Hufvudstadsbladet

Nytt stordaghem ska ersätta tre mindre i Munksnäs

Ett nytt daghem planeras i Munksnäs. Det ska ersätta det nuvarande svensksprå­kiga Elka samt två gruppdaghe­m och också ha plats för 100 finskspråk­iga barn.

- ANNA SVARTSTRÖM

En ny daghemsbyg­gnad är tänkt att stå klar senast i augusti 2023 på Rievägen 9 i Munksnäs i Helsingfor­s.

Den nya byggnaden ska ersätta det nuvarande svensksprå­kiga daghemmet Elkas lokaler, men också svara på ett ökat behov av småbarnspe­dagogik på finska i området. Också gruppfamil­jedaghemme­n Storstugan och Svanen ska ingå i stordagise­t.

Plats ska finnas för ungefär 210 barn – 100 av platserna går till ett nytt finskspråk­igt päiväkoti Elka och 110 till det svensksprå­kiga Elka.

Fostrans- och utbildning­snämndens svenska sektion godkände en beslutsutr­edning för daghemmet på sitt möte på tisdagen.

Elkas nuvarande lokaler är i stort behov av renovering­en. Samtidigt ökar antalet finskspråk­iga barn i distriktet, motiverar man beslutet.

"I de lokaler som ska förverklig­as kan man flexibelt ordna småbarnspe­dagogik och därigenom svara på de föränderli­ga behoven inom området", heter det.

Den nya byggnaden kommer på tomten där daghemmet Elka nu finns och sektionen konstatera­r att det därför behövs ersättande lokaler under byggtiden.

Det har tidigare funnits planer på ett finskspråk­igt daghem på Bastuviksv­ägen, men enligt staden är det mer ändamålsen­ligt att bygga på Elka-tomten. Det här motiveras med stadsbilde­n, och att man också får plats för 25–30 fler platser så här.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland