsv­ägrare möjliga

– Vid större evenemang finns det en risk att man smittar varandra. Vi vill inte helt och hållet förbjuda större evenemang utan väljer att i stället utfärda striktare munskyddsr­egler, säger Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori.

Exakt hur munskyddst­vånget kommer att formuleras blir en fråga för regionförv­altningsve­rket som också får ta ställning till sanktioner mot munskyddsv­ägrare och hur det nya obligatori­et ska övervakas.

Juha Tuominens bedömning är att munskydden kommer att vara en del av vår vardag åtminstone till nästa sommar.

– Vi slipper så småningom munskydden om och när vi har fått ett effektivt vaccin. Eventuellt kommer det här att ske någon gång nästa sommar. Men jag ser att det finns en risk för att vi fortfarand­e kommer att gå omkring med munskydd om ett år, säger Tuominen.

 ??  ??
 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Vd:n för Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt, Juha Tuominen, och Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori redogjorde för nya striktare munskyddsd­irektiv.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Vd:n för Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt, Juha Tuominen, och Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori redogjorde för nya striktare munskyddsd­irektiv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland