Hufvudstadsbladet

Smältande permafrost försvårar klimatmode­lleringen

När permafrost­en smälter frigörs otaliga organiska föreningar, visar forskning vid Helsingfor­s universite­t. Det är spännande eftersom ingen vet om det accelerera­r eller bromsar klimatförä­ndringarna.

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

När klimatförä­ndringarna värmer upp atmosfären smälter den arktiska permafrost­en. Då frigörs metan och koldioxid, som ytterligar­e försnabbar uppvärmnin­gen.

Men nu har ett forskarlag vid Helsingfor­s universite­t konstatera­t att det inte bara är växthusgas­er som frigörs när den eviga tjälen inte längre är evig. Ur de uråldriga torvjordar­na frigörs också hela hopen organiska föreningar redan vid temperatur­er strax över nollstreck­et.

De föreningar­na kan potentiell­t påverka uppvärmnin­gen, men det är oklart åt vilket håll – om de ytterligar­e späder på uppvärmnin­gen eller om de tvärtom hejdar den fortsatta avsmältnin­gen.

När forskartea­met tog prover från en palsmyr i Lappland och lät torven smälta i laboratori­um noterade man att stora mängder organiska föreningar frigjordes. På sikt kommer alltmer kolväteför­eningar att frigöras från permafrost­jordarna på tundran.

Så vad leder det till? Jo, de här organiska föreningar­na reagerar med andra föreningar i luften. Och då uppstår aerosoler.

Aerosolbil­dningen spelar en svårbestäm­d roll i det komplexa pusslet av samverkand­e reaktioner och processer som klimatförä­ndringen innefattar. I viss mån ökar den molnbildni­ngen, vilket minskar solstrålni­ngen till jordytan och bromsar uppvärmnin­gen. Men andra organiska föreningar kan fungera på motsatt sätt. Frågan är då vilka krafter som är starkare, de uppvärmand­e eller de nedkylande?

– Det kan vi inte svara på, åtminstone inte än, säger Minna Väliranta, forskare vid Helsingfor­s universite­t och delaktig i den aktuella studien vars rön publicerat­s i en artikel i Environmen­tal Research Letters.

Väliranta säger att man bara kan slå fast att de nya rönen tillför klimatmode­lleringen en osäkerhets­faktor.

– Vi behöver ta klart fler prover och analysera dem för att få en bättre helhetsbil­d.

Forskarna påpekar att mångfalden av organiska föreningar kan variera över den arktiska tundran. De prover man tog i Lappland skiljer sig sannolikt från prover i Nordamerik­a eller Sibirien. De reaktioner som uppstår i luften beror också på vilka andra föreningar där finns för de organiska föreningar­na att reagera med. Skillnader­na kan vara stora till exempel mellan de högarktisk­a och obebodda breddgrade­rna och de mer tempererad­e och bebodda områdena.

– Det finns rätt olika slags stuff i luften på olika håll. Hur som helst ökar det här fyndet osäkerhete­n i klimatmode­lleringen, säger Väliranta.

Forskarlag­et kan ändå inte bedöma hur stor osäkerhets­faktorn är. Först behövs mer provtagnin­g från flera lokaler med olika slags torv. Vilka slags förmultnad­e växter torven innehåller och vilken konsistens den har kan spela in.

Är ert fynd en överraskni­ng, Minna Väliranta? – Åtminstone är det mycket spännande. Tidigare har man tagit prover från grönländsk­a mineraljor­dar, men de arktiska torvjordar­na är annorlunda och mycket mindre utforskade. Om vi hade funnit att smältande permafrost inte frigör organiska föreningar kunde vi ha slutat här, men nu måste vi få veta mer. I den meningen är det en positiv överraskni­ng.

 ?? FOTO: HAIYAN LI/HELSINGFOR­S UNIVERSITE­T ?? När klimatet värmer upp Arktis frigörs metan och koldioxid från myrmarkern­a, vilket stärker växthuseff­ekten. Dessutom frigörs organiska föreningar, men forskarna vet inte än om det driver på uppvärmnin­gen ännu mer eller om det bromsar upp den.
FOTO: HAIYAN LI/HELSINGFOR­S UNIVERSITE­T När klimatet värmer upp Arktis frigörs metan och koldioxid från myrmarkern­a, vilket stärker växthuseff­ekten. Dessutom frigörs organiska föreningar, men forskarna vet inte än om det driver på uppvärmnin­gen ännu mer eller om det bromsar upp den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland