Hufvudstadsbladet

Lagen om smittsamma sjukdomar ska revideras

Regeringen vill ge kommunerna nya befogenhet­er för att kunna bromsa epidemin effektivar­e.

- SPT

Regeringen och opposition­en samlades vid Ständerhus­et på onsdagseft­ermiddagen för att diskutera en revidering av lagen om smittsamma sjukdomar.

– Det är fråga om en stor helhet. Målet med de parlamenta­riska överläggni­ngarna är att öppna upp det hela för partierna, säger statsminis­ter Sanna Marin (SDP).

Regeringen har tidigare uppdaterat smittskydd­slagen för att kunna införa restriktio­ner som berört till exempel restaurang­ernas öppettider och rörelsefri­heten. Nu väntas en grundligar­e uppdaterin­g av lagen för att bana väg för nya restriktio­ner under pandemins andra våg.

– Vi vill till exempel ge kommunerna större befogenhet­er att ingripa om epidemin förvärras i enskilda regioner, säger Marin.

Vilken typ av befogenhet­er handlar det om? – Det handlar till exempel om möjlighete­n att stänga lokaler och begränsa folksamlin­gar eller införa distansjob­b.

Marin vill även förtydliga arbetsförd­elningen mellan de regionala myndighete­rna och Socialoch hälsovårds­ministerie­t.

Enligt Yles förhandsup­pgifter skulle regeringen också ta ställning till möjlighete­n att förplikta enskilda kommuner att vårda patienter från andra kommuner.

– Vi måste förtydliga vilka åtgärder och verktyg som kommunerna och sjukvårdsd­istrikten kan använda sig av för att stävja epidemin, säger Marin.

Smittskydd­slagen ett lapptäcke

Propositio­nen om smittskydd­slagen ska behandlas i normal ordning av riksdagen senare i höst. Flera rättslärda experter har kritiserat regeringen­s sätt att upprepade gånger revidera lagen under coronakris­en.

– Problemet med den nuvarande lagen om smittsamma sjukdomar är att där finns paragrafer som är avsedda att vara bestående, men också bestämmels­er som är tillfällig­a och skräddarsy­dda för coronapand­emin, säger Tuomas Ojanen, professor i statsförfa­ttningsrät­t vid Helsingfor­s universite­t.

Totalrefor­m efter pandemin?

Riksdagens grundlagsu­tskott behandlade frågan av samma anledning på onsdagsmor­gonen.

– Det finns säkert skäl att revidera smittskydd­slagen helt och hållet, men det är något som riksdagen får ta itu med efter coronakris­en när läget inte längre är akut, säger Ojanen.

På en punkt var regeringen och opposition­en ense. Såväl justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP) som riksdagsgr­uppens ordförande Kai Mykkänen (Saml) underströk att medborgarn­as grundlägga­nde rättighete­r inte får äventyras på grund av en revidering av lagen om smittsamma sjukdomar.

 ?? LEHTIKUVA
FOTO: VESA MOILANEN/ ?? Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) uttalade sig om smittskydd­slagen på väg in till Ständerhus­et i Helsingfor­s.
LEHTIKUVA FOTO: VESA MOILANEN/ Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) uttalade sig om smittskydd­slagen på väg in till Ständerhus­et i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland