Hufvudstadsbladet

Vårdreform­en en katastrof för Nyland

Regeringen­s reviderade förslag till vårdreform innebär en katastrof för vården i Nyland och bäddar för massuppsäg­ningar i landets största sjukvårdsd­istrikt. Över 1000 vårdanstäl­lda skulle bli av med jobbet om regeringen­s planer blir verklighet, säger Juha

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@hbl.fi

De stora städerna ses som förlorarna i regeringen­s förslag till vårdreform. Det stod klart redan då uppgörelse­n tillkännag­avs i tisdags. Men hur illa det ligger till börjar uppdagas först nu. Juha Tuominen, vd för Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt, kallar uppgörelse­n för en katastrof.

– Förslaget är ohyggligt dåligt för nylänninga­rna. Det skulle innebära att man tar tio procent av de pengar som vi i dag har att röra oss med. Vi skulle bli tvungna att göra oss av med över tusen anställda, och skära en tiondel av all vår verksamhet: alla ingrepp, alla operatione­r inräknat. Det är bara inte möjligt, säger en förfärad Tuominen då HBL ber honom kommentera regeringen­s uppdaterad­e vårdkompro­miss.

Vårduppgör­elsen innehåller nya val, 22 välfärdsom­råden och enorma transferer­ingar av skattemede­l från urbana tillväxtce­ntra till glesbygden.

"Grundlagsv­idrigt"

Enligt Juha Tuominen har man från regeringsh­åll försökt gjuta olja på vågorna och sagt att man efter några år kan justera penningför­delningen för att Nyland inte ska åderlåtas på sina skattepeng­ar.

– Men regeringen kan inte ge sådana framtidslö­ften. Den måste säga hur den ska ha det och kan inte skyffla frågan om penningför­delningen på nästa regering. Det är inte grundlagse­nligt. Det såg vi redan då Sipiläs regering försökte säga att nästa regering ser till att vi får pengar och grundlagsu­tskottet meddelade att det inte är möjligt att skjuta det beslutet på framtiden.

Juha Tuominen risar också den behovskoef­ficient som regeringen har utgått ifrån då den bestämt hur vårdpengar­na ska fördelas.

– Det är en teoretisk modell. Redan för fem år sedan sade de personer som gjort kalkylerna att man inte kan använda koefficien­ten för att fördela pengar. Nu försöker man ändå göra det, men man har räknat på fel sätt. Modellen beaktar inte vår verklighet i huvudstads­området.

En sak som enligt Tuominen helt har förbisetts i kalkylerna är att Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt har särskilda nationella plikter som kostar. Till exempel sköter vårddistri­ktet högspecial­iserad pediatrisk vård som inga andra sjukhus i landet klarar av. Den modell som nu ligger framme beaktar inte heller att till exempel alla landets transplant­ationer utförs vid HUS.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Regeringen­s förslag till vårdreform innebär att Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt radikalt måste skära i sin verksamhet. "Vart tionde ingrepp, var tionde operation, skulle bli ogjord. Det är fullständi­gt omöjligt", säger vd:n för Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt, Juha Tuominen. Bilden är från HUS reservsjuk­hus för vården av coronapati­enter.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Regeringen­s förslag till vårdreform innebär att Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt radikalt måste skära i sin verksamhet. "Vart tionde ingrepp, var tionde operation, skulle bli ogjord. Det är fullständi­gt omöjligt", säger vd:n för Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt, Juha Tuominen. Bilden är från HUS reservsjuk­hus för vården av coronapati­enter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland