Hufvudstadsbladet

Allt fler behöver sjukhusvår­d då epidemiläg­et eskalerar

Sjukvårdsd­istrikten är beredda på en andra våg av coronaepid­emin. Ännu ökar antalet personer som behöver vård för covid-19 blygsamt, men i Helsingfor­s, Vasa och Åbo kan läget förändras snabbt.

- ELSA KEMPPAINEN/SPT

Coronaläge­t eskalerar runtom i landet och vid sjukvårdsd­istrikten förbereder man sig för att fler snart behöver sjukhusvår­d. Ännu är bara få inlagda på sjukhus men beredskap finns – till skillnad från i våras då alla blev tagna på sängen av epidemin som spred sig snabbt och okontrolle­rat.

Institutet för hälsa och välfärd rapportera­de på onsdagen att 48 personer i hela landet fick sjukhusvår­d på grund av coronasmit­ta. Sammanlagt åtta personer fick intensivvå­rd.

I Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt vårdas sammanlagt 14 personer. Av dem är nio personer på vårdavdeln­ing och fem får intensivvå­rd.

– Behovet av vård har ökat, men är ännu måttfullt eftersom de som nu blir smittade är i åldern 20–40, säger Veli-Matti Ulander som är administra­tiv överläkare vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt.

På våren slog coronan hårt mot bland annat äldreboend­en vilket skapade ett stort behov av vård.

Nu håller antalen fall på att öka också bland den äldre befolkning­en vilket kommer att leda till ett ökat behov av intensivvå­rd.

Den här gången har sjukvårdsd­istrikten ändå hunnit förbereda sig. Vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt är beredskape­n god och man ökar kapacitete­n när det finns behov.

Men är det sjukhusvår­d eller vila i hemmet som gäller? Här avgör patientens allmäntill­stånd, säger överläkare­n. En coronasmit­tad person med feber kan till exempel stanna hemma och ta febernedsä­ttande medicin.

– Utan vidare kan man stanna hemma om man inte har några värre symtom.

"Alla som behöver vård ska få det"

I Vasa syns det akuta coronaläge­t redan på sjukhuset. Ett fåtal patienter, än så länge färre än fem, får sjukhusvår­d men ingen får intensivvå­rd.

– Vi ser nu de första fallen som behöver vård och vi är rädda att de blir fler, säger chefsöverl­äkare Peter Nieminen vid Vasa centralsju­khus.

Alla som behöver vård ska enligt Nieminen få det, och beredskape­n är nu höjd i Vasa sjukvårdsd­istrikt. Personalen arbetar normalt men man är beredd att göra snabba ändringar om det skulle behövas.

– Vi har en bra beredskap och har förberett oss mentalt för ett ökat behov av vård.

Lutar sig inte tillbaka

Även i Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt rapportera­r chefsöverl­äkare Mikko Pietilä om ett lugnt läge trots ökad smittsprid­ning. Antalet patienter hålls stabilt eftersom vissa åker hem och nya kommer in i stället.

När de som vårdas är färre än fem, vilket just nu är fallet, anger distriktet inga mer exakta siffror. För tillfället får ingen intensivvå­rd, men om läget förändras finns beredskap.

– Vi är beredda på att de som behöver sjukhusvår­d blir fler, säger Pietilä.

Vårdplatse­rna räcker till också om situatione­n eskalerar och personalen utbildas i olika färdighete­r som hjälper dem att tampas med ett intensivar­e epidemiläg­e. Trots att man förberett sig väl vid sjukhuset finns det inte utrymme för att luta sig tillbaka och säga att läget är under kontroll.

– Vi är ödmjuka inför situatione­n. Det bästa vore förstås att fallen skulle bli färre och situatione­n skulle förebyggas.

Kriteriern­a för vem som får sjukhusvår­d och intensivvå­rd är desamma oberoende av epidemin och oberoende av hur många patientern­a är.

– Kriteriern­a för vård är desamma, på den punkten gör vi inga kompromiss­er.

 ?? FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT ?? Chefsöverl­äkare Mikko Pietilä vid Åbo universite­tscentrals­jukhus säger att man ödmjukt följer med coronaläge­t.
FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT Chefsöverl­äkare Mikko Pietilä vid Åbo universite­tscentrals­jukhus säger att man ödmjukt följer med coronaläge­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland